Chuyển tới nội dung
Home » Spring Boot Java 1.7 | To Create This Demo

Spring Boot Java 1.7 | To Create This Demo

Spring Boot - 1.7 -Tạo view cho ứng dụng Spring Boot

To create this demo

Verify you have Java 1.7 or better:


$ java -version java version "1.8.0_72"

Verify you have Gradle 2.14 or better:


$ gradle -version Gradle 2.14

Generate a project:

 • Go to http://start.spring.io/
 • Type “com.example.foo” and “demo”.
 • Select “Gradle” (not “Maven”).
 • Choose “Web” then “SpringMVC”.
 • Download the zip file.
 • Unzip it.

Build:


$ ./gradlew build

Run:


$ java -jar build/libs/demo-0.0.1-SNAPSHOT.jar

Browse:


http://localhost:8080

You should see a web page that says “Hello World”.

Summary

Spring Boot provides a good boost to the Spring-based applications. In this post, we learned about different options of Building an Application with Spring Boot. Setting up a new project is always a challenging task and we need to manage all dependencies but with Spring Boot, it was easy and we able to run our first web application with only new lines of code without thinking much about the required dependencies or the deployment.

Spring Boot - 1.7 -Tạo view cho ứng dụng Spring Boot
Spring Boot – 1.7 -Tạo view cho ứng dụng Spring Boot

Spring boot là gì? Viết chương trình đầu tiên dùng spring boot.

Spring boot là gì?- Spring boot là một project trong Spring io platform nằm ở layer IO Execution. Nó giảm thiểu effort cần thiết để tạo production-ready, DevOps-friendly, XML-free Spring applications. Đơn giản hóa bootstrapping của các dự án Spring với source code tối thiểu, thực hiện khả năng mở rộng các tính năng hoạt động như tự động kiểm tra metrics, enpoints,… và hỗ trợ embedded containers cho phép tạo ra các tập lệnh có khả năng tự thực thi. Làm cho project dùng spring trở nên độc lập và gọn nhẹ.- Bạn có thể dùng spring boot để tạo ứng dụng Java chạy bằng command line ‘java -jar’ hoặc export gói war để deploy lên server như thông thường. Spring boot cung cấp cho bạn một cli tool để run ‘spring scripts’.Yêu cầu hệ thốngSpring Boot 1.2.2.RELEASE yêu cầu JDK 7 và Spring Framework 4.1.3 hoặc cao hơn. Bạn có thể dùng spring boot với Java 6 nhưng phải chỉnh lại cấu hình ‘cấu hình với java 6’ details. Yêu cầu maven (3.2+) hoặc Gradle (1.12+).* Mặc dùng spring boot support Java 6 hoặc 7 nhưng tốt nhất bạn nên dùng Java 8.Spring boot embedded servlet containers:Name Servlet Version Java VersionTomcat 8 3.1 Java 7+Tomcat 7 3.0 Java 6+Jetty 9 3.1 Java 7+Jetty 8 3.0 Java 6+Undertow 1.1 3.1 Java 7+

Tạo ứng dụng spring boot đầu tiên

* Kiểm tra máy bạn đã cài JDK và Maven chưa?


$ java -version java version "1.7.0_51" Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_51-b13) Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.51-b03, mixed mode)


$ mvn -v Apache Maven 3.2.3 (33f8c3e1027c3ddde99d3cdebad2656a31e8fdf4; 2014-08-11T13:58:10-07:00) Maven home: /Users/user/tools/apache-maven-3.1.1 Java version: 1.7.0_51, vendor: Oracle Corporation

Tạo Maven project với file pom.xml


4.0.0


com.example


myproject


0.0.1-SNAPSHOT


org.springframework.boot


spring-boot-starter-parent


1.2.2.RELEASE


org.springframework.boot


spring-boot-starter-web


org.springframework.boot


spring-boot-maven-plugin

* Tạo lớp java của chương trình in ra “hello spring boot!”


import org.springframework.boot.*; import org.springframework.boot.autoconfigure.*; import org.springframework.stereotype.*; import org.springframework.web.bind.annotation.*; @RestController @EnableAutoConfiguration public class Example { @RequestMapping("/") String home() { return "Hello spring boot!"; } public static void main(String[] args) throws Exception { SpringApplication.run(Example.class, args); } }

@RestController – Trả về kết quả trực tiếp theo mô hình MVC. @RestController và @RequestMapping annotation là spring MVC.


SpringApplication.run(Example.class, args);

Sẽ tự động cấu hình và gọi web server tomcat chạy.* Để chạy ứng dụng ta dùng lệnh: mvn spring-boot:run


$ mvn spring-boot:run . ____ _ __ _ _ /\\ / ___'_ __ _ _(_)_ __ __ _ \ \ \ ( ( )\___ | '_ | '_| | '_ \/ _` | \ \ \ \\/ ___)| |_)| | | | | || (_| | ) ) ) ) ' |____| .__|_| |_|_| |_\__, | / / / / =========|_|==============|___/=/_/_/_/ :: Spring Boot :: (v1.2.2.RELEASE) ....... . . . ....... . . . (log output here) ....... . . . ........ Started Example in 2.222 seconds (JVM running for 6.514)

Mở trình duyệt truy cập vào localhost:8080 sẽ hiển thị kết quả:

Hello spring boot!

Bạn đang muốn tìm kiếm 1 công việc với mức thu nhập cao.✅ Hoặc là bạn đang muốn chuyển đổi công việc mà chưa biết theo học ngành nghề gì cho tốt.✅ Giới thiệu với bạn Chương trình đào tạo nhân sự dài hạn trong 12 tháng với những điều đặc biệt mà chỉ có tại IMIC và đây cũng chính là sự lựa chọn phù hợp nhất dành cho bạn:👉 Thứ nhất: Học viên được đào tạo bài bản kỹ năng, kiến thức chuyên môn lý thuyết, thực hành, thực chiến nhiều dự án và chia sẻ những kinh nghiệm thực tế từ Chuyên gia có nhiều năm kinh nghiệm dự án cũng như tâm huyết truyền nghề.👉 Thứ hai: Được ký hợp đồng cam kết chất lượng đào tạo cũng như mức lương sau tốt nghiệp và đi làm tại các đối tác tuyển dụng của IMIC. Trả lại học phí nếu không đúng những gì đã ký kết.👉 Thứ ba: Cam kết hỗ trợ giới thiệu công việc sang đối tác tuyển dụng trong vòng 10 năm liên tục.👉 Thứ tư: Được hỗ trợ tài chính với mức lãi suất 0 đồng qua ngân hàng VIB Bank.👉 Có 4 Chương trình đào tạo nhân sự dài hạn dành cho bạn lựa chọn theo học. Gồm có:1) Data Scientist full-stack2) Embedded System & IoT development full-stack3) Game development full-stack4) Web development full-stack✅ Cảm ơn bạn đã dành thời gian lắng nghe những chia sẻ của mình. Và tuyệt vời hơn nữa nếu IMIC được góp phần vào sự thành công của bạn.✅ Hãy liên hệ ngay với Phòng tư vấn tuyển sinh để được hỗ trợ về thủ tục nhập học.✅ Chúc bạn luôn có nhiều sức khỏe và thành công!

Legacy SDK (1.7)

This section covers the legacy Sentry SDK for Java (1.7.x), which is no longer under active development. We strongly encourage updating to the updated Java SDK.

Find more details about how to set up, configure and use the Legacy SDK:

spring boot java 1.7

1. Giới thiệu về Spring Boot Java 1.7:Spring Boot Java 1.7 là một framework phát triển ứng dụng web dựa trên ngôn ngữ lập trình Java, giúp người phát triển xây dựng các ứng dụng web một cách nhanh chóng và dễ dàng. Nó có khả năng tự cấu hình và tự động cấu hình, giúp giảm bớt công việc cấu hình và tăng năng suất phát triển.

2. Cách cài đặt Spring Boot Java 1.7 trên máy tính của bạn:Để cài đặt Spring Boot Java 1.7 trên máy tính của bạn, bạn có thể làm theo các bước sau:– Bước 1: Tải xuống Java Development Kit (JDK) phiên bản 1.7 và cài đặt nó trên máy tính của bạn.– Bước 2: Tìm và tải xuống gói cài đặt Spring Boot Java 1.7 phiên bản mới nhất từ trang web chính thức của Spring Boot.– Bước 3: Giải nén gói cài đặt và thiết lập biến môi trường JAVA_HOME để chỉ đến thư mục cài đặt JDK.– Bước 4: Cấu hình các biến môi trường cần thiết cho Spring Boot Java 1.7.– Bước 5: Kiểm tra cài đặt bằng cách chạy một ứng dụng mẫu sử dụng Spring Boot Java 1.7.

3. Tìm hiểu về tính năng mới của Spring Boot Java 1.7:Spring Boot Java 1.7 có nhiều tính năng mới và cải tiến từ các phiên bản trước đó. Một số tính năng nổi bật bao gồm:– Hỗ trợ WebSocket cho việc xây dựng ứng dụng realtime.– Cải tiến việc quản lý gửi và nhận dữ liệu từ và đến máy chủ.– Tối ưu hóa hiệu suất và tăng cường bảo mật.– Cải tiến giao diện người dùng và sửa lỗi được báo cáo từ phiên bản trước.

4. Cách sử dụng Spring Boot Java 1.7 cho phát triển ứng dụng web:Spring Boot Java 1.7 cung cấp các tiện ích và công cụ giúp cho việc phát triển ứng dụng web dễ dàng hơn. Bạn có thể sử dụng các annotation và các thành phần có sẵn trong Spring Boot để xây dựng ứng dụng web.

5. Lợi ích của việc sử dụng Spring Boot Java 1.7 trong phát triển phần mềm:Việc sử dụng Spring Boot Java 1.7 trong phát triển phần mềm mang lại nhiều lợi ích, bao gồm:– Tăng năng suất phát triển nhờ vào tính tự động cấu hình và thuận tiện trong việc xây dựng ứng dụng web.– Giảm thiểu công việc cấu hình và tập trung vào việc phát triển logic ứng dụng.– Tăng cường bảo mật và hiệu suất của ứng dụng.

6. Sự khác biệt giữa Spring Boot Java 1.7 và các phiên bản trước đó:Spring Boot Java 1.7 có nhiều sự khác biệt so với các phiên bản trước đó, bao gồm:– Cải thiện hiệu suất và bảo mật.– Cung cấp tính năng mới như WebSocket.– Cải tiến giao diện người dùng và sửa lỗi.

7. Hướng dẫn tạo một ứng dụng đơn giản sử dụng Spring Boot Java 1.7:Để tạo một ứng dụng đơn giản sử dụng Spring Boot Java 1.7, bạn có thể làm theo các bước sau:– Bước 1: Tạo một dự án Maven và thêm dependency cho Spring Boot Java 1.7 vào file pom.xml.– Bước 2: Tạo một class chính và đánh dấu nó với @SpringBootApplication.– Bước 3: Xây dựng các thành phần như controller, service và repository.– Bước 4: Thêm các endpoint vào controller để xử lý các yêu cầu từ clients.– Bước 5: Chạy ứng dụng và kiểm tra kết quả.

8. Cách tăng hiệu suất ứng dụng với Spring Boot Java 1.7:Để tăng hiệu suất ứng dụng với Spring Boot Java 1.7, bạn có thể áp dụng các biện pháp sau:– Tối ưu hóa cấu hình ứng dụng và chỉ định cụ thể các thông số liên quan đến hiệu suất.– Sử dụng bộ nhớ cache để lưu trữ dữ liệu tạm thời.– Sử dụng các công cụ để giám sát và tối ưu hóa hiệu suất.

9. Các lỗi phổ biến và cách khắc phục khi sử dụng Spring Boot Java 1.7:Khi sử dụng Spring Boot Java 1.7, bạn có thể gặp một số lỗi phổ biến như:– Lỗi không tìm thấy các dependency cần thiết.– Lỗi xảy ra trong quá trình cấu hình ứng dụng.– Lỗi liên quan đến cấu hình cơ sở dữ liệu.Để khắc phục các lỗi này, bạn có thể kiểm tra và cập nhật các dependency, kiểm tra lại cấu hình và xác minh tính đúng đắn của cơ sở dữ liệu.

10. Nâng cấp từ phiên bản Spring Boot Java 1.7 lên phiên bản mới hơn:Để nâng cấp từ phiên bản Spring Boot Java 1.7 lên phiên bản mới hơn, bạn có thể làm theo các bước sau:– Bước 1: Xác định phiên bản mới muốn nâng cấp lên.– Bước 2: Kiểm tra sự tương thích của ứng dụng hiện tại với phiên bản mới.– Bước 3: Cập nhật các dependency liên quan đến Spring Boot Java lên phiên bản mới nhất trong file pom.xml.– Bước 4: Kiểm tra và xử lý các lỗi phát sinh sau khi nâng cấp.

Tóm lại, Spring Boot Java 1.7 là một framework phát triển ứng dụng web mạnh mẽ và linh hoạt. Việc sử dụng nó trong phát triển phần mềm mang lại nhiều lợi ích và giúp tăng năng suất phát triển ứng dung web. Bài viết này đã giới thiệu về Spring Boot Java 1.7, cách cài đặt, tính năng mới, cách sử dụng, lợi ích, sự khác biệt so với các phiên bản trước, hướng dẫn tạo ứng dụng, cách tăng hiệu suất, các lỗi phổ biến và cách nâng cấp từ phiên bản 1.7 lên phiên bản mới hơn.

Từ khoá người dùng tìm kiếm: spring boot java 1.7

Chuyên mục: Top 59 spring boot java 1.7

[Java] Spring boot cơ bản với API | Spring boot CRUD basic

Xem thêm tại đây: hanoilaw.vn

Hình ảnh liên quan đến chủ đề spring boot java 1.7

Link bài viết: spring boot java 1.7.

Xem thêm thông tin về bài chủ đề này spring boot java 1.7.

 • Spring Boot 1.5.9 application not working in Java 1.7
 • Legacy SDK (1.7) for Spring Boot – Sentry Documentation
 • Building an Application with Spring Boot
 • Spring Boot 1.5.9 application not working in Java 1.7-Springboot
 • Spring boot là gì? Viết chương trình đầu tiên dùng spring boot.
 • Java 7+ Spring MVC samples project – | Lacuna Docs
 • Spring-Boot v1.5.19.RELEASE dependencies broke JDK 1.7 …

Xem thêm: https://hanoilaw.vn/category/blog blog

I’ve developed a Spring boot(2.0.6) application in Java 8, which is working fine. Now i need to convert that project into Java 7 (so i’ve changed Spring boot version to 1.5.9.RELEASE, Java_home to 1.7 folder, Installed JREs to Jdk 1.7. Also added Jdk 1.7 in java build path).

After i changed all the settings, my pom.xml is throwing “non-resolvable parent POM”. When i Tried to build using maven, its throwing the following exception “Could not transfer artifact org.springframework.boot:spring-boot-starter-parent:pom:1.5.9.RELEASE from/to central (https://repo.maven.apache.org/maven2):”

My POM.xml4.0.0


org.logicInfo.oms


SlotBookingAvailability


0.0.1-SNAPSHOT
war
SlotBookingAvailability


Demo project for Spring Boot

org.springframework.boot


spring-boot-starter-parent


1.5.9.RELEASE
UTF-8 UTF-8
1.7org.springframework.boot


spring-boot-starter-web
com.oracle


ojdbc7


12.1.0
org.springframework.boot


spring-boot-starter-jdbc
org.springframework.boot


spring-boot-devtools


runtime
org.springframework.boot


spring-boot-starter-test


test

org.json


json


20180813
org.springframework.boot


spring-boot-maven-plugin

Could anyone please help me to resolve this?

By default, Spring Boot 1.4.1.RELEASE requires Java 7 and Spring Framework 4.3.3.RELEASE or above. You can use Spring Boot with Java 6 with some additional configuration. See Section 80.11, “How to use Java 6” for more details. Explicit build support is provided for Maven (3.2+) and Gradle (1.12 or 2.x). Gradle 3 is not supported.

Tip

Although you can use Spring Boot with Java 6 or 7, we generally recommend Java 8 if at all possible.

The following embedded servlet containers are supported out of the box:

Name Servlet Version Java Version

Tomcat 8

3.1

Java 7+

Tomcat 7

3.0

Java 6+

Jetty 9.3

3.1

Java 8+

Jetty 9.2

3.1

Java 7+

Jetty 8

3.0

Java 6+

Undertow 1.3

3.1

Java 7+

You can also deploy Spring Boot applications to any Servlet 3.0+ compatible container.

Let’s develop a simple “Hello World!” web application in Java that highlights some of Spring Boot’s key features. We’ll use Maven to build this project since most IDEs support it.

Tip

The spring.io web site contains many “Getting Started” guides that use Spring Boot. If you’re looking to solve a specific problem; check there first.

You can shortcut the steps below by going to start.spring.io and choosing the

Before we begin, open a terminal to check that you have valid versions of Java and Maven installed.

$ java -version java version “1.7.0_51” Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_51-b13) Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.51-b03, mixed mode)

$ mvn -v Apache Maven 3.2.3 (33f8c3e1027c3ddde99d3cdebad2656a31e8fdf4; 2014-08-11T13:58:10-07:00) Maven home: /Users/user/tools/apache-maven-3.1.1 Java version: 1.7.0_51, vendor: Oracle Corporation

Note

This sample needs to be created in its own folder. Subsequent instructions assume that you have created a suitable folder and that it is your “current directory”.

We need to start by creating a Maven

pom.xml

file. The

pom.xml

is the recipe that
will be used to build your project. Open your favorite text editor and add the following:


4.0.0


com.example


myproject


0.0.1-SNAPSHOT

org.springframework.boot


spring-boot-starter-parent


1.4.1.RELEASE

This should give you a working build, you can test it out by running

mvn package

(you
can ignore the “jar will be empty – no content was marked for inclusion!” warning for
now).

Note

At this point you could import the project into an IDE (most modern Java IDE’s include built-in support for Maven). For simplicity, we will continue to use a plain text editor for this example.

Spring Boot provides a number of “Starters” that make easy to add jars to your
classpath. Our sample application has already used

spring-boot-starter-parent

in the

parent

section of the POM. The

spring-boot-starter-parent

is a special starter
that provides useful Maven defaults. It also provides a

dependency-management

section so that you can omit

version

tags for “blessed” dependencies.

Other “Starters” simply provide dependencies that you are likely to need when
developing a specific type of application. Since we are developing a web application, we
will add a

spring-boot-starter-web

dependency — but before that, let’s look at what we
currently have.

$ mvn dependency:tree [INFO] com.example:myproject:jar:0.0.1-SNAPSHOT

The

mvn dependency:tree

command prints a tree representation of your project dependencies.
You can see that

spring-boot-starter-parent

provides no
dependencies by itself. Let’s edit our

pom.xml

and add the

spring-boot-starter-web

dependency
just below the

parent

section:
org.springframework.boot


spring-boot-starter-web


If you run

mvn dependency:tree

again, you will see that there are now a number of
additional dependencies, including the Tomcat web server and Spring Boot itself.

To finish our application we need to create a single Java file. Maven will compile sources
from

src/main/java

by default so you need to create that folder structure, then add a
file named

src/main/java/Example.java

:

import org.springframework.boot.*; import org.springframework.boot.autoconfigure.*; import org.springframework.stereotype.*; import org.springframework.web.bind.annotation.*; @RestController @EnableAutoConfiguration public class Example { @RequestMapping(“/”) String home() { return “Hello World!”; } public static void main(String[] args) throws Exception { SpringApplication.run(Example.class, args); } }

Although there isn’t much code here, quite a lot is going on. Let’s step through the important parts.

The first annotation on our

Example

class is

@RestController

. This is known as a
stereotype annotation. It provides hints for people reading the code, and for Spring,
that the class plays a specific role. In this case, our class is a web

@Controller

so
Spring will consider it when handling incoming web requests.

The

@RequestMapping

annotation provides “routing” information. It is telling Spring
that any HTTP request with the path “/” should be mapped to the

home

method. The

@RestController

annotation tells Spring to render the resulting string directly
back to the caller.

Tip

The

The second class-level annotation is

@EnableAutoConfiguration

. This annotation tells
Spring Boot to “guess” how you will want to configure Spring, based on the jar
dependencies that you have added. Since

spring-boot-starter-web

added Tomcat and
Spring MVC, the auto-configuration will assume that you are developing a web application
and setup Spring accordingly.

The final part of our application is the

main

method. This is just a standard method
that follows the Java convention for an application entry point. Our main method delegates
to Spring Boot’s

SpringApplication

class by calling

run

.

SpringApplication

will
bootstrap our application, starting Spring which will in turn start the auto-configured
Tomcat web server. We need to pass

Example.class

as an argument to the

run

method to
tell

SpringApplication

which is the primary Spring component. The

args

array is also
passed through to expose any command-line arguments.

At this point our application should work. Since we have used the

spring-boot-starter-parent

POM we have a useful

run

goal that we can use to start
the application. Type

mvn spring-boot:run

from the root project directory to start the
application:

$ mvn spring-boot:run . ____ _ __ _ _ /\\ / ___’_ __ _ _(_)_ __ __ _ \ \ \ \ ( ( )\___ | ‘_ | ‘_| | ‘_ \/ _` | \ \ \ \ \\/ ___)| |_)| | | | | || (_| | ) ) ) ) ‘ |____| .__|_| |_|_| |_\__, | / / / / =========|_|==============|___/=/_/_/_/ :: Spring Boot :: (v1.4.1.RELEASE) ……. . . . ……. . . . (log output here) ……. . . . …….. Started Example in 2.222 seconds (JVM running for 6.514)

If you open a web browser to localhost:8080 you should see the following output:

Hello World!

To gracefully exit the application hit

ctrl-c

.

Let’s finish our example by creating a completely self-contained executable jar file that we could run in production. Executable jars (sometimes called “fat jars”) are archives containing your compiled classes along with all of the jar dependencies that your code needs to run.

To create an executable jar we need to add the

spring-boot-maven-plugin

to our

pom.xml

. Insert the following lines just below the

dependencies

section:


org.springframework.boot


spring-boot-maven-plugin

Note

The

Save your

pom.xml

and run

mvn package

from the command line:

$ mvn package [INFO] Scanning for projects… [INFO] [INFO] ———————————————————————— [INFO] Building myproject 0.0.1-SNAPSHOT [INFO] ———————————————————————— [INFO] …. .. [INFO] — maven-jar-plugin:2.4:jar (default-jar) @ myproject — [INFO] Building jar: /Users/developer/example/spring-boot-example/target/myproject-0.0.1-SNAPSHOT.jar [INFO] [INFO] — spring-boot-maven-plugin:1.4.1.RELEASE:repackage (default) @ myproject — [INFO] ———————————————————————— [INFO] BUILD SUCCESS [INFO] ————————————————————————

If you look in the

target

directory you should see

myproject-0.0.1-SNAPSHOT.jar

. The
file should be around 10 Mb in size. If you want to peek inside, you can use

jar tvf

:

$ jar tvf target/myproject-0.0.1-SNAPSHOT.jar

You should also see a much smaller file named

myproject-0.0.1-SNAPSHOT.jar.original

in the

target

directory. This is the original jar file that Maven created before it was
repackaged by Spring Boot.

To run that application, use the

java -jar

command:

$ java -jar target/myproject-0.0.1-SNAPSHOT.jar . ____ _ __ _ _ /\\ / ___’_ __ _ _(_)_ __ __ _ \ \ \ \ ( ( )\___ | ‘_ | ‘_| | ‘_ \/ _` | \ \ \ \ \\/ ___)| |_)| | | | | || (_| | ) ) ) ) ‘ |____| .__|_| |_|_| |_\__, | / / / / =========|_|==============|___/=/_/_/_/ :: Spring Boot :: (v1.4.1.RELEASE) ……. . . . ……. . . . (log output here) ……. . . . …….. Started Example in 2.536 seconds (JVM running for 2.864)

As before, to gracefully exit the application hit

ctrl-c

.

Spring Boot Tutorial | Full Course [2023] [NEW]
Spring Boot Tutorial | Full Course [2023] [NEW]

1.1.7.RELEASE

Copyright © 2013-2014

Table of Contents

This section provides a brief overview of Spring Boot reference documentation. Think of it as map for the rest of the document. You can read this reference guide in a linear fashion, or you can skip sections if something doesn’t interest you.

The Spring Boot reference guide is available as html, pdf and epub documents. The latest copy is available at http://docs.spring.io/spring-boot/docs/current/reference.

Copies of this document may be made for your own use and for distribution to others, provided that you do not charge any fee for such copies and further provided that each copy contains this Copyright Notice, whether distributed in print or electronically.

Having trouble with Spring Boot, We’d like to help!


spring-boot.

Note

All of Spring Boot is open source, including the documentation! If you find problems with the docs; or if you just want to improve them, please get involved.

If you’re just getting started with Spring Boot, or Spring in general, this is the place to start!

Ready to actually start using Spring Boot? We’ve got you covered.

Need more details about Spring Boot’s core features? This is for you!

When you’re ready to push your Spring Boot application to production, we’ve got some tricks that you might like!

Lastly, we have a few topics for the more advanced user.

If you’re just getting started with Spring Boot, or Spring in general, this is the section for you! Here we answer the basic “what?”, “how?” and “why?” questions. You’ll find a gentle introduction to Spring Boot along with installation instructions. We’ll then build our first Spring Boot application, discussing some core principles as we go.

Spring Boot makes it easy to create stand-alone, production-grade Spring based Applications that you can “just run”. We take an opinionated view of the Spring platform and third-party libraries so you can get started with minimum fuss. Most Spring Boot applications need very little Spring configuration.

You can use Spring Boot to create Java applications that can be started using

java -jar

or more traditional war deployments. We also provide a command line tool that runs
“spring scripts”.

Our primary goals are:

Spring Boot can be used with “classic” Java development tools or installed as a command line tool. Regardless, you will need Java SDK v1.6 or higher. You should check your current Java installation before you begin:

$ java -version

If you are new to Java development, or if you just want to experiment with Spring Boot you might want to try the Spring Boot CLI first, otherwise, read on for “classic” installation instructions.

Tip

Although Spring Boot is compatible with Java 1.6, if possible, you should consider using the latest version of Java.

You can use Spring Boot in the same way as any standard Java library. Simply include the
appropriate

spring-boot-*.jar

files on your classpath. Spring Boot does not require
any special tools integration, so you can use any IDE or text editor; and there is
nothing special about a Spring Boot application, so you can run and debug as you would
any other Java program.

Although you could just copy Spring Boot jars, we generally recommend that you use a build tool that supports dependency management (such as Maven or Gradle).

Spring Boot is compatible with Apache Maven 3.0 or above. If you don’t already have Maven installed you can follow the instructions at http://maven.apache.org.

Tip

On many operating systems Maven can be installed via a package manager. If you’re an
OSX Homebrew user try

Spring Boot dependencies use the

org.springframework.boot


groupId

. Typically your
Maven POM file will inherit from the

spring-boot-starter-parent

project and declare
dependencies to one or more “Starter
POMs”. Spring Boot also provides an optional
Maven plugin to create
executable jars.

Here is a typical

pom.xml

file:


4.0.0


com.example


myproject


0.0.1-SNAPSHOT


org.springframework.boot


spring-boot-starter-parent


1.1.7.RELEASE
org.springframework.boot


spring-boot-starter-web

org.springframework.boot


spring-boot-maven-plugin

Tip

The

Spring Boot is compatible with Gradle 1.6 or above. If you don’t already have Gradle installed you can follow the instructions at http://www.gradle.org/.

Spring Boot dependencies can be declared using the

org.springframework.boot


group

.
Typically your project will declare dependencies to one or more
“Starter POMs”. Spring Boot
provides a useful Gradle plugin
that can be used to simplify dependency declarations and to create executable jars.

Here is a typical

build.gradle

file:

buildscript { repositories { mavenCentral() maven { url “http://repo.spring.io/snapshot” } maven { url “http://repo.spring.io/milestone” } } dependencies { classpath(“org.springframework.boot:spring-boot-gradle-plugin:1.1.7.RELEASE”) } } apply plugin: ‘java’ apply plugin: ‘spring-boot’ jar { baseName = ‘myproject’ version = ‘0.0.1-SNAPSHOT’ } repositories { mavenCentral() maven { url “http://repo.spring.io/snapshot” } maven { url “http://repo.spring.io/milestone” } } dependencies { compile(“org.springframework.boot:spring-boot-starter-web”) testCompile(“org.springframework.boot:spring-boot-starter-test”) }

The Spring Boot CLI is a command line tool that can be used if you want to quickly prototype with Spring. It allows you to run Groovy scripts, which means that you have a familiar Java-like syntax, without so much boilerplate code.

You don’t need to use the CLI to work with Spring Boot but it’s definitely the quickest way to get a Spring application off the ground.

You can download the Spring CLI distribution from the Spring software repository:

Cutting edge snapshot distributions are also available.

Once downloaded, follow the INSTALL.txt
instructions from the unpacked archive. In summary: there is a

spring

script
(

spring.bat

for Windows) in a

bin/

directory in the

.zip

file, or alternatively you
can use

java -jar

with the

.jar

file (the script helps you to be sure that the
classpath is set correctly).

GVM (the Groovy Environment Manager) can be used for managing multiple versions of
various Groovy and Java binary packages, including Groovy itself and the Spring Boot CLI.
Get

gvm

from http://gvmtool.net and install Spring Boot with

$ gvm install springboot $ spring –version Spring Boot v1.1.7.RELEASE

If you are developing features for the CLI and want easy access to the version you just built, follow these extra instructions.

$ gvm install springboot dev /path/to/spring-boot/spring-boot-cli/target/spring-boot-cli-1.1.7.RELEASE-bin/spring-1.1.7.RELEASE/ $ gvm use springboot dev $ spring –version Spring CLI v1.1.7.RELEASE

This will install a local instance of

spring

called the

dev

instance inside your gvm
repository. It points at your target build location, so every time you rebuild Spring
Boot,

spring

will be up-to-date.

You can see it by doing this:

$ gvm ls springboot ================================================================================ Available Springboot Versions ================================================================================ > + dev * 1.1.7.RELEASE ================================================================================ + – local version * – installed > – currently in use ================================================================================

If you are on a Mac and using Homebrew, all you need to do to install the Spring Boot CLI is:

$ brew tap pivotal/tap $ brew install springboot

Homebrew will install

spring

to

/usr/local/bin

.

Note

If you don’t see the formula, your installation of brew might be out-of-date.
Just execute

Spring Boot CLI ships with scripts that provide command completion for
BASH and
zsh shells. You can

source

the script (also named

spring

) in any shell, or put it in your personal or system-wide bash completion
initialization. On a Debian system the system-wide scripts are in

/shell-completion/bash

and all scripts in that directory are executed when a new shell starts. To run the script
manually, e.g. if you have installed using

GVM

$ . ~/.gvm/springboot/current/shell-completion/bash/spring $ spring

grab help jar run test version

Note

If you install Spring Boot CLI using Homebrew, the command-line completion scripts are automatically registered with your shell.

Here’s a really simple web application that you can use to test you installation. Create
a file called

app.groovy

:

@RestController class ThisWillActuallyRun { @RequestMapping(“/”) String home() { “Hello World!” } }

Then simply run it from a shell:

$ spring run app.groovy

Note

It will take some time when you first run the application as dependencies are downloaded, subsequent runs will be much quicker.

Open http://localhost:8080 in your favorite web browser and you should see the following output:

Hello World!

If you are upgrading from an earlier release of Spring Boot check the “release notes” hosted on the project wiki. You’ll find upgrade instructions along with a list of “new and noteworthy” features for each release.

To upgrade an existing CLI installation use the appropriate package manager command
(for example

brew upgrade

) or, if you manually installed the CLI, follow the
standard instructions remembering to
update your

PATH

environment variable to remove any older references.

Let’s develop a simple “Hello World!” web application in Java that highlights some of Spring Boot’s key features. We’ll use Maven to build this project since most IDEs support it.

Tip

The spring.io web site contains many “Getting Started” guides that use Spring Boot. If you’re looking to solve a specific problem; check there first.

Before we begin, open a terminal to check that you have valid versions of Java and Maven installed.

$ java -version java version “1.7.0_51” Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_51-b13) Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.51-b03, mixed mode)

$ mvn -v Apache Maven 3.1.1 (0728685237757ffbf44136acec0402957f723d9a; 2013-09-17 08:22:22-0700) Maven home: /Users/user/tools/apache-maven-3.1.1 Java version: 1.7.0_51, vendor: Oracle Corporation

Note

This sample needs to be created in its own folder. Subsequent instructions assume that you have created a suitable folder and that it is your “current directory”.

We need to start by creating a Maven

pom.xml

file. The

pom.xml

is the recipe that
will be used to build your project. Open you favorite text editor and add the following:


4.0.0


com.example


myproject


0.0.1-SNAPSHOT

org.springframework.boot


spring-boot-starter-parent


1.1.7.RELEASE

This should give you a working build, you can test it out by running

mvn package

(you
can ignore the “jar will be empty – no content was marked for inclusion!” warning for
now).

Note

At this point you could import the project into an IDE (most modern Java IDE’s include built-in support for Maven). For simplicity, we will continue to use a plain text editor for this example.

Spring Boot provides a number of “Starter POMs” that make easy to add jars to your
classpath. Our sample application has already used

spring-boot-starter-parent

in the

parent

section of the POM. The

spring-boot-starter-parent

is a special starter
that provides useful Maven defaults. It also provides a

dependency-management

section
so that you can omit

version

tags for “blessed” dependencies.

Other “Starter POMs” simply provide dependencies that you are likely to need when
developing a specific type of application. Since we are developing a web application, we
will add a

spring-boot-starter-web

dependency — but before that, let’s look at what we
currently have.

$ mvn dependency:tree [INFO] com.example:myproject:jar:0.0.1-SNAPSHOT

The

mvn dependency:tree

command prints tree representation of your project dependencies.
You can see that

spring-boot-starter-parent

provides no
dependencies by itself. Let’s edit our

pom.xml

and add the

spring-boot-starter-web

dependency
just below the

parent

section:
org.springframework.boot


spring-boot-starter-web


If you run

mvn dependency:tree

again, you will see that there are now a number of
additional dependencies, including the Tomcat web server and Spring Boot itself.

To finish our application we need to create a single Java file. Maven will compile sources
from

src/main/java

by default so you need to create that folder structure, then add a
file named

src/main/java/Example.java

:

import org.springframework.boot.*; import org.springframework.boot.autoconfigure.*; import org.springframework.stereotype.*; import org.springframework.web.bind.annotation.*; @RestController @EnableAutoConfiguration public class Example { @RequestMapping(“/”) String home() { return “Hello World!”; } public static void main(String[] args) throws Exception { SpringApplication.run(Example.class, args); } }

Although there isn’t much code here, quite a lot is going on. Let’s step through the important parts.

The first annotation on our

Example

class is

@RestController

. This is known as a
stereotype annotation. It provides hints for people reading the code, and for Spring,
that the class plays a specific role. In this case, our class is a web

@Controller

so
Spring will consider it when handling incoming web requests.

The

@RequestMapping

annotation provides “routing” information. It is telling Spring
that any HTTP request with the path “” should be mapped to the

home

method. The

@RestController

annotation tells Spring to render the resulting string directly
back to the caller.

Tip

The

The second class-level annotation is

@EnableAutoConfiguration

. This annotation tells
Spring Boot to “guess” how you will want to configure Spring, based on the jar
dependencies that you have added. Since

spring-boot-starter-web

added Tomcat and
Spring MVC, the auto-configuration will assume that you are developing a web application
and setup Spring accordingly.

The final part of our application is the

main

method. This is just a standard method
that follows the Java convention for an application entry point. Our main method delegates
to Spring Boot’s

SpringApplication

class by calling

run

.

SpringApplication

will
bootstrap our application, starting Spring which will in turn start the auto-configured
Tomcat web server. We need to pass

Example.class

as an argument to the

run

method to
tell

SpringApplication

which is the primary Spring component. The

args

array is also
passed through to expose any command-line arguments.

At this point our application should work. Since we have used the

spring-boot-starter-parent

POM we have a useful

run

goal that we can use to start
the application. Type

mvn spring-boot:run

from the root project directory to start the
application:

$ mvn spring-boot:run . ____ _ __ _ _ /\\ / ___’_ __ _ _(_)_ __ __ _ \ \ \ \ ( ( )\___ | ‘_ | ‘_| | ‘_ \/ _` | \ \ \ \ \\/ ___)| |_)| | | | | || (_| | ) ) ) ) ‘ |____| .__|_| |_|_| |_\__, | / / / / =========|_|==============|___/=/_/_/_/ :: Spring Boot :: (v1.1.7.RELEASE) ……. . . . ……. . . . (log output here) ……. . . . …….. Started Example in 2.222 seconds (JVM running for 6.514)

If you open a web browser to http://localhost:8080 you should see the following output:

Hello World!

To gracefully exit the application hit

ctrl-c

.

Let’s finish our example by creating a completely self-contained executable jar file that we could run in production. Executable jars (sometimes called “fat jars”) are archives containing your compiled classes along with all of the jar dependencies that your code needs to run.

To create an executable jar we need to add the

spring-boot-maven-plugin

to our

pom.xml

. Insert the following lines just below the

dependencies

section:


org.springframework.boot


spring-boot-maven-plugin

Note

The

Save your

pom.xml

and run

mvn package

from the command line:

$ mvn package [INFO] Scanning for projects… [INFO] [INFO] ———————————————————————— [INFO] Building myproject 0.0.1-SNAPSHOT [INFO] ———————————————————————— [INFO] …. .. [INFO] — maven-jar-plugin:2.4:jar (default-jar) @ myproject — [INFO] Building jar: /Users/developer/example/spring-boot-example/target/myproject-0.0.1-SNAPSHOT.jar [INFO] [INFO] — spring-boot-maven-plugin:1.1.7.RELEASE:repackage (default) @ myproject — [INFO] ———————————————————————— [INFO] BUILD SUCCESS [INFO] ————————————————————————

If you look in the

target

directory you should see

myproject-0.0.1-SNAPSHOT.jar

. The
file should be around 10 Mb in size. If you want to peek inside, you can use

jar tvf

:

$ jar tvf target/myproject-0.0.1-SNAPSHOT.jar

You should also see a much smaller file named

myproject-0.0.1-SNAPSHOT.jar.original

in the

target

directory. This is the original jar file that Maven created before it was
repackaged by Spring Boot.

To run that application, use the

java -jar

command:

$ java -jar target/myproject-0.0.1-SNAPSHOT.jar . ____ _ __ _ _ /\\ / ___’_ __ _ _(_)_ __ __ _ \ \ \ \ ( ( )\___ | ‘_ | ‘_| | ‘_ \/ _` | \ \ \ \ \\/ ___)| |_)| | | | | || (_| | ) ) ) ) ‘ |____| .__|_| |_|_| |_\__, | / / / / =========|_|==============|___/=/_/_/_/ :: Spring Boot :: (v1.1.7.RELEASE) ……. . . . ……. . . . (log output here) ……. . . . …….. Started Example in 3.236 seconds (JVM running for 3.764)

As before, to gracefully exit the application hit

ctrl-c

.

Hopefully this section has provided you with some of the Spring Boot basics, and got you on your way to writing your own applications. If you’re a task-oriented type of developer you might want to jump over to http://spring.io and check out some of the getting started guides that solve specific “How do I do that with Spring” problems; we also have Spring Boot-specific How-to reference documentation.

Otherwise, the next logical step is to read Part III, “Using Spring Boot”. If you’re really impatient, you could also jump ahead and read about Spring Boot features.

This section goes into more detail about how you should use Spring Boot. It covers topics such as build systems, auto-configuration and run/deployment options. We also cover some Spring Boot best practices. Although there is nothing particularly special about Spring Boot (it is just another library that you can consume), there are a few recommendations that, when followed, will make your development process just a little easier.

If you’re just starting out with Spring Boot, you should probably read the Getting Started guide before diving into this section.

It is strongly recommended that you choose a build system that supports dependency management, and one that can consume artifacts published to the “Maven Central” repository. We would recommend that you choose Maven or Gradle. It is possible to get Spring Boot to work with other build systems (Ant for example), but they will not be particularly well supported.

Maven users can inherit from the

spring-boot-starter-parent

project to obtain sensible
defaults. The parent project provides the following features:tags for common dependencies, inherited from thespring-boot-dependenciesPOM.

To configure your project to inherit from the

spring-boot-starter-parent

simply set
the

parent

:


org.springframework.boot


spring-boot-starter-parent


1.1.7.RELEASE

Note

You should only need to specify the Spring Boot version number on this dependency. If you import additional starters, you can safely omit the version number.

Not everyone likes inheriting from the

spring-boot-starter-parent

POM. You may have your
own corporate standard parent that you need to use, or you may just prefer to explicitly
declare all your Maven configuration.

If you don’t want to use the

spring-boot-starter-parent

, you can still keep the benefit
of the dependency management (but not the plugin management) by using a

scope=import

dependency:


org.springframework.boot


spring-boot-dependencies


1.1.7.RELEASE


pom


importThe

spring-boot-starter-parent

chooses fairly conservative Java compatibility. If you
want to follow our recommendation and use a later Java version you can add a

java.version

property:


1.8

Spring Boot includes a Maven plugin
that can package the project as an executable jar. Add the plugin to your
section if you want to use it:


org.springframework.boot


spring-boot-maven-plugin

Note

If you use the Spring Boot starter parent pom, you only need to add the plugin, there is no need for to configure it unless you want to change the settings defined in the parent.

Gradle users can directly import “starter POMs” in their

dependencies

section. Unlike
Maven, there is no “super parent” to import to share some configuration.

apply plugin: ‘java’ repositories { mavenCentral() } dependencies { compile(“org.springframework.boot:spring-boot-starter-web:1.1.7.RELEASE”) }

The

spring-boot-gradle-plugin

is also available and provides tasks to create executable jars and run projects from
source. It also adds a

ResolutionStrategy

that enables you to
omit the version number
for “blessed” dependencies:

buildscript { repositories { mavenCentral() } dependencies { classpath(“org.springframework.boot:spring-boot-gradle-plugin:1.1.7.RELEASE”) } } apply plugin: ‘java’ apply plugin: ‘spring-boot’ repositories { mavenCentral() } dependencies { compile(“org.springframework.boot:spring-boot-starter-web”) testCompile(“org.springframework.boot:spring-boot-starter-test”) }

It is possible to build a Spring Boot project using Apache Ant, however, no special support or plugins are provided. Ant scripts can use the Ivy dependency system to import starter POMs.

See the Section 68.8, “Build an executable archive with Ant” “How-to” for more complete instructions.

Starter POMs are a set of convenient dependency descriptors that you can include in your
application. You get a one-stop-shop for all the Spring and related technology that you
need, without having to hunt through sample code and copy paste loads of dependency
descriptors. For example, if you want to get started using Spring and JPA for database
access, just include the

spring-boot-starter-data-jpa

dependency in your project, and
you are good to go.

The starters contain a lot of the dependencies that you need to get a project up and running quickly and with a consistent, supported set of managed transitive dependencies.

The following application starters are provided by Spring Boot under the

org.springframework.boot

group:

Table 12.1. Spring Boot application starters

Name Description

The core Spring Boot starter, including auto-configuration support, logging and YAML.

Support for the “Advanced Message Queuing Protocol” via

Support for aspect-oriented programming including

Support for “Spring Batch” including HSQLDB database.

Support for the Elasticsearch search and analytics engine including

Support for the GemFire distributed data store including

Support for the “Java Persistence API” including

Support for the MongoDB NoSQL Database, including

Support for exposing Spring Data repositories over REST via

Support for the Apache Solr search platform, including

Support for the FreeMarker templating engine

Support for the Groovy templating engine

Support for “Java Message Service API” via HornetQ.

Support for common

JDBC Database support.

Support for

Support for the REDIS key-value data store, including

Support for

Support for

Support for

Support for

Support for common test dependencies, including JUnit, Hamcrest and Mockito along with
the

Support for the Thymeleaf templating engine, including integration with Spring.

Support for the Velocity templating engine

Support for full-stack web development, including Tomcat and

Support for websocket development with Tomcat.

Support for Spring Web Services

In addition to the application starters, the following starters can be used to add production ready features.

Table 12.2. Spring Boot production ready starters

Name Description

Adds production ready features such as metrics and monitoring.

Adds remote

Finally, Spring Boot includes some starters that can be used if you want to exclude or swap specific technical facets.

Table 12.3. Spring Boot technical starters

Name Description

Imports the Jetty HTTP engine (to be used as an alternative to Tomcat)

Support the Log4J logging framework

Import Spring Boot’s default logging framework (Logback).

Import Spring Boot’s default HTTP engine (Tomcat).

Tip

For a list of additional community contributed starter POMs, see the
README file in the

Spring Boot does not require any specific code layout to work, however, there are some best practices that help.

When a class doesn’t include a

package

declaration it is considered to be in the
“default package”. The use of the “default package” is generally discouraged, and
should be avoided. It can cause particular problems for Spring Boot applications that
use

@ComponentScan

or

@EntityScan

annotations, since every class from every jar,
will be read.

Tip

We recommend that you follow Java’s recommended package naming conventions
and use a reversed domain name (for example,

We generally recommend that you locate your main application class in a root package
above other classes. The

@EnableAutoConfiguration

annotation is often placed on your
main class, and it implicitly defines a base “search package” for certain items. For
example, if you are writing a JPA application, the package of the

@EnableAutoConfiguration

annotated class will be used to search for

@Entity

items.

Using a root package also allows the

@ComponentScan

annotation to be used without
needing to specify a

basePackage

attribute.

Here is a typical layout:

com +- example +- myproject +- Application.java | +- domain | +- Customer.java | +- CustomerRepository.java | +- service | +- CustomerService.java | +- web +- CustomerController.java

The

Application.java

file would declare the

main

method, along with the basic

@Configuration

.

package com.example.myproject; import org.springframework.boot.SpringApplication; import org.springframework.boot.autoconfigure.EnableAutoConfiguration; import org.springframework.context.annotation.ComponentScan; import org.springframework.context.annotation.Configuration; @Configuration @EnableAutoConfiguration @ComponentScan public class Application { public static void main(String[] args) { SpringApplication.run(Application.class, args); } }

Spring Boot favors Java-based configuration. Although it is possible to call

SpringApplication.run()

with an XML source, we generally recommend that your primary
source is a

@Configuration

class. Usually the class that defines the

main

method
is also a good candidate as the primary

@Configuration

.

Tip

Many Spring configuration examples have been published on the Internet that use XML
configuration. Always try to use the equivalent Java-base configuration if possible.
Searching for

You don’t need to put all your

@Configuration

into a single class. The

@Import

annotation can be used to import additional configuration classes. Alternatively, you
can use

@ComponentScan

to automatically pickup all Spring components, including

@Configuration

classes.

Spring Boot auto-configuration attempts to automatically configure your Spring
application based on the jar dependencies that you have added. For example, If

HSQLDB

is on your classpath, and you have not manually configured any database
connection beans, then we will auto-configure an in-memory database.

You need to opt-in to auto-configuration by adding the

@EnableAutoConfiguration

annotation to one of your

@Configuration

classes.

Tip

You should only ever add one

Auto-configuration is noninvasive, at any point you can start to define your own
configuration to replace specific parts of the auto-configuration. For example, if
you add your own

DataSource

bean, the default embedded database support will back away.

If you need to find out what auto-configuration is currently being applied, and why,
starting your application with the

--debug

switch. This will log an auto-configuration
report to the console.

If you find that specific auto-configure classes are being applied that you don’t want,
you can use the exclude attribute of

@EnableAutoConfiguration

to disable them.

import org.springframework.boot.autoconfigure.*; import org.springframework.boot.autoconfigure.jdbc.*; import org.springframework.context.annotation.*; @Configuration @EnableAutoConfiguration(exclude={DataSourceAutoConfiguration.class}) public class MyConfiguration { }

You are free to use any of the standard Spring Framework techniques to define your beans
and their injected dependencies. For simplicity, we often find that using

@ComponentScan

to find your beans, in combination with

@Autowired

constructor injection works well.

If you structure your code as suggested above (locating your application class in a root
package), you can add

@ComponentScan

without any arguments. All of your application
components (

@Component

,

@Service

,

@Repository

,

@Controller

etc.) will be
automatically registered as Spring Beans.

Here is an example

@Service

Bean that uses constructor injection to obtain a
required

RiskAssessor

bean.

package com.example.service; import org.springframework.beans.factory.annotation.Autowired; import org.springframework.stereotype.Service; @Service public class DatabaseAccountService implements AccountService { private final RiskAssessor riskAssessor; @Autowired public DatabaseAccountService(RiskAssessor riskAssessor) { this.riskAssessor = riskAssessor; } // … }

Tip

Notice how using constructor injection allows the

One of the biggest advantages of packaging your application as jar and using an embedded HTTP server is that you can run your application as you would any other. Debugging Spring Boot applications is also easy; you don’t need any special IDE plugins or extensions.

Note

This section only covers jar based packaging, If you choose to package your application as a war file you should refer to your server and IDE documentation.

You can run a Spring Boot application from your IDE as a simple Java application, however,
first you will need to import your project. Import steps will vary depending on your IDE
and build system. Most IDEs can import Maven projects directly, for example Eclipse users
can select

Import...Existing Maven Projects

from the

File

menu.

If you can’t directly import your project into your IDE, you may be able to generate IDE meta-data using a build plugin. Maven includes plugins for Eclipse and IDEA; Gradle offers plugins for various IDEs.

Tip

If you accidentally run a web application twice you will see a “Port already in
use” error. STS users can use the

If you use the Spring Boot Maven or Gradle plugins to create an executable jar you can
run your application using

java -jar

. For example:

$ java -jar target/myproject-0.0.1-SNAPSHOT.jar

It is also possible to run a packaged application with remote debugging support enabled. This allows you to attach a debugger to your packaged application:

$ java -Xdebug -Xrunjdwp:server=y,transport=dt_socket,address=8000,suspend=n \ -jar target/myproject-0.0.1-SNAPSHOT.jar

The Spring Boot Maven plugin includes a

run

goal which can be used to quickly compile
and run your application. Applications run in an exploded form, and you can edit
resources for instant “hot” reload.

$ mvn spring-boot:run

Useful operating system environment variable:

$ export MAVEN_OPTS=-Xmx1024m -XX:MaxPermSize=128M -Djava.security.egd=file:/dev/./urandom

(The “egd” setting is to speed up Tomcat startup by giving it a faster source of entropy for session keys.)

The Spring Boot Gradle plugin also includes a

run

goal which can be used to run
your application in an exploded form. The

bootRun

task is added whenever you import
the

spring-boot-plugin

$ gradle bootRun

Useful operating system environment variable:

$ export JAVA_OPTS=-Xmx1024m -XX:MaxPermSize=128M -Djava.security.egd=file:/dev/./urandom

Since Spring Boot applications are just plain Java applications, JVM hot-swapping should work out of the box. JVM hot swapping is somewhat limited with the bytecode that it can replace, for a more complete solution the Spring Loaded project, or JRebel can be used.

See the Hot swapping “How-to” section for details.

Executable jars can be used for production deployment. As they are self contained, they are also ideally suited for cloud-based deployment.

For additional “production ready” features, such as health, auditing and metric REST
or JMX end-points; consider adding

spring-boot-actuator

. See
Part V, “Spring Boot Actuator: Production-ready features” for details.

You should now have good understanding of how you can use Spring Boot along with some best practices that you should follow. You can now go on to learn about specific Spring Boot features in depth, or you could skip ahead and read about the “production ready” aspects of Spring Boot.

This section dives into the details of Spring Boot. Here you can learn about the key features that you will want to use and customize. If you haven’t already, you might want to read the Part II, “Getting started” and Part III, “Using Spring Boot” sections so that you have a good grounding of the basics.

The

SpringApplication

class provides a convenient way to bootstrap a Spring application
that will be started from a

main()

method. In many situations you can just delegate to
the static

SpringApplication.run

method:

public static void main(String[] args) { SpringApplication.run(MySpringConfiguration.class, args); }

When your application starts you should see something similar to the following:

. ____ _ __ _ _ /\\ / ___’_ __ _ _(_)_ __ __ _ \ \ \ \ ( ( )\___ | ‘_ | ‘_| | ‘_ \/ _` | \ \ \ \ \\/ ___)| |_)| | | | | || (_| | ) ) ) ) ‘ |____| .__|_| |_|_| |_\__, | / / / / =========|_|==============|___/=/_/_/_/ :: Spring Boot :: v1.1.7.RELEASE 2013-07-31 00:08:16.117 INFO 56603 — [ main] o.s.b.s.app.SampleApplication : Starting SampleApplication v0.1.0 on mycomputer with PID 56603 (/apps/myapp.jar started by pwebb) 2013-07-31 00:08:16.166 INFO 56603 — [ main] ationConfigEmbeddedWebApplicationContext : Refreshing org.springframework.boot.context.embedded.AnnotationConfigEmbeddedWebApplicationContext@6e5a8246: startup date [Wed Jul 31 00:08:16 PDT 2013]; root of context hierarchy 2014-03-04 13:09:54.912 INFO 41370 — [ main] .t.TomcatEmbeddedServletContainerFactory : Server initialized with port: 8080 2014-03-04 13:09:56.501 INFO 41370 — [ main] o.s.b.s.app.SampleApplication : Started SampleApplication in 2.992 seconds (JVM running for 3.658)

By default

INFO

logging messages will be shown, including some relevant startup details
such as the user that launched the application.

The banner that is printed on start up can be changed by adding a

banner.txt

file
to your classpath, or by setting

banner.location

to the location of such a file.
If the file has an unusual encoding you can set

banner.encoding

(default is UTF-8).

If the

SpringApplication

defaults aren’t to your taste you can instead create a local
instance and customize it. For example, to turn off the banner you would write:

public static void main(String[] args) { SpringApplication app = new SpringApplication(MySpringConfiguration.class); app.setShowBanner(false); app.run(args); }

Note

The constructor arguments passed to

It is also possible to configure the

SpringApplication

using an

application.properties

file. See Chapter 21, Externalized Configuration for details.

For a complete list of the configuration options, see the

SpringApplication

Javadoc.

If you need to build an

ApplicationContext

hierarchy (multiple contexts with a
parent/child relationship), or if you just prefer using a “fluent” builder API, you
can use the

SpringApplicationBuilder

.

The

SpringApplicationBuilder

allows you to chain together multiple method calls, and
includes

parent

and

child

methods that allow you to create a hierarchy.

For example:

new SpringApplicationBuilder() .showBanner(false) .sources(Parent.class) .child(Application.class) .run(args);

Note

There are some restrictions when creating an

In addition to the usual Spring Framework events, such as

ContextRefreshedEvent

,
a

SpringApplication

sends some additional application events. Some events are actually
triggered before the

ApplicationContext

is created.

You can register event listeners in a number of ways, the most common being

SpringApplication.addListeners(...)

method.

Application events are sent in the following order, as your application runs:


ApplicationStartedEventis sent at the start of a run, but before any processing except the registration of listeners and initializers.


ApplicationEnvironmentPreparedEventis sent when the


Environmentto be used in the context is known, but before the context is created.


ApplicationPreparedEventis sent just before the refresh is started, but after bean definitions have been loaded.


ApplicationFailedEventis sent if there is an exception on startup.

Tip

You often won’t need to use application events, but it can be handy to know that they exist. Internally, Spring Boot uses events to handle a variety of tasks.

A

SpringApplication

will attempt to create the right type of

ApplicationContext

on
your behalf. By default, an

AnnotationConfigApplicationContext

or

AnnotationConfigEmbeddedWebApplicationContext

will be used, depending on whether you
are developing a web application or not.

The algorithm used to determine a “web environment” is fairly simplistic (based on the
presence of a few classes). You can use

setWebEnvironment(boolean webEnvironment)

if
you need to override the default.

It is also possible to take complete control of the

ApplicationContext

type that will
be used by calling

setApplicationContextClass(...)

.

Tip

It is often desirable to call

If you want access to the raw command line arguments, or you need to run some specific code
once the

SpringApplication

has started you can implement the

CommandLineRunner

interface. The

run(String... args)

method will be called on all Spring beans
implementing this interface.

import org.springframework.boot.* import org.springframework.stereotype.* @Component public class MyBean implements CommandLineRunner { public void run(String… args) { // Do something… } }

You can additionally implement the

org.springframework.core.Ordered

interface or use the

org.springframework.core.annotation.Order

annotation if several

CommandLineRunner

beans are defined that must be called in a specific order.

Each

SpringApplication

will register a shutdown hook with the JVM to ensure that the

ApplicationContext

is closed gracefully on exit. All the standard Spring lifecycle
callbacks (such as the

DisposableBean

interface, or the

@PreDestroy

annotation) can
be used.

In addition, beans may implement the

org.springframework.boot.ExitCodeGenerator

interface if they wish to return a specific exit code when the application ends.

Spring Boot allows you to externalize your configuration so you can work with the same
application code in different environments. You can use properties files, YAML files,
environment variables and command-line arguments to externalize configuration. Property
values can be injected directly into your beans using the

@Value

annotation, accessed
via Spring’s

Environment

abstraction or bound to structured objects.

Spring Boot uses a very particular

PropertySource

order that is designed to allow
sensible overriding of values, properties are considered in the the following order:


System.getProperties()).


java:comp/env


RandomValuePropertySourcethat only has properties in


random.*.


application.propertiesincluding YAML and profile variants).


application.propertiesincluding YAML and profile variants).


@PropertySourceannotations on your


@Configurationclasses.


SpringApplication.setDefaultProperties).

To provide a concrete example, suppose you develop a

@Component

that uses a

name

property:

import org.springframework.stereotype.* import org.springframework.beans.factory.annotation.* @Component public class MyBean { @Value(“${name}”) private String name; // … }

You can bundle an

application.properties

inside your jar that provides a sensible
default

name

. When running in production, an

application.properties

can be provided
outside of your jar that overrides

name

; and for one-off testing, you can launch with
a specific command line switch (e.g.

java -jar app.jar --name="Spring"

).

The

RandomValuePropertySource

is useful for injecting random values (e.g. into secrets
or test cases). It can produce integers, longs or strings, e.g.

my.secret=${random.value} my.number=${random.int} my.bignumber=${random.long} my.number.less.than.ten=${random.int(10)} my.number.in.range=${random.int[1024,65536]}

The

random.int*

syntax is

OPEN value (,max) CLOSE

where the

OPEN,CLOSE

are any
character and

value,max

are integers. If

max

is provided then

value

is the minimum
value and

max

is the maximum (exclusive).

By default

SpringApplication

will convert any command line option arguments (starting
with “–”, e.g.

--server.port=9000

) to a

property

and add it to the Spring

Environment

. As mentioned above, command line properties always take precedence over
other property sources.

If you don’t want command line properties to be added to the

Environment

you can disable
them using

SpringApplication.setAddCommandLineProperties(false)

.


SpringApplication

will load properties from

application.properties

files in the
following locations and add them to the Spring

Environment

:


/configsubdir of the current directory.


/configpackage

The list is ordered by precedence (locations higher in the list override lower items).

Note

You can also use YAML (.yml) files as an alternative to .properties.

If you don’t like

application.properties

as the configuration file name you can switch
to another by specifying a

spring.config.name

environment property. You can also refer
to an explicit location using the

spring.config.location

environment property
(comma-separated list of directory locations, or file paths).

$ java -jar myproject.jar –spring.config.name=myproject

or

$ java -jar myproject.jar –spring.config.location=classpath:/default.properties,classpath:/override.properties

If

spring.config.location

contains directories (as opposed to files) they should end
in (and will be appended with the names generated from

spring.config.name

before
being loaded). The default search path

classpath:,classpath:/config,file:,file:config/

is always used, irrespective of the value of

spring.config.location

. In that way you
can set up default values for your application in

application.properties

(or whatever
other basename you choose with

spring.config.name

) and override it at runtime with a
different file, keeping the defaults.

Note

if you use environment variables not system properties, most operating systems
disallow period-separated key names, but you can use underscores instead (e.g.

Note

If you are running in a container then JNDI properties (in

In addition to

application.properties

files, profile specific properties can also be
defined using the naming convention

application-{profile}.properties

.

Profile specific properties are loaded from the same locations as standard

application.properties

, with profiles specific files overriding the default ones.

The values in

application.properties

are filtered through the existing

Environment

when they are used so you can refer back to previously defined values (e.g. from System
properties).

app.name=MyApp app.description=${app.name} is a Spring Boot application

Tip

You can also use this technique to create “short” variants of existing Spring Boot properties. See the Section 58.3, “Use “short” command line arguments” how-to for details.

YAML is a superset of JSON, and as such is a very convenient format
for specifying hierarchical configuration data. The

SpringApplication

class will
automatically support YAML as an alternative to properties whenever you have the
SnakeYAML library on your classpath.

Note

If you use “starter POMs” SnakeYAML will be automatically provided via

Spring Boot provides two convenient classes that can be used to load YAML documents. The

YamlPropertiesFactoryBean

will load YAML as

Properties

and the

YamlMapFactoryBean

will load YAML as a

Map

.

For example, the following YAML document:

environments: dev:` url: http://dev.bar.com name: Developer Setup prod: url: http://foo.bar.com name: My Cool App

Would be transformed into these properties:

environments.dev.url=http://dev.bar.com environments.dev.name=Developer Setup environments.prod.url=http://foo.bar.com environments.prod.name=My Cool App

YAML lists are represented as property keys with

[index]

dereferencers,
for example this YAML:

my: servers: – dev.bar.com – foo.bar.com

Would be transformed into these properties:

my.servers[0]=dev.bar.com my.servers[1]=foo.bar.com

To bind to properties like that using the Spring

DataBinder

utilities (which is what

@ConfigurationProperties

does) you need to have a property in the target bean of type

java.util.List

(or

Set

) and you either need to provide a setter, or initialize it
with a mutable value, e.g. this will bind to the properties above

@ConfigurationProperties(prefix=”my”) public class Config { private List

servers = new ArrayList

(); public List

getServers() { return this.servers; } }


The

YamlPropertySourceLoader

class can be used to expose YAML as a

PropertySource

in the Spring

Environment

. This allows you to use the familiar

@Value

annotation with
placeholders syntax to access YAML properties.

You can specify multiple profile-specific YAML documents in a single file by
by using a

spring.profiles

key to indicate when the document applies. For example:

server: address: 192.168.1.100 — spring: profiles: development server: address: 127.0.0.1 — spring: profiles: production server: address: 192.168.1.120

In the example above, the

server.address

property will be

127.0.0.1

if the

development

profile is active. If the

development

and

production

profiles are not
enabled, then the value for the property will be

192.168.1.100

Using the

@Value("${property}")

annotation to inject configuration properties can
sometimes be cumbersome, especially if you are working with multiple properties or
your data is hierarchical in nature. Spring Boot provides an alternative method
of working with properties that allows strongly typed beans to govern and validate
the configuration of your application. For example:

@Component @ConfigurationProperties(prefix=”connection”) public class ConnectionSettings { private String username; private InetAddress remoteAddress; // … getters and setters }

When the

@EnableConfigurationProperties

annotation is applied to your

@Configuration

,
any beans annotated with

@ConfigurationProperties

will be automatically configured
from the

Environment

properties. This style of configuration works particularly well
with the

SpringApplication

external YAML configuration:

# application.yml connection: username: admin remoteAddress: 192.168.1.1 # additional configuration as required

To work with

@ConfigurationProperties

beans you can just inject them in the same way
as any other bean.

@Service public class MyService { @Autowired private ConnectionSettings connection; //… @PostConstruct public void openConnection() { Server server = new Server(); this.connection.configure(server); } }

It is also possible to shortcut the registration of

@ConfigurationProperties

bean
definitions by simply listing the properties classes directly in the

@EnableConfigurationProperties

annotation:

@Configuration @EnableConfigurationProperties(ConnectionSettings.class) public class MyConfiguration { }

Spring Boot uses some relaxed rules for binding

Environment

properties to

@ConfigurationProperties

beans, so there doesn’t need to be an exact match between
the

Environment

property name and the bean property name. Common examples where this
is useful include underscore separated (e.g.

context_path

binds to

contextPath

), and
capitalized (e.g.

PORT

binds to

port

) environment properties.

Spring will attempt to coerce the external application properties to the right type when
it binds to the

@ConfigurationProperties

beans. If you need custom type conversion you
can provide a

ConversionService

bean (with bean id

conversionService

) or custom
property editors (via a

CustomEditorConfigurer

bean).

Spring Boot will attempt to validate external configuration, by default using JSR-303
(if it is on the classpath). You can simply add JSR-303

javax.validation

constraint
annotations to your

@ConfigurationProperties

class:

@Component @ConfigurationProperties(prefix=”connection”) public class ConnectionSettings { @NotNull private InetAddress remoteAddress; // … getters and setters }

You can also add a custom Spring

Validator

by creating a bean definition called

configurationPropertiesValidator

.

Tip

The

Spring Profiles provide a way to segregate parts of your application configuration and
make it only available in certain environments. Any

@Component

or

@Configuration

can
be marked with

@Profile

to limit when it is loaded:

@Configuration @Profile(“production”) public class ProductionConfiguration { // … }

In the normal Spring way, you can use a

spring.profiles.active


Environment

property to specify which profiles are active. You can
specify the property in any of the usual ways, for example you could
include it in your

application.properties

:

spring.profiles.active=dev,hsqldb

or specify on the command line using the switch

--spring.profiles.active=dev,hsqldb

.

The

spring.profiles.active

property follows the same ordering rules as other
properties, the highest

PropertySource

will win. This means that you can specify
active profiles in

application.properties

then replace them using the command line
switch.

Sometimes it is useful to have profile specific properties that add to the active
profiles rather than replace them. The

spring.profiles.include

property can be used
to unconditionally add active profiles. The

SpringApplication

entry point also has
a Java API for setting additional profiles (i.e. on top of those activated by the

spring.profiles.active

property): see the

setAdditionalProfiles()

method.

For example, when an application with following properties is run using the switch

--spring.profiles.active=prod

the

proddb

and

prodmq

profiles will also be activated:

— my.property: fromyamlfile — spring.profiles: prod spring.profiles.include: proddb,prodmq

Note

Remember that the

You can programmatically set active profiles by calling

SpringApplication.setAdditionalProfiles(...)

before your application runs. It is also
possible to activate profiles using Spring’s

ConfigurableEnvironment

interface.

Profile specific variants of both

application.properties

(or

application.yml

) and
files referenced via

@ConfigurationProperties

are considered as files are loaded.
See Section 21.3, “Profile specific properties” for details.

Spring Boot uses Commons Logging for all internal logging, but leaves the underlying log implementation open. Default configurations are provided for Java Util Logging, Log4J and Logback. In each case there is console output and file output (rotating, 10 Mb file size).

By default, If you use the “Starter POMs”, Logback will be used for logging. Appropriate Logback routing is also included to ensure that dependent libraries that use Java Util Logging, Commons Logging, Log4J or SLF4J will all work correctly.

Tip

There are a lot of logging frameworks available for Java. Don’t worry if the above list seems confusing, generally you won’t need to change your logging dependencies and the Spring Boot defaults will work just fine.

The default log output from Spring Boot looks like this:

2014-03-05 10:57:51.112 INFO 45469 — [ main] org.apache.catalina.core.StandardEngine : Starting Servlet Engine: Apache Tomcat/7.0.52 2014-03-05 10:57:51.253 INFO 45469 — [ost-startStop-1] o.a.c.c.C.[Tomcat].[localhost].[/] : Initializing Spring embedded WebApplicationContext 2014-03-05 10:57:51.253 INFO 45469 — [ost-startStop-1] o.s.web.context.ContextLoader : Root WebApplicationContext: initialization completed in 1358 ms 2014-03-05 10:57:51.698 INFO 45469 — [ost-startStop-1] o.s.b.c.e.ServletRegistrationBean : Mapping servlet: ‘dispatcherServlet’ to [/] 2014-03-05 10:57:51.702 INFO 45469 — [ost-startStop-1] o.s.b.c.embedded.FilterRegistrationBean : Mapping filter: ‘hiddenHttpMethodFilter’ to: [/*]

The following items are output:


ERROR,


WARN,


INFO,


DEBUGor


TRACE.


---separator to distinguish the start of actual log messages.

The default log configuration will echo messages to the console as they are written. By
default

ERROR

,

WARN

and

INFO

level messages are logged. To also log

DEBUG

level
messages to the console you can start your application with a

--debug

flag.

$ java -jar myapp.jar –debug

If your terminal supports ANSI, color output will be used to aid readability.

By default, log files are written to

spring.log

in your

temp

directory and rotate at
10 Mb. You can easily customize the output folder by setting the

logging.path

property
(for example in your

application.properties

). It is also possible to change the filename
using a

logging.file

property. Note that if

logging.file

is used, then setting

logging.path

has no effect.

As with console output,

ERROR

,

WARN

and

INFO

level messages are logged by default.

All the supported logging systems can have the logger levels set in the Spring

Environment

(so for example in

application.properties

) using “logging.level.*=LEVEL”
where “LEVEL” is one of TRACE, DEBUG, INFO, WARN, ERROR, FATAL, OFF. Example

application.properties

:

logging.level.org.springframework.web: DEBUG logging.level.org.hibernate: ERROR

The various logging systems can be activated by including the appropriate libraries on
the classpath, and further customized by providing a suitable configuration file in the
root of the classpath, or in a location specified by the Spring

Environment

property

logging.config

. (Note however that since logging is initialized before the

ApplicationContext

is created, it isn’t possible to control logging from

@PropertySources

in Spring

@Configuration

files. System properties and the
conventional Spring Boot external configuration files work just fine.)

Depending on your logging system, the following files will be loaded:

Logging System Customization

Logback

Log4j

JDK (Java Util Logging)

To help with the customization some other properties are transferred from the Spring

Environment

to System properties:

Spring Environment System Property Comments

Used in default log configuration if defined.

Used in default log configuration if defined.

The current process ID (discovered if possible and when not already defined as an OS environment variable).

All the logging systems supported can consult System properties when parsing their
configuration files. See the default configurations in

spring-boot.jar

for examples.

Warning

There are know classloading issues with Java Util Logging that cause problems when running from an “executable jar”. We recommend that you avoid it if at all possible.

Spring Boot is well suited for web application development. You can easily create a
self-contained HTTP server using embedded Tomcat or Jetty. Most web applications will
use the

spring-boot-starter-web

module to get up and running quickly.

If you haven’t yet developed a Spring Boot web application you can follow the “Hello World!” example in the Getting started section.

The Spring Web MVC framework (often referred to as simply “Spring MVC”) is a rich
“model view controller” web framework. Spring MVC lets you create special

@Controller

or

@RestController

beans to handle incoming HTTP requests. Methods in your controller
are mapped to HTTP using

@RequestMapping

annotations.

Here is a typical example

@RestController

to serve JSON data:

@RestController @RequestMapping(value=”/users”) public class MyRestController { @RequestMapping(value=”/{user}”, method=RequestMethod.GET) public User getUser(@PathVariable Long user) { // … } @RequestMapping(value=”/{user}/customers”, method=RequestMethod.GET) List

getUserCustomers(@PathVariable Long user) { // … } @RequestMapping(value=”/{user}”, method=RequestMethod.DELETE) public User deleteUser(@PathVariable Long user) { // … } }

Spring MVC is part of the core Spring Framework and detailed information is available in the reference documentation. There are also several guides available at http://spring.io/guides that cover Spring MVC.

Spring Boot provides auto-configuration for Spring MVC that works well with most applications.

The auto-configuration adds the following features on top of Spring’s defaults:


ContentNegotiatingViewResolverand


BeanNameViewResolverbeans.


Converter,


GenericConverter,


Formatterbeans.


HttpMessageConverters(see below).


MessageCodeResolver(see below)


index.htmlsupport.


Faviconsupport.

If you want to take complete control of Spring MVC, you can add your own

@Configuration

annotated with

@EnableWebMvc

. If you want to keep Spring Boot MVC features, and
you just want to add additional MVC configuration (interceptors,
formatters, view controllers etc.) you can add your own

@Bean

of type

WebMvcConfigurerAdapter

, but without

@EnableWebMvc

.

Spring MVC uses the

HttpMessageConverter

interface to convert HTTP requests and
responses. Sensible defaults are included out of the box, for example Objects can be
automatically converted to JSON (using the Jackson library) or XML (using JAXB).

If you need to add or customize converters you can use Spring Boot’s

HttpMessageConverters

class:

import org.springframework.boot.autoconfigure.web.HttpMessageConverters; import org.springframework.context.annotation.*; import org.springframework.http.converter.*; @Configuration public class MyConfiguration { @Bean public HttpMessageConverters customConverters() { HttpMessageConverter

additional = … HttpMessageConverter

another = … return new HttpMessageConverters(additional, another); } }

Spring MVC has a strategy for generating error codes for rendering error messages
from binding errors:

MessageCodesResolver

. Spring Boot will create one for you if
you set the

spring.mvc.message-codes-resolver.format

property

PREFIX_ERROR_CODE

or

POSTFIX_ERROR_CODE

(see the enumeration in

DefaultMessageCodesResolver.Format

).

By default Spring Boot will serve static content from a folder called

/static

(or

/public

or

/resources

or

/META-INF/resources

) in the classpath or from the root
of the

ServletContext

. It uses the

ResourceHttpRequestHandler

from Spring MVC so you
can modify that behavior by adding your own

WebMvcConfigurerAdapter

and overriding the

addResourceHandlers

method.

In a stand-alone web application the default servlet from the container is also
enabled, and acts as a fallback, serving content from the root of the

ServletContext

if
Spring decides not to handle it. Most of the time this will not happen (unless you modify
the default MVC configuration) because Spring will always be able to handle requests
through the

DispatcherServlet

.

In addition to the “standard” static resource locations above, a special case is made for
Webjars content. Any resources with a path in

/webjars/**

will
be served from jar files if they are packaged in the Webjars format.

Tip

Do not use the

As well as REST web services, you can also use Spring MVC to serve dynamic HTML content. Spring MVC supports a variety of templating technologies including Velocity, FreeMarker and JSPs. Many other templating engines also ship their own Spring MVC integrations.

Spring Boot includes auto-configuration support for the following templating engines:

When you’re using one of these templating engines with the default configuration, your
templates will be picked up automatically from

src/main/resources/templates

.

Tip

JSPs should be avoided if possible, there are several known limitations when using them with embedded servlet containers.

Spring Boot provides an

/error

mapping by default that handles all errors in a
sensible way, and it is registered as a “global” error page in the servlet container.
For machine clients it will produce a JSON response with details of the error, the HTTP
status and the exception message. For browser clients there is a “whitelabel” error
view that renders the same data in HTML format (to customize it just add a

View

that
resolves to “error”). To replace the default behaviour completely you can implement

ErrorController

and register a bean definition of that type, or simply add a bean
of type

ErrorAttributes

to use the existing mechanism but replace the contents.

If you want more specific error pages for some conditions, the embedded servlet containers support a uniform Java DSL for customizing the error handling. For example:

@Bean public EmbeddedServletContainerCustomizer containerCustomizer(){ return new MyCustomizer(); } // … private static class MyCustomizer implements EmbeddedServletContainerCustomizer { @Override public void customize(ConfigurableEmbeddedServletContainer container) { container.addErrorPages(new ErrorPage(HttpStatus.BAD_REQUEST, “/400”)); } }

You can also use regular Spring MVC features like

@ExceptionHandler

methods and

@ControllerAdvice

. The

ErrorController

will then pick up any unhandled exceptions.

N.B. if you register an

ErrorPage

with a path that will end up being handled by a

Filter

(e.g. as is common with some non-Spring web frameworks, like Jersey and Wicket),
then the

Filter

has to be explicitly registered as an

ERROR

dispatcher, e.g.

@Bean public FilterRegistrationBean myFilter() { FilterRegistrationBean registration = new FilterRegistrationBean(); registration.setFilter(new MyFilter()); … registration.setDispatcherTypes(EnumSet.allOf(DispatcherType.class)); return registration; }

(the default

FilterRegistrationBean

does not include the

ERROR

dispatcher type).

When deployed to a servlet container, a Spring Boot uses its error page filter to
forward a request with an error status to the appropriate error page. The request can
only be forwarded to the correct error page if the response has not already been
committed. By default, WebSphere Application Server 8.0 and later commits the response
upon successful completion of a servlet’s service method. You should disable this
behaviour by setting

com.ibm.ws.webcontainer.invokeFlushAfterService

to

false

Spring Boot includes support for embedded Tomcat and Jetty servers. Most developers will
simply use the appropriate “Starter POM” to obtain a fully configured instance. By
default both Tomcat and Jetty will listen for HTTP requests on port

8080

.

When using an embedded servlet container you can register Servlets and Filters directly as
Spring beans. This can be particularly convenient if you want to refer to a value from
your

application.properties

during configuration.

By default, if the context contains only a single Servlet it will be mapped to . In
the case of multiple Servlets beans the bean name will be used as a path prefix. Filters
will map to

/*

.

If convention-based mapping is not flexible enough you can use the

ServletRegistrationBean

and

FilterRegistrationBean

classes for complete control. You
can also register items directly if your bean implements the

ServletContextInitializer

interface.

Under the hood Spring Boot uses a new type of

ApplicationContext

for embedded
servlet container support. The

EmbeddedWebApplicationContext

is a special
type of

WebApplicationContext

that bootstraps itself by searching for a single

EmbeddedServletContainerFactory

bean. Usually a

TomcatEmbeddedServletContainerFactory

or

JettyEmbeddedServletContainerFactory

will have been auto-configured.

Note

You usually won’t need to be aware of these implementation classes. Most
applications will be auto-configured and the appropriate

Common servlet container settings can be configured using Spring

Environment

properties. Usually you would define the properties in your

application.properties

file.

Common server settings include:


server.port— The listen port for incoming HTTP requests.


server.address— The interface address to bind to.


server.sessionTimeout— A session timeout.

See the

ServerProperties

class for a complete list.

If you need to configure your embdedded servlet container programmatically you can register
a Spring bean that implements the

EmbeddedServletContainerCustomizer

interface.

EmbeddedServletContainerCustomizer

provides access to the

ConfigurableEmbeddedServletContainer

which includes numerous customization setter
methods.

import org.springframework.boot.context.embedded.*; import org.springframework.stereotype.Component; @Component public class CustomizationBean implements EmbeddedServletContainerCustomizer { @Override public void customize(ConfigurableEmbeddedServletContainer container) { container.setPort(9000); } }

If the above customization techniques are too limited, you can register the

TomcatEmbeddedServletContainerFactory

or

JettyEmbeddedServletContainerFactory

bean
yourself.

@Bean public EmbeddedServletContainerFactory servletContainer() { TomcatEmbeddedServletContainerFactory factory = new TomcatEmbeddedServletContainerFactory(); factory.setPort(9000); factory.setSessionTimeout(10, TimeUnit.MINUTES); factory.addErrorPages(new ErrorPage(HttpStatus.404, “/notfound.html”); return factory; }

Setters are provided for many configuration options. Several protected method “hooks” are also provided should you need to do something more exotic. See the source code documentation for details.

When running a Spring Boot application that uses an embedded servlet container (and is packaged as an executable archive), there are some limitations in the JSP support.

There is a JSP sample so you can see how to set things up.

If Spring Security is on the classpath then web applications will be secure by default
with “basic” authentication on all HTTP endpoints. To add method-level security to a web
application you can also add

@EnableGlobalMethodSecurity

with your desired settings.
Additional information can be found in the Spring
Security Reference.

The default

AuthenticationManager

has a single user (“user” username and random
password, printed at INFO level when the application starts up)

Using default security password: 78fa095d-3f4c-48b1-ad50-e24c31d5cf35

You can change the password by providing a

security.user.password

. This and other
useful properties are externalized via

SecurityProperties

(properties prefix “security”).

The default security configuration is implemented in

SecurityAutoConfiguration

and in
the classes imported from there (

SpringBootWebSecurityConfiguration

for web security
and

AuthenticationManagerConfiguration

for authentication configuration which is also
relevant in non-web applications). To switch off the Boot default configuration
completely in a web application you can add a bean with

@EnableWebSecurity

. To customize
it you normally use external properties and beans of type

WebConfigurerAdapter

(e.g. to
add form-based login). There are several secure applications in the
Spring Boot samples to get you started with common
use cases.

The basic features you get out of the box in a web application are:


AuthenticationManagerbean with in-memory store and a single user (see


SecurityProperties.Userfor the properties of the user).


/css/**,


/js/**,


/images/**and


**/favicon.ico).


ApplicationEventPublisher(successful and unsuccessful authentication and access denied).

All of the above can be switched on and off or modified using external properties
(

security.*

). To override the access rules without changing any other autoconfigured
features add a

@Bean

of type

WebConfigurerAdapter

with

@Order(SecurityProperties.ACCESS_OVERRIDE_ORDER)

.

If the Actuator is also in use, you will find:


AuditEventsand published to the


AuditService.


ADMINrole as well as the


USERrole.

The Actuator security features can be modified using external properties
(

management.security.*

). To override the application access rules
add a

@Bean

of type

WebConfigurerAdapter

and use

@Order(SecurityProperties.ACCESS_OVERRIDE_ORDER)

if you don’t want to override
the actuator access rules, or

@Order(ManagementServerProperties.ACCESS_OVERRIDE_ORDER)

if you do want to override the actuator access rules.

The Spring Framework provides extensive support for working with SQL databases. From
direct JDBC access using

JdbcTemplate

to complete “object relational mapping”
technologies such as Hibernate. Spring Data provides an additional level of functionality,
creating

Repository

implementations directly from interfaces and using conventions to
generate queries from your method names.

Java’s

javax.sql.DataSource

interface provides a standard method of working with
database connections. Traditionally a DataSource uses a

URL

along with some
credentials to establish a database connection.

It’s often convenient to develop applications using an in-memory embedded database. Obviously, in-memory databases do not provide persistent storage; you will need to populate your database when your application starts and be prepared to throw away data when your application ends.

Tip

The “How-to” section includes a section on how to initialize a database

Spring Boot can auto-configure embedded H2, HSQL and Derby databases. You don’t need to provide any connection URLs, simply include a build dependency to the embedded database that you want to use.

For example, typical POM dependencies would be:org.springframework.boot


spring-boot-starter-data-jpa
org.hsqldb


hsqldb


runtime

Note

You need a dependency on

Production database connections can also be auto-configured using a pooling

DataSource

. Here’s the algorithm for choosing a specific implementation.


DataSourcefor its performance and concurrency, so if that is available we always choose it.

If you use the

spring-boot-starter-jdbc

or

spring-boot-starter-data-jpa

“starter POMs” you will automcatically get a dependency to

tomcat-jdbc

.

Note

Additional connection pools can always be configured manually. If you define your
own

DataSource configuration is controlled by external configuration properties in

spring.datasource.*

. For example, you might declare the following section
in

application.properties

:

spring.datasource.url=jdbc:mysql://localhost/test spring.datasource.username=dbuser spring.datasource.password=dbpass spring.datasource.driverClassName=com.mysql.jdbc.Driver

See

DataSourceProperties

for more of the supported options.

Note

For a pooling

Spring’s

JdbcTemplate

and

NamedParameterJdbcTemplate

classes are auto-configured and
you can

@Autowire

them directly into your own beans:

import org.springframework.beans.factory.annotation.Autowired; import org.springframework.jdbc.core.JdbcTemplate; import org.springframework.stereotype.Component; @Component public class MyBean { private final JdbcTemplate jdbcTemplate; @Autowired public MyBean(JdbcTemplate jdbcTemplate) { this.jdbcTemplate = jdbcTemplate; } // … }

The Java Persistence API is a standard technology that allows you to “map” objects to
relational databases. The

spring-boot-starter-data-jpa

POM provides a quick way to get
started. It provides the following key dependencies:

Tip

We won’t go into too many details of JPA or Spring Data here. You can follow the “Accessing Data with JPA” guide from http://spring.io and read the Spring Data JPA and Hibernate reference documentation.

Traditionally, JPA “Entity” classes are specified in a

persistence.xml

file. With
Spring Boot this file is not necessary and instead “Entity Scanning” is used. By
default all packages below your main configuration class (the one annotated with

@EnableAutoConfiguration

) will be searched.

Any classes annotated with

@Entity

,

@Embeddable

or

@MappedSuperclass

will be
considered. A typical entity class would look something like this:

package com.example.myapp.domain; import java.io.Serializable; import javax.persistence.*; @Entity public class City implements Serializable { @Id @GeneratedValue private Long id; @Column(nullable = false) private String name; @Column(nullable = false) private String state; // … additional members, often include @OneToMany mappings protected City() { // no-args constructor required by JPA spec // this one is protected since it shouldn’t be used directly } public City(String name, String state) { this.name = name; this.country = country; } public String getName() { return this.name; } public String getState() { return this.state; } // … etc }

Tip

You can customize entity scanning locations using the

Spring Data JPA repositories are interfaces that you can define to access data. JPA
queries are created automatically from your method names. For example, a

CityRepository

interface might declare a

findAllByState(String state)

method to find all cities
in a given state.

For more complex queries you can annotate your method using Spring Data’s

Query

annotation.

Spring Data repositories usually extend from the

Repository

or

CrudRepository

interfaces. If you are using
auto-configuration, repositories will be searched from the package containing your
main configuration class (the one annotated with

@EnableAutoConfiguration

) down.

Here is a typical Spring Data repository:

package com.example.myapp.domain; import org.springframework.data.domain.*; import org.springframework.data.repository.*; public interface CityRepository extends Repository

{ Page

findAll(Pageable pageable); City findByNameAndCountryAllIgnoringCase(String name, String country); }

Tip

We have barely scratched the surface of Spring Data JPA. For complete details check their reference documentation.

By default JPA database will be automatically created only if you use an embedded
database (H2, HSQL or Derby). You can explicitly configure JPA settings using

spring.jpa.*

properties. For example, to create and drop tables you can add the
following to your

application.properties

.

spring.jpa.hibernate.ddl-auto=create-drop

Note

Hibernate’s own internal property name for this (if you happen to remember it
better) is

Spring Data provides additional projects that help you access a variety of NoSQL technologies including MongoDB, Neo4J, Elasticsearch, Solr, Redis, Gemfire, Couchbase and Cassandra. Spring Boot provides auto-configuration for Redis, MongoDB, Elasticsearch, Solr and Gemfire; you can make use of the other projects, but you will need to configure them yourself. Refer to the appropriate reference documentation at projects.spring.io/spring-data.

Redis is a cache, message broker and richly-featured key-value store.
Spring Boot offers basic auto-configuration for the Jedis
client library and abstractions on top of it provided by
Spring Data Redis. There is a

spring-boot-starter-redis

“Starter POM” for collecting the dependencies in a
convenient way.

You can inject an auto-configured

RedisConnectionFactory

,

StringRedisTemplate

or
vanilla

RedisTemplate

instance as you would any other Spring Bean. By default the
instance will attempt to connect to a Redis server using

localhost:6379

:

@Component public class MyBean { private StringRedisTemplate template; @Autowired public MyBean(StringRedisTemplate template) { this.template = template; } // … }

If you add a

@Bean

of your own of any of the auto-configured types it will replace the
default (except in the case of

RedisTemplate

the exclusion is based on the bean name
“redisTemplate” not its type). If

commons-pool2

is on the classpath you will get a
pooled connection factory by default.

MongoDB is an open-source NoSQL document database that uses a
JSON-like schema instead of traditional table-based relational data. Spring Boot offers
several conveniences for working with MongoDB, including the The

spring-boot-starter-data-mongodb

“Starter POM”.

You can inject an auto-configured

com.mongodb.Mongo

instance as you would any other
Spring Bean. By default the instance will attempt to connect to a MongoDB server using
the URL

mongodb://localhost/test

:

import com.mongodb.Mongo; @Component public class MyBean { private final Mongo mongo; @Autowired public MyBean(Mongo mongo) { this.mongo = mongo; } // … }

You can set

spring.data.mongodb.uri

property to change the

url

, or alternatively
specify a

host

/

port

. For example, you might declare the following in your

application.properties

:

spring.data.mongodb.host=mongoserver spring.data.mongodb.port=27017

Tip

If

You can also declare your own

Mongo


@Bean

if you want to take complete control of
establishing the MongoDB connection.

Spring Data Mongo provides a

MongoTemplate

class that is very similar in its design to Spring’s

JdbcTemplate

. As with

JdbcTemplate

Spring Boot auto-configures a bean for you to simply inject:

import org.springframework.beans.factory.annotation.Autowired; import org.springframework.data.mongodb.core.MongoTemplate; import org.springframework.stereotype.Component; @Component public class MyBean { private final MongoTemplate mongoTemplate; @Autowired public MyBean(MongoTemplate mongoTemplate) { this.mongoTemplate = mongoTemplate; } // … }

See the

MongoOperations

Javadoc for complete details.

Spring Data includes repository support for MongoDB. As with the JPA repositories discussed earlier, the basic principle is that queries are constructed for you automatically based on method names.

In fact, both Spring Data JPA and Spring Data MongoDB share the same common
infrastructure; so you could take the JPA example from earlier and, assuming that

City

is now a Mongo data class rather than a JPA

@Entity

, it will work in the
same way.

package com.example.myapp.domain; import org.springframework.data.domain.*; import org.springframework.data.repository.*; public interface CityRepository extends Repository

{ Page

findAll(Pageable pageable); City findByNameAndCountryAllIgnoringCase(String name, String country); }

Tip

For complete details of Spring Data MongoDB, including its rich object mapping technologies, refer to their reference documentation.

Spring Data Gemfire provides
convenient Spring-friendly tools for accessing the Pivotal Gemfire
data management platform. There is a

spring-boot-starter-data-gemfire

“Starter POM”
for collecting the dependencies in a convenient way. There is currently no auto=config
support for Gemfire, but you can enable Spring Data Repositories with a
single annotation.

Apache Solr is a search engine. Spring Boot offers basic
auto-configuration for the solr client library and abstractions on top of it provided by
Spring Data Solr. There is
a

spring-boot-starter-data-solr

“Starter POM” for collecting the dependencies in a
convenient way.

You can inject an auto-configured

SolrServer

instance as you would any other Spring
Bean. By default the instance will attempt to connect to a server using

http://localhost:8983/solr

:

@Component public class MyBean { private SolrServer solr; @Autowired public MyBean(SolrServer solr) { this.solr = solr; } // … }

If you add a

@Bean

of your own of type

SolrServer

it will replace the default.

Spring Data includes repository support for Apache Solr. As with the JPA repositories discussed earlier, the basic principle is that queries are constructed for you automatically based on method names.

In fact, both Spring Data JPA and Spring Data Solr share the same common infrastructure;
so you could take the JPA example from earlier and, assuming that

City

is now a

@SolrDocument

class rather than a JPA

@Entity

, it will work in the same way.

Tip

For complete details of Spring Data Solr, refer to their reference documentation.

Elastic Search is an open source, distributed,
real-time search and analytics engine. Spring Boot offers basic auto-configuration for
the Elasticsearch and abstractions on top of it provided by
Spring Data Elasticsearch.
There is a

spring-boot-starter-data-elasticsearch

“Starter POM” for collecting the
dependencies in a convenient way.

You can inject an auto-configured

ElasticsearchTemplate

or Elasticsearch

Client

instance as you would any other Spring Bean. By default the instance will attempt to
connect to a local in-memory server (a

NodeClient

in Elasticsearch terms), but you can
switch to a remote server (i.e. a

TransportClient

) by setting

spring.data.elasticsearch.clusterNodes

to a comma-separated “host:port” list.

@Component public class MyBean { private ElasticsearchTemplate template; @Autowired public MyBean(ElasticsearchTemplate template) { this.template = template; } // … }

If you add a

@Bean

of your own of type

ElasticsearchTemplate

it will replace the
default.

Spring Data includes repository support for Elasticsearch. As with the JPA repositories discussed earlier, the basic principle is that queries are constructed for you automatically based on method names.

In fact, both Spring Data JPA and Spring Data Elasticsearch share the same common
infrastructure; so you could take the JPA example from earlier and, assuming that

City

is now an Elasticsearch

@Document

class rather than a JPA

@Entity

, it will
work in the same way.

Tip

For complete details of Spring Data Elasticsearch, refer to their reference documentation.

The Spring Framework provides extensive support for integrating with messaging systems:
from simplified use of the JMS API using

JmsTemplate

to a complete infrastructure to
receive messages asynchronously. Spring AMQP provides a similar feature set for the
“Advanced Message Queuing Protocol” and Boot also provides auto-configuration options
for

RabbitTemplate

and RabbitMQ. There is also support for STOMP messaging natively
in Spring Websocket and Spring Boot has support for that through starters and a small
amount of auto configuration.

The

javax.jms.ConnectionFactory

interface provides a standard method of creating a

javax.jms.Connection

for interacting with a JMS broker. Although Spring needs a

ConnectionFactory

to work with JMS, you generally won’t need to use it directly yourself
and you can instead rely on higher level messaging abstractions (see the
relevant section of the Spring Framework reference
documentation for details).

Spring Boot can auto-configure a

ConnectionFactory

when it detects that HornetQ is
available on the classpath. If the broker is present, an embedded broker is started and
configured automatically (unless the mode property has been explicitly set). The supported
modes are:

embedded

(to make explicit that an embedded broker is required and should
lead to an error if the broker is not available in the classpath), and

native

to
connect to a broker using the the

netty

transport protocol. When the latter is
configured, Spring Boot configures a

ConnectionFactory

connecting to a broker running
on the local machine with the default settings.

Note

if you are using

HornetQ configuration is controlled by external configuration properties in

spring.hornetq.*

. For example, you might declare the following section in

application.properties

:

spring.hornetq.mode=native spring.hornetq.host=192.168.1.210 spring.hornetq.port=9876

When embedding the broker, you can chose if you want to enable persistence, and the list
of destinations that should be made available. These can be specified as a comma separated
list to create them with the default options; or you can define bean(s) of type

org.hornetq.jms.server.config.JMSQueueConfiguration

or

org.hornetq.jms.server.config.TopicConfiguration

, for advanced queue and topic
configurations respectively.

See

HornetQProperties

for more of the supported options.

No JNDI lookup is involved at all and destinations are resolved against their names, either using the “name” attribute in the HornetQ configuration or the names provided through configuration.

Spring Boot can also configure a

ConnectionFactory

when it detects that ActiveMQ is
available on the classpath. If the broker is present, an embedded broker is started and
configured automatically (as long as no broker URL is specified through configuration).

ActiveMQ configuration is controlled by external configuration properties in

spring.activemq.*

. For example, you might declare the following section in

application.properties

:

spring.activemq.broker-url=tcp://192.168.1.210:9876 spring.activemq.user=admin spring.activemq.password=secret

See

ActiveMQProperties

for more of the supported options.

By default, ActiveMQ creates a destination if it does not exist yet, so destinations are resolved against their provided names.

Spring’s

JmsTemplate

is auto-configured and you can

@Autowire

it directly into your
own beans:

import org.springframework.beans.factory.annotation.Autowired; import org.springframework.jms.core.JmsTemplate; import org.springframework.stereotype.Component; @Component public class MyBean { private final JmsTemplate jmsTemplate; @Autowired public MyBean(JmsTemplate jmsTemplate) { this.jmsTemplate = jmsTemplate; } // … }

Spring Integration provides abstractions over messaging and also other transports such as
HTTP, TCP etc. If Spring Integration is available on your classpath it will be initialized
through the

@EnableIntegration

annotation. Message processing statistics will be
published over JMX if “spring-integration-jmx” is also on the classpath.
See the

IntegrationAutoConfiguration

class for more details.

Java Management Extensions (JMX) provide a standard mechanism to monitor and manage
applications. By default Spring Boot will create an

MBeanServer

with bean id
“mbeanServer” and expose any of your beans that are annotated with Spring JMX
annotations (

@ManagedResource

,

@ManagedAttribute

,

@ManagedOperation

).

See the

JmxAutoConfiguration

class for more details.

Spring Boot provides a number of useful tools for testing your application. The

spring-boot-starter-test

POM provides Spring Test, JUnit, Hamcrest and Mockito
dependencies. There are also useful test utilities in the core

spring-boot

module
under the

org.springframework.boot.test

package.

If you use the

spring-boot-starter-test

“Starter POM” (in the

test


scope

), you will find
the following provided libraries:


assertThatstyle JUnit assertions.

These are common libraries that we generally find useful when writing tests. You are free to add additional test dependencies of your own if these don’t suit your needs.

One of the major advantages of dependency injection is that it should make your code
easier to unit test. You can simply instantiate objects using the

new

operator without
even involving Spring. You can also use mock objects instead of real dependencies.

Often you need to move beyond “unit testing” and start “integration testing” (with
a Spring

ApplicationContext

actually involved in the process). It’s useful to be able
to perform integration testing without requiring deployment of your application or
needing to connect to other infrastructure.

The Spring Framework includes a dedicated test module for just such integration testing.
You can declare a dependency directly to

org.springframework:spring-test

or use the

spring-boot-starter-test

“Starter POM” to pull it in transitively.

If you have not used the

spring-test

module before you should start by reading the
relevant section of the Spring Framework reference
documentation.

A Spring Boot application is just a Spring

ApplicationContext

so nothing very special
has to be done to test it beyond what you would normally do with a vanilla Spring context.
One thing to watch out for though is that the external properties, logging and other
features of Spring Boot are only installed in the context by default if you use

SpringApplication

to create it.

Spring Boot provides a

@SpringApplicationConfiguration

annotation as an alternative
to the standard

spring-test


@ContextConfiguration

annotation. If you use

@SpringApplicationConfiguration

to configure the

ApplicationContext

used in your
tests, it will be created via

SpringApplication

and you will get the additional Spring
Boot features.

For example:

@RunWith(SpringJUnit4ClassRunner.class) @SpringApplicationConfiguration(classes = SampleDataJpaApplication.class) public class CityRepositoryIntegrationTests { @Autowired CityRepository repository; // … }

Tip

The context loader guesses whether you want to test a web application or not (e.g.
with

If you want a web application to start up and listen on its normal port, so you can test
it with HTTP (e.g. using

RestTemplate

), annotate your test class (or one of its
superclasses) with

@IntegrationTest

. This can be very useful because it means you can
test the full stack of your application, but also inject its components into the test
class and use them to assert the internal state of the application after an HTTP
interaction. For Example:

@RunWith(SpringJUnit4ClassRunner.class) @SpringApplicationConfiguration(classes = SampleDataJpaApplication.class) @WebAppConfiguration @IntegrationTest public class CityRepositoryIntegrationTests { @Autowired CityRepository repository; RestTemplate restTemplate = new TestRestTemplate(); // … interact with the running server }

Note

Spring’s test framework will cache application contexts between tests. Therefore, as long as your tests share the same configuration, the time consuming process of starting and stopping the server will only happen once, regardless of the number of tests that actually run.

To change the port you can add environment properties to

@IntegrationTest

as colon- or
equals-separated name-value pairs, e.g.

@IntegrationTest("server.port:9000")

.
Additionally you can set the

server.port

and

management.port

properties to
in order to run your integration tests using random ports. For example:

@RunWith(SpringJUnit4ClassRunner.class) @SpringApplicationConfiguration(classes = MyApplication.class) @WebAppConfiguration @IntegrationTest({“server.port=0”, “management.port=0”}) public class SomeIntegrationTests { // … }

See Section 59.4, “Discover the HTTP port at runtime” for a description of how you can discover the actual port that was allocated for the duration of the tests.

If you wish to use Spock to test a Spring Boot application you should add a dependency
on Spock’s

spock-spring

module to your application’s build.

spock-spring

integrates
Spring’s test framework into Spock.

Please note that you cannot use the

@SpringApplicationConfiguration

annotation that was
described above as Spock
does not find the

@ContextConfiguration

meta-annotation. To work around this limitation, you should use
the

@ContextConfiguration

annotation directly and configure it to use the Spring
Boot specific context loader:

@ContextConfiguration(loader = SpringApplicationContextLoader.class) class ExampleSpec extends Specification { // … }

A few test utility classes are packaged as part of

spring-boot

that are generally
useful when testing your application.


ConfigFileApplicationContextInitializer

is an

ApplicationContextInitializer

that
can apply to your tests to load Spring Boot

application.properties

files. You can use
this when you don’t need the full features provided by

@SpringApplicationConfiguration

.

@ContextConfiguration(classes = Config.class, initializers = ConfigFileApplicationContextInitializer.class)


EnvironmentTestUtils

allows you to quickly add properties to a

ConfigurableEnvironment

or

ConfigurableApplicationContext

. Simply call it with

key=value

strings:

EnvironmentTestUtils.addEnvironment(env, “org=Spring”, “name=Boot”);


OutputCapture

is a JUnit

Rule

that you can use to capture

System.out

and

System.err

output. Simply declare the capture as a

@Rule

then use

toString()

for assertions:

import org.junit.Rule; import org.junit.Test; import org.springframework.boot.test.OutputCapture; import static org.hamcrest.Matchers.*; import static org.junit.Assert.*; public class MyTest { @Rule public OutputCapture capture = new OutputCapture(); @Test public void testName() throws Exception { System.out.println(“Hello World!”); assertThat(capture.toString(), containsString(“World”)); } }


TestRestTemplate

is a convenience subclass of Spring’s

RestTemplate

that is
useful in integration tests. You can get a vanilla template or one that sends Basic HTTP
authentication (with a username and password). In either case the template will behave
in a test-friendly way: not following redirects (so you can assert the response
location), ignoring cookies (so the template is stateless), and not throwing exceptions
on server-side errors. It is recommended, but not mandatory, to use Apache HTTP Client
(version 4.3.2 or better), and if you have that on your classpath the

TestRestTemplate

will respond by configuring the client appropriately.

public class MyTest { RestTemplate template = new TestRestTemplate(); @Test public void testRequest() throws Exception { HttpHeaders headers = template.getForEntity(“http://myhost.com”, String.class).getHeaders(); assertThat(headers.getLocation().toString(), containsString(“myotherhost”)); } }

If you work in a company that develops shared libraries, or if you work on an open-source or commercial library, you might want to develop your own auto-configuration. Auto-configuration classes can be bundled in external jars and still be picked-up by Spring Boot.

Under the hood, auto-configuration is implemented with standard

@Configuration

classes.
Additional

@Conditional

annotations are used to constrain when the auto-configuration
should apply. Usually auto-configuration classes use

@ConditionalOnClass

and

@ConditionalOnMissingBean

annotations. This ensures that auto-configuration only
applies when relevant classes are found and when you have not declared your own

@Configuration

.

You can browse the source code of

spring-boot-autoconfigure

to see the

@Configuration

classes that we provide (see the

META-INF/spring.factories

file).

Spring Boot checks for the presence of a

META-INF/spring.factories

file within your
published jar. The file should list your configuration classes under the

EnableAutoConfiguration

key.

org.springframework.boot.autoconfigure.EnableAutoConfiguration=\ com.mycorp.libx.autoconfigure.LibXAutoConfiguration,\ com.mycorp.libx.autoconfigure.LibXWebAutoConfiguration

You can use the

@AutoConfigureAfter

or

@AutoConfigureBefore

annotations if your configuration needs to be applied in a specific order. For example,
if you provide web specific configuration, your class may need to be applied after

WebMvcAutoConfiguration

.

You almost always want to include one or more

@Condition

annotations on your
auto-configuration class. The

@ConditionalOnMissingBean

is one common example that is
used to allow developers to “override” auto-configuration if they are not happy with
your defaults.

Spring Boot includes a number of

@Conditional

annotations that you can reuse in your own
code by annotating

@Configuration

classes or individual

@Bean

methods.

The

@ConditionalOnClass

and

@ConditionalOnMissingClass

annotations allows configuration
to be skipped based on the presence or absence of specific classes. Due to the fact that
annotation meta-data is parsed using ASM you can actually use the

value

attribute to refer to the real class, even though that class might not actually
appear on the running application classpath. You can also use the

name

attribute if you
prefer to specify the class name using a

String

value.

The

@ConditionalOnBean

and

@ConditionalOnMissingBean

annotations allow configurations
to be skipped based on the presence or absence of specific beans. You can use the

value

attribute to specify beans by type, or

name

to specify beans by name. The

search

attribute allows you to limit the

ApplicationContext

hierarchy that should be considered
when searching for beans.

Note

The

@ConditionalOnResource

annotation allows configuration to be included only when a
specific resource is present. Resources can be specified using the usual Spring
conventions, for example,

file:/home/user/test.dat

.

The

@ConditionalOnWebApplication

and

@ConditionalOnNotWebApplication

annotations
allow configuration to be skipped depending on whether the application is a
web application. A web application is any application that is using a Spring

WebApplicationContext

, defines a

session

scope or has a

StandardServletEnvironment

.

The

@ConditionalOnExpression

annotation allows configuration to be skipped based on the
result of a SpEL expression.

If you want to learn more about any of the classes discussed in this section you can check out the Spring Boot API documentation or you can browse the source code directly. If you have specific questions, take a look at the how-to section.

If you are comfortable with Spring Boot’s core features, you can carry on and read about production-ready features.

Spring Boot includes a number of additional features to help you monitor and manage your application when it’s pushed to production. You can choose to manage and monitor your application using HTTP endpoints, with JMX or even by remote shell (SSH or Telnet). Auditing, health and metrics gathering can be automatically applied to your application.

The

spring-boot-actuator

module provides all of
Spring Boot’s production-ready features. The simplest way to enable the features is to add
a dependency to the

spring-boot-starter-actuator

“Starter POM”.

To add the actuator to a Maven based project, add the following “starter” dependency:
org.springframework.boot


spring-boot-starter-actuator


For Gradle, use the declaration:

dependencies { compile(“org.springframework.boot:spring-boot-starter-actuator”) }

Actuator endpoints allow you to monitor and interact with your application. Spring Boot
includes a number of built-in endpoints and you can also add your own. For example the

health

endpoint provides basic application health information.

The way that endpoints are exposed will depend on the type of technology that you choose.
Most applications choose HTTP monitoring, where the ID of the endpoint is mapped
to a URL. For example, by default, the

health

endpoint will be mapped to

/health

.

The following endpoints are available:

ID Description Sensitive

Displays an auto-configuration report showing all auto-configuration candidates and the reason why they “were” or “were not” applied.

true

Displays a complete list of all the Spring Beans in your application.

true

Displays a collated list of all

true

Performs a thread dump.

true

Exposes properties from Spring’s

true

Shows application health information (defaulting to a simple “OK” message).

false

Displays arbitrary application info.

false

Shows “metrics” information for the current application.

true

Displays a collated list of all

true

Allows the application to be gracefully shutdown (not enabled by default).

true

Displays trace information (by default the last few HTTP requests).

true

Note

Depending on how an endpoint is exposed, the

Endpoints can be customized using Spring properties. You can change if an endpoint is

enabled

, if it is considered

sensitive

and even its

id

.

For example, here is an

application.properties

that changes the sensitivity and id
of the

beans

endpoint and also enables

shutdown

.

endpoints.beans.id=springbeans endpoints.beans.sensitive=false endpoints.shutdown.enabled=true

Note

The prefix ”

The default information exposed by the

health

endpoint is a simple “OK” message. It
is often useful to perform some additional health checks, for example you might check
that a database connection works, or that a remote REST endpoint is functioning.

To provide custom health information you can register a Spring bean that implements the

HealthIndicator

interface.

import org.springframework.boot.actuate.health.HealthIndicator; import org.springframework.stereotype.Component; @Component public class MyHealth implements HealthIndicator { @Override public Health health() { // perform some specific health check return … } }

Spring Boot provides a

DataSourceHealthIndicator

implementation that attempts a simple database test as well as implementations for
Redis, MongoDB and RabbitMQ.

Spring Boot adds the

HealthIndicator

instances automatically if beans of type

DataSource

,

MongoTemplate

,

RedisConnectionFactory

,

RabbitTemplate

are present in the

ApplicationContext

.

Besides implementing custom a

HealthIndicator

type and using out-of-box

Status

types, it is also possible to introduce custom

Status

types for different or more complex system
states. In that case a custom implementation of the

HealthAggregator

interface needs to be provided or the default implementation has to be configured using the

health.status.order

configuration property.

Assuming a new

Status

with code

FATAL

is being used in one of your

HealthIndicator

implementations. To configure the severity or order add the following to your application properties:

health.status.order: FATAL, DOWN, UNKNOWN, UP

.

You can customize the data exposed by the

info

endpoint by setting

info.*

Spring
properties. All

Environment

properties under the info key will be automatically
exposed. For example, you could add the following to your

application.properties

:

info.app.name=MyService info.app.description=My awesome service info.app.version=1.0.0

Rather than hardcoding some properties that are also specified in your project’s build configuration, you can automatically expand info properties using the existing build configuration instead. This is possible in both Maven and Gradle.

You can automatically expand info properties from the Maven project using resource
filtering. In your

pom.xml

you have (inside the element):
src/main/resources


true


You can then refer to your Maven “project properties” via placeholders, e.g.

project.artifactId=myproject project.name=Demo project.version=X.X.X.X project.description=Demo project for info endpoint info.build.artifact=${project.artifactId} info.build.name=${project.name} info.build.description=${project.description} info.build.version=${project.version}

Note

In the above example we used

You can automatically expand info properties from the Gradle project by configuring
the Java plugin’s

processResources

task to do so:

processResources { expand(project.properties) }

You can then refer to your Gradle project’s properties via placeholders, e.g.

info.build.name=${name} info.build.description=${description} info.build.version=${version}

Another useful feature of the

info

endpoint is its ability to publish information
about the state of your

git

source code repository when the project was built. If a

git.properties

file is contained in your jar the

git.branch

and

git.commit

properties will be loaded.

For Maven users the

spring-boot-starter-parent

POM includes a pre-configured plugin to
generate a

git.properties

file. Simply add the following declaration to your POM:


pl.project13.maven


git-commit-id-plugin

A similar

gradle-git

plugin is also available
for Gradle users, although a little more work is required to generate the properties file.

If you are developing a Spring MVC application, Spring Boot Actuator will auto-configure
all non-sensitive endpoints to be exposed over HTTP. The default convention is to use the

id

of the endpoint as the URL path. For example,

health

is exposed as

/health

.

If you use “Spring Security” sensitive endpoints will be exposed over HTTP, but also
protected. By default “basic” authentication will be used with the username

user

and a generated password (which is printed on the console when the application starts).

Tip

Generated passwords are logged as the application starts. Search for “Using default security password”.

You can use Spring properties to change the username and password and to change the
security role required to access the endpoints. For example, you might set the following
in your

application.properties

:

security.user.name=admin security.user.password=secret management.security.role=SUPERUSER

Sometimes it is useful to group all management endpoints under a single path. For example,
your application might already use

/info

for another purpose. You can use the

management.contextPath

property to set a prefix for your management endpoint:

management.context-path=/manage

The

application.properties

example above will change the endpoint from

/{id}

to

/manage/{id}

(e.g.

/manage/info

).

Exposing management endpoints using the default HTTP port is a sensible choice for cloud based deployments. If, however, your application runs inside your own data center you may prefer to expose endpoints using a different HTTP port.

The

management.port

property can be used to change the HTTP port.

management.port=8081

Since your management port is often protected by a firewall, and not exposed to the public you might not need security on the management endpoints, even if your main application is secure. In that case you will have Spring Security on the classpath, and you can disable management security like this:

management.security.enabled=false

(If you don’t have Spring Security on the classpath then there is no need to explicitly disable the management security in this way, and it might even break the application.)

You can customize the address that the management endpoints are available on by
setting the

management.address

property. This can be useful if you want to
listen only on an internal or ops-facing network, or to only listen for connections from

localhost

.

Note

You can only listen on a different address if the port is different to the main server port.

Here is an example

application.properties

that will not allow remote management
connections:

management.port=8081 management.address=127.0.0.1

Java Management Extensions (JMX) provide a standard mechanism to monitor and manage
applications. By default Spring Boot will expose management endpoints as JMX MBeans
under the

org.springframework.boot

domain.

The name of the MBean is usually generated from the

id

of the endpoint. For example
the

health

endpoint is exposed as

org.springframework.boot/Endpoint/HealthEndpoint

.

If your application contains more than one Spring

ApplicationContext

you may find that
names clash. To solve this problem you can set the

endpoints.jmx.uniqueNames

property
to

true

so that MBean names are always unique.

You can also customize the JMX domain under which endpoints are exposed. Here is an
example

application.properties

:

endpoints.jmx.domain=myapp endpoints.jmx.uniqueNames=true

If you don’t want to expose endpoints over JMX you can set the

spring.jmx.enabled

property to

false

:

spring.jmx.enabled=false

Jolokia is a JMX-HTTP bridge giving an alternative method of accessing JMX beans. To
use Jolokia, simply include a dependency to

org.jolokia:jolokia-core

. For example,
using Maven you would add the following:org.jolokia


jolokia-core

Jolokia can then be accessed using

/jolokia

on your management HTTP server.

Jolokia has a number of settings that you would traditionally configure using servlet
parameters. With Spring Boot you can use your

application.properties

, simply prefix the
parameter with

jolokia.config.

:

jolokia.config.debug=true

Spring Boot supports an integrated Java shell called “CRaSH”. You can use CRaSH to

ssh

or

telnet

into your running application. To enable remote shell support add a
dependency to

spring-boot-starter-remote-shell

:org.springframework.boot


spring-boot-starter-remote-shell

Tip

If you want to also enable telnet access your will additionally need a dependency
on

By default the remote shell will listen for connections on port

2000

. The default user
is

user

and the default password will be randomly generated and displayed in the log
output. If your application is using Spring Security, the shell will use
the same configuration by default. If not, a simple
authentication will be applied and you should see a message like this:

Using default password for shell access: ec03e16c-4cf4-49ee-b745-7c8255c1dd7e

Linux and OSX users can use

ssh

to connect to the remote shell, Windows users can
download and install PuTTY.

$ ssh -p 2000 user@localhost user@localhost’s password: . ____ _ __ _ _ /\\ / ___’_ __ _ _(_)_ __ __ _ \ \ \ \ ( ( )\___ | ‘_ | ‘_| | ‘_ \/ _` | \ \ \ \ \\/ ___)| |_)| | | | | || (_| | ) ) ) ) ‘ |____| .__|_| |_|_| |_\__, | / / / / =========|_|==============|___/=/_/_/_/ :: Spring Boot :: (v1.1.7.RELEASE) on myhost

Type

help

for a list of commands. Spring boot provides

metrics

,

beans

,

autoconfig

and

endpoint

commands.

You can use the

shell.auth.simple.user.name

and

shell.auth.simple.user.password

properties
to configure custom connection credentials. It is also possible to use a
“Spring Security”

AuthenticationManager

to handle login duties. See the

CrshAutoConfiguration

and

ShellProperties

Javadoc for full details.

The remote shell can be extended in a number of interesting ways.

You can write additional shell commands using Groovy or Java (see the CRaSH documentation for details). By default Spring Boot will search for commands in the following locations:


classpath*:/commands/**


classpath*:/crash/commands/**

Tip

You can change the search path by settings a

Here is a simple “hello world” command that could be loaded from

src/main/resources/commands/hello.groovy

package commands import org.crsh.cli.Usage import org.crsh.cli.Command class hello { @Usage(“Say Hello”) @Command def main(InvocationContext context) { return “Hello” } }

Spring Boot adds some additional attributes to

InvocationContext

that you can access
from your command:

Attribute Name Description

The version of Spring Boot

The version of the core Spring Framework

Access to the Spring

Access to the Spring

In addition to new commands, it is also possible to extend other CRaSH shell features.
All Spring Beans that extends

org.crsh.plugin.CRaSHPlugin

will be automatically
registered with the shell.

For more information please refer to the CRaSH reference documentation.

Spring Boot Actuator includes a metrics service with “gauge” and “counter” support.
A “gauge” records a single value; and a “counter” records a delta (an increment or
decrement). Metrics for all HTTP requests are automatically recorded, so if you hit the

metrics

endpoint should should see a response similar to this:

{ “counter.status.200.root”: 20, “counter.status.200.metrics”: 3, “counter.status.200.star-star”: 5, “counter.status.401.root”: 4, “gauge.response.star-star”: 6, “gauge.response.root”: 2, “gauge.response.metrics”: 3, “classes”: 5808, “classes.loaded”: 5808, “classes.unloaded”: 0, “heap”: 3728384, “heap.committed”: 986624, “heap.init”: 262144, “heap.used”: 52765, “mem”: 986624, “mem.free”: 933858, “processors”: 8, “threads”: 15, “threads.daemon”: 11, “threads.peak”: 15, “uptime”: 494836 }

Here we can see basic

memory

,

heap

,

class loading

,

processor

and

thread pool

information along with some HTTP metrics. In this instance the

root

(“/”) and

/metrics

URLs have returned

HTTP 200

responses

20

and times respectively. It also appears
that the

root

URL returned

HTTP 401

(unauthorized) times. The double asterix (

star-star

)
comes from a request matched by Spring MVC as

/**

(normally a static resource).

The

gauge

shows the last response time for a request. So the last request to

root

took

2ms

to respond and the last to

/metrics

took

3ms

.

Note

In this example we are actually accessing the endpoint over HTTP using the

To record your own metrics inject a

CounterService

and/or

GaugeService

into
your bean. The

CounterService

exposes

increment

,

decrement

and

reset

methods; the

GaugeService

provides a

submit

method.

Here is a simple example that counts the number of times that a method is invoked:

import org.springframework.beans.factory.annotation.Autowired; import org.springframework.boot.actuate.metrics.CounterService; import org.springframework.stereotype.Service; @Service public class MyService { private final CounterService counterService; @Autowired public MyService(CounterService counterService) { this.counterService = counterService; } public void exampleMethod() { this.counterService.increment(“services.system.myservice.invoked”); } }

Tip

You can use any string as a metric name but you should follow guidelines of your chosen store/graphing technology. Some good guidelines for Graphite are available on Matt Aimonetti’s Blog.

Metric service implementations are usually bound to a

MetricRepository

.
A

MetricRepository

is responsible for storing and retrieving metric information. Spring
Boot provides an

InMemoryMetricRepository

and a

RedisMetricRepository

out of the
box (the in-memory repository is the default) but you can also write your own. The

MetricRepository

interface is actually composed of higher level

MetricReader

and

MetricWriter

interfaces. For full details refer to the
Javadoc.

There’s nothing to stop you hooking a

MetricRepository

with back-end storage directly
into your app, but we recommend using the default

InMemoryMetricRepository

(possibly with a custom

Map

instance if you are worried about heap usage) and
populating a back-end repository through a scheduled export job. In that way you get
some buffering in memory of the metric values and you can reduce the network
chatter by exporting less frequently or in batches. Spring Boot provides
an

Exporter

interface and a few basic implementations for you to get started with that.

User of the Coda Hale “Metrics” library will automatically
find that Spring Boot metrics are published to

com.codahale.metrics.MetricRegistry

. A
default

com.codahale.metrics.MetricRegistry

Spring bean will be created when you declare
a dependency to the

com.codahale.metrics:metrics-core

library; you can also register you
own

@Bean

instance if you need customizations.

Users can create Coda Hale metrics by prefixing their metric names with the appropriate
type (e.g.

histogram.*

,

meter.*

).

If the “Spring Messaging” jar is on your classpath a

MessageChannel

called

metricsChannel

is automatically created (unless one already exists). All metric update
events are additionally published as “messages” on that channel. Additional analysis or
actions can be taken by clients subscribing to that channel.

Spring Boot Actuator has a flexible audit framework that will publish events once Spring Security is in play (“authentication success”, “failure” and “access denied” exceptions by default). This can be very useful for reporting, and also to implement a lock-out policy based on authentication failures.

You can also choose to use the audit services for your own business events. To do that
you can either inject the existing

AuditEventRepository

into your own components and
use that directly, or you can simply publish

AuditApplicationEvent

via the Spring

ApplicationEventPublisher

(using

ApplicationEventPublisherAware

).

Tracing is automatically enabled for all HTTP requests. You can view the

trace

endpoint
and obtain basic information about the last few requests:

[{ “timestamp”: 1394343677415, “info”: { “method”: “GET”, “path”: “/trace”, “headers”: { “request”: { “Accept”: “text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8”, “Connection”: “keep-alive”, “Accept-Encoding”: “gzip, deflate”, “User-Agent”: “Mozilla/5.0 Gecko/Firefox”, “Accept-Language”: “en-US,en;q=0.5”, “Cookie”: “_ga=GA1.1.827067509.1390890128; …” “Authorization”: “Basic …”, “Host”: “localhost:8080” }, “response”: { “Strict-Transport-Security”: “max-age=31536000 ; includeSubDomains”, “X-Application-Context”: “application:8080”, “Content-Type”: “application/json;charset=UTF-8”, “status”: “200” } } } },{ “timestamp”: 1394343684465, … }]

If you need to trace additional events you can inject a

TraceRepository

into your
Spring Beans. The

add

method accepts a single

Map

structure that will be converted to
JSON and logged.

By default an

InMemoryTraceRepository

will be used that stores the last 100 events. You
can define your own instance of the

InMemoryTraceRepository

bean if you need to expand
the capacity. You can also create your own alternative

TraceRepository

implementation
if needed.

In Spring Boot Actuator you can find

ApplicationPidListener

which creates file
containing application PID (by default in application directory and file name is

application.pid

). It’s not activated by default, but you can do it in two simple
ways described below.

In

META-INF/spring.factories

file you have to activate the listener:

org.springframework.context.ApplicationListener=\ org.springframework.boot.actuate.system.ApplicationPidListener

If you want to explore some of the concepts discussed in this chapter, you can take a look at the actuator sample applications. You also might want to read about graphing tools such as Graphite.

Otherwise, you can continue on, to read about “cloud deployment options” or jump ahead for some in depth information about Spring Boot’s build tool plugins.

Spring Boot’s executable jars are ready-made for most popular cloud PaaS (platform-as-a-service) providers. These providers tend to require that you `bring your own container’; they manage application processes (not Java applications specifically), so they need some intermediary layer that adapts your application to the cloud’s notion of a running process.

Two popular cloud providers, Heroku and Cloud Foundry, employ a “buildpack” approach.
The buildpack wraps your deployed code in whatever is needed to start your
application: it might be a JDK and a call to

java

, it might be an embedded webserver,
or it might be a full fledged application server. A buildpack is pluggable, but ideally
you should be able to get by with as few customizations to it as possible.
This reduces the footprint of functionality that is not under your control. It minimizes
divergence between deployment and production environments.

Ideally, your application, like a Spring Boot executable jar, has everything that it needs to run packaged within it.

In this section we’ll look at what it takes to get the simple application that we developed in the “Getting Started” section up and running in the Cloud.

Cloud Foundry provides default buildpacks that come into play if no other buildpack is
specified. The Cloud Foundry Java buildpack
has excellent support for Spring applications, including Spring Boot. You can deploy
stand-alone executable jar applications, as well as traditional

.war

packaged
applications.

Once you’ve built your application (using, for example,

mvn clean package

) and
installed the

cf

command line tool, simply deploy your application using the

cf push

command as follows,
substituting the path to your compiled

.jar

. Be sure to have
logged in with your

cf

command line client before pushing an application.

$ cf push acloudyspringtime -p target/demo-0.0.1-SNAPSHOT.jar

See the

cf push

documentation for more options. If there is a Cloud Foundry

manifest.yml

file present in the same directory, it will be consulted.

Note

Here we are substituting

At this point

cf

will start uploading your application:

Uploading acloudyspringtime… OK Preparing to start acloudyspringtime… OK —–> Downloaded app package (8.9M) —–> Java Buildpack source: system —–> Downloading Open JDK 1.7.0_51 from …/x86_64/openjdk-1.7.0_51.tar.gz (1.8s) Expanding Open JDK to .java-buildpack/open_jdk (1.2s) —–> Downloading Spring Auto Reconfiguration from 0.8.7 …/auto-reconfiguration-0.8.7.jar (0.1s) —–> Uploading droplet (44M) Checking status of app acloudyspringtime… 0 of 1 instances running (1 starting) … 0 of 1 instances running (1 down) … 0 of 1 instances running (1 starting) … 1 of 1 instances running (1 running) App started

Congratulations! The application is now live!

It’s easy to then verify the status of the deployed application:

$ cf apps Getting applications in … OK name requested state instances memory disk urls … acloudyspringtime started 1/1 512M 1G acloudyspringtime.cfapps.io …

Once Cloud Foundry acknowledges that your application has been deployed, you should be
able to hit the application at the URI given, in this case

http://acloudyspringtime.cfapps.io/

.

By default, meta-data about the running application as well as service connection
information is exposed to the application as environment variables (for example:

$VCAP_SERVICES

). This architecture decision is due to Cloud Foundry’s polyglot
(any language and platform can be supported as a buildpack) nature; process-scoped
environment variables are language agnostic.

Environment variables don’t always make for the easiest API so Spring Boot automatically
extracts them and flattens the data into properties that can be accessed through
Spring’s

Environment

abstraction:

@Component class MyBean implements EnvironmentAware { private String instanceId; @Override public void setEnvironment(Environment environment) { this.instanceId = environment.getProperty(“vcap.application.instance_id”); } // … }

All Cloud Foundry properties are prefixed with

vcap

. You can use vcap properties to
access application information (such as the public URL of the application) and service
information (such as database credentials). See

VcapApplicationListener

Javdoc for
complete details.

Tip

The Spring Cloud project is a better fit for tasks such as configuring a DataSource; it also lets you use Spring Cloud with Heroku.

Heroku is another popular PaaS platform. To customize Heroku builds, you provide a

Procfile

, which provides the incantation required to deploy an application. Heroku
assigns a

port

for the Java application to use and then ensures that routing to the
external URI works.

You must configure your application to listen on the correct port. Here’s the

Procfile

for our starter REST application:

web: java -Dserver.port=$PORT $JAVA_OPTS -jar target/demo-0.0.1-SNAPSHOT.jar

Spring Boot makes

-D

arguments available as properties accessible from a Spring

Environment

instance. The

server.port

configuration property is fed to the embedded
Tomcat or Jetty instance which then uses it when it starts up. The

$PORT

environment
variable is assigned to us by the Heroku PaaS.

Heroku by default will use Java 1.6. This is fine as long as your Maven or Gradle build
is set to use the same version (Maven users can use the

java.version

property). If you
want to use JDK 1.7, create a new file adjacent to your

pom.xml

and

Procfile

,
called

system.properties

. In this file add the following:

java.runtime.version=1.7

This should be everything you need. The most common workflow for Heroku deployments is to

git push

the code to production.

$ git push heroku master Initializing repository, done. Counting objects: 95, done. Delta compression using up to 8 threads. Compressing objects: 100% (78/78), done. Writing objects: 100% (95/95), 8.66 MiB | 606.00 KiB/s, done. Total 95 (delta 31), reused 0 (delta 0) —–> Java app detected —–> Installing OpenJDK 1.7… done —–> Installing Maven 3.0.3… done —–> Installing settings.xml… done —–> executing /app/tmp/cache/.maven/bin/mvn -B -Duser.home=/tmp/build_0c35a5d2-a067-4abc-a232-14b1fb7a8229 -Dmaven.repo.local=/app/tmp/cache/.m2/repository -s /app/tmp/cache/.m2/settings.xml -DskipTests=true clean install [INFO] Scanning for projects… Downloading: http://repo.spring.io/… Downloaded: http://repo.spring.io/… (818 B at 1.8 KB/sec) …. Downloaded: http://s3pository.heroku.com/jvm/… (152 KB at 595.3 KB/sec) [INFO] Installing /tmp/build_0c35a5d2-a067-4abc-a232-14b1fb7a8229/target/… [INFO] Installing /tmp/build_0c35a5d2-a067-4abc-a232-14b1fb7a8229/pom.xml … [INFO] ———————————————————————— [INFO] BUILD SUCCESS [INFO] ———————————————————————— [INFO] Total time: 59.358s [INFO] Finished at: Fri Mar 07 07:28:25 UTC 2014 [INFO] Final Memory: 20M/493M [INFO] ———————————————————————— —–> Discovering process types Procfile declares types -> web —–> Compressing… done, 70.4MB —–> Launching… done, v6 http://agile-sierra-1405.herokuapp.com/ deployed to Heroku To [email protected]:agile-sierra-1405.git * [new branch] master -> master

Your application should now be up and running on Heroku.

CloudBees provides cloud-based “continuous integration” and “continuous delivery” services as well as Java PaaS hosting. Sean Gilligan has contributed an excellent Spring Boot sample application to the CloudBees community GitHub repository. The project includes an extensive README that covers the steps that you need to follow when deploying to CloudBees.

Openshift is the RedHat public (and enterprise) PaaS solution.
Like Heroku, it works by running scripts triggered by git commits, so you can script
the launching of a Spring Boot application in pretty much any way you like as long as the
Java runtime is available (which is a standard feature you can ask for at Openshift).
To do this you can use the
DIY Cartridge and hooks in your
repository under

.openshift/action_scripts

:

The basic model is to:


pre_buildhook (Java and Maven are installed by default, Gradle is not)

Use a

build

hook to build your jar (using Maven or Gradle), e.g.

#!/bin/bash cd $OPENSHIFT_REPO_DIR mvn package -s .openshift/settings.xml -DskipTests=true

Add a

start

hook that calls

java -jar ...

#!/bin/bash cd $OPENSHIFT_REPO_DIR nohup java -jar target/*.jar –server.port=${OPENSHIFT_DIY_PORT} –server.address=${OPENSHIFT_DIY_IP} &

Use a

stop

hook (since the start is supposed to return cleanly), e.g.

#!/bin/bash source $OPENSHIFT_CARTRIDGE_SDK_BASH PID=$(ps -ef | grep java.*\.jar | grep -v grep | awk ‘{ print $2 }’) if [ -z “$PID” ] then client_result “Application is already stopped” else kill $PID fi

Embed service bindings from environment variables provided by the platform
in your

application.properties

, e.g.

spring.datasource.url: jdbc:mysql://${OPENSHIFT_MYSQL_DB_HOST}:${OPENSHIFT_MYSQL_DB_PORT}/${OPENSHIFT_APP_NAME} spring.datasource.username: ${OPENSHIFT_MYSQL_DB_USERNAME} spring.datasource.password: ${OPENSHIFT_MYSQL_DB_PASSWORD}

There’s a blog on running Gradle in Openshift on their website that will get you started with a gradle build to run the app. A bug in Gradle currently prevents you from using Gradle newer than 1.6.

Check out the Cloud Foundry, Heroku and CloudBees web sites for more information about the kinds of features that a PaaS can offer. These are just three of the most popular Java PaaS providers, since Spring Boot is so amenable to cloud-based deployment you’re free to consider other providers as well.

The next section goes on to cover the Spring Boot CLI; or you can jump ahead to read about build tool plugins.

The Spring Boot CLI is a command line tool that can be used if you want to quickly prototype with Spring. It allows you to run Groovy scripts, which means that you have a familiar Java-like syntax, without so much boilerplate code.

The Spring Boot CLI can be installed manually; using GVM (the Groovy Environment Manually) or using Homebrew if you are an OSX user. See Section 9.2, “Installing the Spring Boot CLI” in the “Getting started” section for comprehensive installation instructions.

Once you have installed the CLI you can run it by typing

spring

. If you run

spring

without any arguments, a simple help screen is displayed:

$ spring usage: spring [–help] [–version] [

] Available commands are: run [options]

[–] [args] Run a spring groovy script … more command help is shown here

You can use

help

to get more details about any of the supported commands. For example:

$ spring help run spring run – Run a spring groovy script usage: spring run [options]

[–] [args] Option Description —— ———– –autoconfigure [Boolean] Add autoconfigure compiler transformations (default: true) –classpath, -cp Additional classpath entries -e, –edit Open the file with the default system editor –no-guess-dependencies Do not attempt to guess dependencies –no-guess-imports Do not attempt to guess imports -q, –quiet Quiet logging -v, –verbose Verbose logging of dependency resolution –watch Watch the specified file for changes

The

version

command provides a quick way to check which version of Spring Boot you are
using.

$ spring version Spring CLI v1.1.7.RELEASE

You can compile and run Groovy source code using the

run

command. The Spring Boot CLI
is completely self contained so you don’t need any external Groovy installation.

Here is an example “hello world” web application written in Groovy:

@RestController class WebApplication { @RequestMapping(“/”) String home() { “Hello World!” } }

Standard Groovy includes a

@Grab

annotation which allows you to declare dependencies
on a third-party libraries. This useful technique allows Groovy to download jars in the
same way as Maven or Gradle would; but without requiring you to use a build tool.

Spring Boot extends this technique further, and will attempt to deduce which libraries
to “grab” based on your code. For example, since the

WebApplication

code above uses

@RestController

annotations, “Tomcat” and “Spring MVC” will be grabbed.

The following items are used as “grab hints”:

Items Grabs

JDBC Application.

JMS Application.

JUnit.

RabbitMQ.

Project Reactor.

extends

Spock test.

Spring Batch.

Spring Integration.

Spring Mobile.

Spring MVC + Embedded Tomcat.

Spring Security.

Spring Transaction Management.

Tip

See subclasses of

Spring Boot extends Groovy’s standard

@Grab

support by allowing you to specify a dependency
without a group or version, for example

@Grab('freemarker')

. This will consult Spring Boot’s
default dependency metadata to deduce the artifact’s group and version. Note that the default
metadata is tied to the version of the CLI that you’re using – it will only change when you move
to a new version of the CLI, putting you in control of when the versions of your dependencies
may change. A table showing the dependencies and their versions that are included in the default
metadata can be found in the appendix.

Spring Boot provides a new annotation,

@GrabMetadata

that can be used to provide custom
dependency metadata that overrides Spring Boot’s defaults. This metadata is specified by
using this annotation to provide the coordinates of one or more properties files (deployed
to a Maven repository with a “type” identifier: “properties”). For example

@GrabMetadata(['com.example:versions-one:1.0.0', 'com.example.versions-two:1.0.0'])

will
pick up files in a Maven repository in “com/example/versions-/1.0.0/versions–1.0.0.properties”. The
properties files are applied in the order that they’re specified. In the example above, this
means that properties in

versions-two

will override properties in

versions-one

. Each entry
in each properties file must be in the form

group:module=version

. You can use

@GrabMetadata

anywhere that you can use

@Grab

, however, to ensure consistent ordering of the metadata, you
can only use

@GrabMetadata

at most once in your application. A useful source of dependency
metadata (a superset of Spring Boot) is the Spring IO Platform, e.g.

@GrabMetadata('io.spring.platform:platform-versions:1.0.0.RELEASE')

.

To help reduce the size of your Groovy code, several

import

statements are
automatically included. Notice how the example above refers to

@Component

,

@RestController

and

@RequestMapping

without needing to use
fully-qualified names or

import

statements.

Tip

Many Spring annotations will work without using

The

test

command allows you to compile and run tests for your application. Typical
usage looks like this:

$ spring test app.groovy tests.groovy Total: 1, Success: 1, : Failures: 0 Passed? true

In this example,

tests.groovy

contains JUnit

@Test

methods or Spock

Specification

classes. All the common framework annotations and static methods should be available to
you without having to

import

them.

Here is the

tests.groovy

file that we used above (with a JUnit test):

class ApplicationTests { @Test void homeSaysHello() { assertEquals(“Hello World!”, new WebApplication().home()) } }

Tip

If you have more than one test source files, you might prefer to organize them
into a

You can use “shell globbing” with all commands that accept file input. This allows you to easily use multiple files from a single directory, e.g.

$ spring run *.groovy

This technique can also be useful if you want to segregate your “test” or “spec” code from the main application code:

$ spring test app/*.groovy test/*.groovy

You can use the

jar

command to package your application into a self-contained
executable jar file. For example:

$ spring jar my-app.jar *.groovy

The resulting jar will contain the classes produced by compiling the application and all
of the application’s dependencies so that it can then be run using

java -jar

. The jar
file will also contain entries from the application’s classpath. You can add explicit
paths to the jar using

--include

and

--exclude

(both are comma separated, and both
accept prefixes to the values “+” and “-” to signify that they should be removed from
the defaults). The default includes are

public/**, resources/**, static/**, templates/**, META-INF/**, *

and the default excludes are

.*, repository/**, build/**, target/**, **/*.jar, **/*.groovy

See the output of

spring help jar

for more information.

Spring Boot includes command-line completion scripts for BASH and zsh shells. If you
don’t use either of these shells (perhaps you are a Windows user) then you can use the

shell

command to launch an integrated shell.

$ spring shell Spring Boot (v1.1.7.RELEASE) Hit TAB to complete. Type ‘help’ and hit RETURN for help, and ‘exit’ to quit.

From inside the embedded shell you can run other commands directly:

$ version Spring CLI v1.1.7.RELEASE

The embedded shell supports ANSI color output as well as

tab

completion. If you need
to run a native command you can use the prefix. Hitting

ctrl-c

will exit the
embedded shell.

Spring Framework 4.0 has native support for a

beans{}

“DSL” (borrowed from
Grails), and you can embed bean definitions in your Groovy
application scripts using the same format. This is sometimes a good way to include
external features like middleware declarations. For example:

@Configuration class Application implements CommandLineRunner { @Autowired SharedService service @Override void run(String… args) { println service.message } } import my.company.SharedService beans { service(SharedService) { message = “Hello World” } }

You can mix class declarations with

beans{}

in the same file as long as they stay at
the top level, or you can put the beans DSL in a separate file if you prefer.

There are some sample groovy scripts available from the GitHub repository that you can use to try out the Spring Boot CLI. There is also extensive javadoc throughout the source code.

If you find that you reach the limit of the CLI tool, you will probably want to look at converting your application to full Gradle or Maven built “groovy project”. The next section covers Spring Boot’s Build tool plugins that you can use with Gradle or Maven.

Spring Boot provides build tool plugins for Maven and Gradle. The plugins offer a variety of features, including the packaging of executable jars. This section provides more details on both plugins, as well as some help should you need to extend an unsupported build system. If you are just getting started, you might want to read “Chapter 12, Build systems” from the Part III, “Using Spring Boot” section first.

The Spring Boot Maven Plugin provides Spring Boot support in Maven, allowing you to package executable jar or war archives and run an application “in-place”. To use it you must be using Maven 3 (or better).

Note

Refer to the Spring Boot Maven Plugin Site for complete plugin documentation.

To use the Spring Boot Maven Plugin simply include the appropriate XML in the

plugins

section of your

pom.xml


4.0.0org.springframework.boot


spring-boot-maven-plugin


1.1.7.RELEASE

repackageThis configuration will repackage a jar or war that is built during the

package

phase of
the Maven lifecycle. The following example shows both the repackaged jar, as well as the
original jar, in the

target

directory:

$ mvn package $ ls target/*.jar target/myproject-1.0.0.jar target/myproject-1.0.0.jar.original

If you don’t include the configuration as above, you can run the plugin on
its own (but only if the package goal is used as well). For example:

$ mvn package spring-boot:repackage $ ls target/*.jar target/myproject-1.0.0.jar target/myproject-1.0.0.jar.original

If you are using a milestone or snapshot release you will also need to add appropriate

pluginRepository

elements:


spring-snapshots


http://repo.spring.io/snapshot

spring-milestones


http://repo.spring.io/milestone

Once

spring-boot-maven-plugin

has been included in your

pom.xml

it will automatically
attempt to rewrite archives to make them executable using the

spring-boot:repackage

goal. You should configure your project to build a jar or war (as appropriate) using the
usual

packaging

element:

jar

Your existing archive will be enhanced by Spring Boot during the

package

phase. The
main class that you want to launch can either be specified using a configuration option,
or by adding a

Main-Class

attribute to the manifest in the usual way. If you don’t
specify a main class the plugin will search for a class with a

public static void main(String[] args)

method.

To build and run a project artifact, you can type the following:

$ mvn package $ java -jar target/mymodule-0.0.1-SNAPSHOT.jar

To build a war file that is both executable and deployable into an external container you need to mark the embedded container dependencies as “provided”, e.g:

warorg.springframework.boot


spring-boot-starter-web
org.springframework.boot


spring-boot-starter-tomcat


providedAdvanced configuration options and examples are available in the plugin info page.

The Spring Boot Gradle Plugin provides Spring Boot support in Gradle, allowing you to
package executable jar or war archives, run Spring Boot applications and omit version
information from your

build.gradle

file for “blessed” dependencies.

To use the Spring Boot Gradle Plugin simply include a

buildscript

dependency and apply
the

spring-boot

plugin:

buildscript { dependencies { classpath(“org.springframework.boot:spring-boot-gradle-plugin:1.1.7.RELEASE”) } } apply plugin: ‘spring-boot’

If you are using a milestone or snapshot release you will also need to add appropriate

repositories

reference:

buildscript { repositories { maven.url “http://repo.spring.io/snapshot” maven.url “http://repo.spring.io/milestone” } // … }

The

spring-boot

plugin will register a custom Gradle

ResolutionStrategy

with your
build that allows you to omit version numbers when declaring dependencies to “blessed”
artifacts. To make use of this functionality, simply declare dependencies in the usual way,
but leave the version number empty:

dependencies { compile(“org.springframework.boot:spring-boot-starter-web”) compile(“org.thymeleaf:thymeleaf-spring4”) compile(“nz.net.ultraq.thymeleaf:thymeleaf-layout-dialect”) }

Note

The version of the

The

spring-boot

plugin will only supply a version where one is not specified. To
use a version of an artifact that differs from the one that the plugin would provide,
simply specify the version when you declare the dependency as you usually would. For
example:

dependencies { compile(“org.thymeleaf:thymeleaf-spring4:2.1.1.RELEASE”) }

If is possible to customize the versions used by the

ResolutionStrategy

if you need
to deviate from Spring Boot’s “blessed” dependencies. Alternative version meta-data
is consulted using the

versionManagement

configuration. For example:

dependencies { versionManagement(“com.mycorp:mycorp-versions:1.0.0.RELEASE@properties”) compile(“org.springframework.data:spring-data-hadoop”) }

Version information needs to be published to a repository as a

.properties

file. For
the above example

mycorp-versions.properties

file might contain the following:

org.springframework.data\:spring-data-hadoop=2.0.0.RELEASE

The properties file takes precedence over Spring Boot’s defaults, and can be used to override version numbers if necessary.

Gradle handles “exclude rules” in a slightly different way to Maven which can cause unexpected results when using the starter POMs. Specifically, exclusions declared on a dependency will not be applied when the dependency can be reached through a different path. For example, if a starter POM declares the following:
org.springframework


spring-core


4.0.5.RELEASE
commons-logging


commons-logging


org.springframework


spring-context


4.0.5.RELEASE


The

commons-logging

jar will not be excluded by Gradle because it is pulled in
transitively via

spring-context

(

spring-contextspring-corecommons-logging

)
which does not have an

exclusion

element.

To ensure that correct exclusions are actually applied, the Spring Boot Gradle plugin will
automatically add exclusion rules. All exclusions defined in the

spring-boot-dependencies

POM and implicit rules for the “starter” POMs will be added.

If you don’t want exclusion rules automatically applied you can use the following configuration:

springBoot { applyExcludeRules=false }

Once the

spring-boot

plugin has been applied to your project it will automatically
attempt to rewrite archives to make them executable using the

bootRepackage

task. You
should configure your project to build a jar or war (as appropriate) in the usual way.

The main class that you want to launch can either be specified using a configuration
option, or by adding a

Main-Class

attribute to the manifest. If you don’t specify a
main class the plugin will search for a class with a

public static void main(String[] args)

method.

To build and run a project artifact, you can type the following:

$ gradle build $ java -jar build/libs/mymodule-0.0.1-SNAPSHOT.jar

To build a war file that is both executable and deployable into an external container, you need to mark the embedded container dependencies as belonging to a configuration named “providedRuntime”, e.g:

… apply plugin: ‘war’ war { baseName = ‘myapp’ version = ‘0.5.0’ } repositories { mavenCentral() maven { url “http://repo.spring.io/libs-snapshot” } } configurations { providedRuntime } dependencies { compile(“org.springframework.boot:spring-boot-starter-web”) providedRuntime(“org.springframework.boot:spring-boot-starter-tomcat”) … }

To run a project in place without building a jar first you can use the “bootRun” task:

$ gradle bootRun

Running this way makes your static classpath resources (i.e. in

src/main/resources

by
default) reloadable in the live application, which can be helpful at development time.

The gradle plugin automatically extends your build script DSL with a

springBoot

element
for global configuration of the Boot plugin. Set the appropriate properties as you would
with any other Gradle extension (see below for a list of configuration options):

springBoot { backupSource = false }

The plugin adds a

bootRepackage

task which you can also configure directly, e.g.:

bootRepackage { mainClass = ‘demo.Application’ }

The following configuration options are available:

Name Description

Boolean flag to switch the repackager off (sometimes useful if you want the other Boot features but not this one)

The main class that should be run. If not specified the

A file name segment (before the extension) to add to the archive, so that the original is preserved in its original location. Defaults to null in which case the archive is repackaged in place. The default is convenient for many purposes, but if you want to use the original jar as a dependency in another project, it’s best to use an extension to define the executable archive.

The name or value of the

The name of the custom configuration whuch is used to populate the nested lib directory (without specifying this you get all compile and runtime dependencies).

Sometimes it may be more appropriate to not package default dependencies resolved from

compile

,

runtime

and

provided

scopes. If the created executable jar file
is intended to be run as it is, you need to have all dependencies nested inside it;
however, if the plan is to explode a jar file and run the main class manually, you may already
have some of the libraries available via

CLASSPATH

. This is a situation where
you can repackage your jar with a different set of dependencies.

Using a custom
configuration will automatically disable dependency resolving from

compile

,

runtime

and

provided

scopes. Custom configuration can be either
defined globally (inside the

springBoot

section) or per task.

task clientJar(type: Jar) { appendix = ‘client’ from sourceSets.main.output exclude(‘**/*Something*’) } task clientBoot(type: BootRepackage, dependsOn: clientJar) { withJarTask = clientJar customConfiguration = “mycustomconfiguration” }

In above example, we created a new

clientJar

Jar task to package a customized
file set from your compiled sources. Then we created a new

clientBoot

BootRepackage task and instructed it to work with only

clientJar

task and

mycustomconfiguration

.

configurations { mycustomconfiguration.exclude group: ‘log4j’ } dependencies { mycustomconfiguration configurations.runtime }

The configuration that we are referring to in

BootRepackage

is a normal
Gradle
configuration. In the above example we created a new configuration named

mycustomconfiguration

instructing it to derive from a

runtime

and exclude the

log4j

group. If the

clientBoot

task is executed, the repackaged boot jar will have all
dependencies from

runtime

but no

log4j

jars.

The following configuration options are available:

Name Description

The main class that should be run by the executable archive.

The name of the provided configuration (defaults to

If the original source archive should be backed-up before being repackaged (defaults
to

The name of the custom configuration.

The type of archive, corresponding to how the dependencies are laid out inside (defaults to a guess based on the archive type).

A list of dependencies (in the form “groupId:artifactId” that must be unpacked from fat jars in order to run. Items are still packaged into the fat jar, but they will be automatically unpacked when it runs.

When

spring-boot

is applied to your Gradle project a default task named

bootRepackage

is created automatically. The

bootRepackage

task depends on Gradle

assemble

task, and
when executed, it tries to find all jar artifacts whose qualifier is empty (i.e. tests and
sources jars are automatically skipped).

Due to the fact that

bootRepackage

finds all created jar artifacts, the order of
Gradle task execution is important. Most projects only create a single jar file, so
usually this is not an issue; however, if you are planning to create a more complex
project setup, with custom

Jar

and

BootRepackage

tasks, there are few tweaks to
consider.

If you are just creating custom jar files from your project you can simply disable
default

jar

and

bootRepackage

tasks:

jar.enabled = false bootRepackage.enabled = false

Another option is to instruct the default

bootRepackage

task to only work with a
default

jar

task.

bootRepackage.withJarTask = jar

If you have a default project setup where the main jar file is created and repackaged,
and you still want to create additional custom jars, you can combine your custom
repackage tasks together and use

dependsOn

so that the

bootJars

task will run after
the default

bootRepackage

task is executed:

task bootJars bootJars.dependsOn = [clientBoot1,clientBoot2,clientBoot3] build.dependsOn(bootJars)

All the above tweaks are usually used to avoid situations where an already created boot jar is repackaged again. Repackaging an existing boot jar will not break anything, but you may find that it includes unnecessary dependencies.

If you want to use a build tool other than Maven or Gradle, you will likely need to develop your own plugin. Executable jars need to follow a specific format and certain entries need to be written in an uncompressed form (see the executable jar format section in the appendix for details).

The Spring Boot Maven and Gradle plugins both make use of

spring-boot-loader-tools

to
actually generate jars. You are also free to use this library directly yourself if you
need to.

To repackage an existing archive so that it becomes a self-contained executable archive
use

org.springframework.boot.loader.tools.Repackager

. The

Repackager

class takes a
single constructor argument that refers to an existing jar or war archive. Use one of the
two available

repackage()

methods to either replace the original file or write to a new
destination. Various settings can also be configured on the repackager before it is
run.

When repackaging an archive you can include references to dependency files using the

org.springframework.boot.loader.tools.Libraries

interface. We don’t provide any
concrete implementations of

Libraries

here as they are usually build system specific.

If your archive already includes libraries you can use

Libraries.NONE

.

If you don’t use

Repackager.setMainClass()

to specify a main class, the repackager will
use ASM to read class files and attempt to find a suitable class
with a

public static void main(String[] args)

method. An exception is thrown if more
than one candidate is found.

Here is a typical example repackage:

Repackager repackager = new Repackager(sourceJarFile); repackager.setBackupSource(false); repackager.repackage(new Libraries() { @Override public void doWithLibraries(LibraryCallback callback) throws IOException { // Build system specific implementation, callback for each dependency // callback.library(new Library(nestedFile, LibraryScope.COMPILE)); } });

If you’re interested in how the build tool plugins work you can
look at the

spring-boot-tools

module on GitHub. More
technical details of the executable
jar format are covered in the appendix.

If you have specific build-related questions you can check out the ‘how-to’ guides.

This section provides answers to some common “how do I do that…” type of questions that often arise when using Spring Boot. This is by no means an exhaustive list, but it does cover quite a lot.

If you are having a specific problem that we don’t cover here, you might want to check out
stackoverflow.com to see if someone has
already provided an answer; this is also a great place to ask new questions (please use
the

spring-boot

tag).

We’re also more than happy to extend this section; If you want to add a “how-to” you can send us a pull request.

The Spring Boot auto-configuration tries its best to “do the right thing”, but sometimes things fail and it can be hard to tell why.

There is a really useful

AutoConfigurationReport

available in any Spring Boot

ApplicationContext

. You will see it if you enable

DEBUG

logging output. If you use
the

spring-boot-actuator

there is also an

autoconfig

endpoint that renders the report
in JSON. Use that to debug the application and see what features have been added (and
which not) by Spring Boot at runtime.

Many more questions can be answered by looking at the source code and the javadoc. Some rules of thumb:


*AutoConfigurationand read their sources, in particular the


@Conditional*annotations to find out what features they enable and when. Add


--debugto the command line or a System property


-Ddebugto get a log on the console of all the autoconfiguration decisions that were made in your app. In a running Actuator app look at the


autoconfigendpoint (‘/autoconfig’ or the JMX equivalent) for the same information.


@ConfigurationProperties(e.g.


ServerProperties) and read from there the available external configuration options. The


@ConfigurationPropertieshas a


nameattribute which acts as a prefix to external properties, thus


ServerPropertieshas


prefix="server"and its configuration properties are


server.port,


server.addressetc. In a running Actuator app look at the


configpropsendpoint.


RelaxedEnvironmentto pull configuration values explicitly out of the


Environment. It often is used with a prefix.


@Valueannotations that bind directly to the


Environment. This is less flexible than the


RelaxedEnvironmentapproach, but does allow some relaxed binding, specifically for OS environment variables (so


CAPITALS_AND_UNDERSCORESare synonyms for


period.separated).


@ConditionalOnExpressionannotations that switch features on and off in response to SpEL expressions, normally evaluated with place-holders resolved from the


Environment.

A

SpringApplication

has

ApplicationListeners

and

ApplicationContextInitializers

that
are used to apply customizations to the context or environment. Spring Boot loads a number
of such customizations for use internally from

META-INF/spring.factories

. There is more
than one way to register additional ones:


addListenersand


addInitializersmethods on


SpringApplicationbefore you run it.


context.initializer.classesor


context.listener.classes.


META-INF/spring.factoriesand packaging a jar file that the applications all use as a library.

The

SpringApplication

sends some special

ApplicationEvents

to the listeners (even
some before the context is created), and then registers the listeners for events published
by the

ApplicationContext

as well. See
Section 20.4, “Application events and listeners” in the
“Spring Boot features” section for a complete list.

You can use the

ApplicationBuilder

class to create parent/child

ApplicationContext

hierarchies. See Section 20.3, “Fluent builder API”
in the “Spring Boot features” section for more information.

Not all Spring applications have to be web applications (or web services). If you want to
execute some code in a

main

method, but also bootstrap a Spring application to set up
the infrastructure to use, then it’s easy with the

SpringApplication

features of Spring
Boot. A

SpringApplication

changes its

ApplicationContext

class depending on whether it
thinks it needs a web application or not. The first thing you can do to help it is to just
leave the servlet API dependencies off the classpath. If you can’t do that (e.g. you are
running 2 applications from the same code base) then you can explicitly call

SpringApplication.setWebEnvironment(false)

, or set the

applicationContextClass

property (through the Java API or with external properties).
Application code that you want to run as your business logic can be implemented as a

CommandLineRunner

and dropped into the context as a

@Bean

definition.

A

SpringApplication

has bean properties (mainly setters) so you can use its Java API as
you create the application to modify its behavior. Or you can externalize the
configuration using properties in

spring.main.*

. E.g. in

application.properties

you
might have.

spring.main.web_environment=false spring.main.show_banner=false

and then the Spring Boot banner will not be printed on startup, and the application will not be a web application.

Note

The example above also demonstrates how flexible binding allows the use of
underscores (

By default properties from different sources are added to the Spring

Environment

in a
defined order (see Chapter 21, Externalized Configuration in
the “Spring Boot features” section for the exact order).

A nice way to augment and modify this is to add

@PropertySource

annotations to your
application sources. Classes passed to the

SpringApplication

static convenience
methods, and those added using

setSources()

are inspected to see if they have

@PropertySources

, and if they do, those properties are added to the

Environment

early
enough to be used in all phases of the

ApplicationContext

lifecycle. Properties added
in this way have precedence over any added using the default locations, but have lower
priority than system properties, environment variables or the command line.

You can also provide System properties (or environment variables) to change the behavior:


spring.config.name(


SPRING_CONFIG_NAME), defaults to


applicationas the root of the file name.


spring.config.location(


SPRING_CONFIG_LOCATION) is the file to load (e.g. a classpath resource or a URL). A separate


Environmentproperty source is set up for this document and it can be overridden by system properties, environment variables or the command line.

No matter what you set in the environment, Spring Boot will always load

application.properties

as described above. If YAML is used then files with the “.yml”
extension are also added to the list by default.

See

ConfigFileApplicationListener

for more detail.

Some people like to use (for example)

--port=9000

instead of

--server.port=9000

to
set configuration properties on the command line. You can easily enable this by using
placeholders in

application.properties

, e.g.

server.port=${port:8080}

Tip

If you are inheriting from the

Note

In this specific case the port binding will work in a PaaS environment like Heroku
and Cloud Foundry, since in those two platforms the

YAML is a superset of JSON and as such is a very convenient syntax for storing external properties in a hierarchical format. E.g.

spring: application: name: cruncher datasource: driverClassName: com.mysql.jdbc.Driver url: jdbc:mysql://localhost/test server: port: 9000

Create a file called

application.yml

and stick it in the root of your classpath, and
also add

snakeyaml

to your dependencies (Maven coordinates

org.yaml:snakeyaml

, already
included if you use the

spring-boot-starter

). A YAML file is parsed to a Java

Map

(like a JSON object), and Spring Boot flattens the map so that it
is 1-level deep and has period-separated keys, a lot like people are used to with

Properties

files in Java.

The example YAML above corresponds to an

application.properties

file

spring.application.name=cruncher spring.datasource.driverClassName=com.mysql.jdbc.Driver spring.datasource.url=jdbc:mysql://localhost/test server.port=9000

See Section 21.5, “Using YAML instead of Properties” in the “Spring Boot features” section for more information about YAML.

The Spring

Environment

has an API for this, but normally you would set a System profile
(

spring.profiles.active

) or an OS environment variable (

SPRING_PROFILES_ACTIVE

). E.g.
launch your application with a

-D

argument (remember to put it before the main class
or jar archive):

$ java -jar -Dspring.profiles.active=production demo-0.0.1-SNAPSHOT.jar

In Spring Boot you can also set the active profile in

application.properties

, e.g.

spring.profiles.active=production

A value set this way is replaced by the System property or environment variable setting,
but not by the

SpringApplicationBuilder.profiles()

method. Thus the latter Java API can
be used to augment the profiles without changing the defaults.

See Chapter 22, Profiles in the “Spring Boot features” section for more information.

A YAML file is actually a sequence of documents separated by

---

lines, and each
document is parsed separately to a flattened map.

If a YAML document contains a

spring.profiles

key, then the profiles value
(comma-separated list of profiles) is fed into the Spring

Environment.acceptsProfiles()

and if any of those profiles is active that document is
included in the final merge (otherwise not).

Example:

server: port: 9000 — spring: profiles: development server: port: 9001 — spring: profiles: production server: port: 0

In this example the default port is 9000, but if the Spring profile “development” is active then the port is 9001, and if “production” is active then it is 0.

The YAML documents are merged in the order they are encountered (so later values override earlier ones).

To do the same thing with properties files you can use

application-${profile}.properties

to specify profile-specific values.

Spring Boot binds external properties from

application.properties

(or

.yml

) (and
other places) into an application at runtime. There is not (and technically cannot be)
an exhaustive list of all supported properties in a single location because contributions
can come from additional jar files on your classpath.

A running application with the Actuator features has a

configprops

endpoint that shows
all the bound and bindable properties available through

@ConfigurationProperties

.

The appendix includes an

application.properties

example with a list of the most common properties supported by
Spring Boot. The definitive list comes from searching the source code for

@ConfigurationProperties

and

@Value

annotations, as well as the occasional use of

RelaxedEnvironment

.


Servlet

,

Filter

,

ServletContextListener

and the other listeners supported by the
Servlet spec can be added to your application as

@Bean

definitions. Be very careful that
they don’t cause eager initialization of too many other beans because they have to be
installed in the container very early in the application lifecycle (e.g. it’s not a good
idea to have them depend on your

DataSource

or JPA configuration). You can work around
restrictions like that by initializing them lazily when first used instead of on
initialization.

In the case of

Filters

and

Servlets

you can also add mappings and init parameters by
adding a

FilterRegistrationBean

or

ServletRegistrationBean

instead of or as well as
the underlying component.

In a standalone application the main HTTP port defaults to

8080

, but can be set with

server.port

(e.g. in

application.properties

or as a System property). Thanks to
relaxed binding of

Environment

values you can also use

SERVER_PORT

(e.g. as an OS
environment variable).

To switch off the HTTP endpoints completely, but still create a

WebApplicationContext

,
use

server.port=-1

(this is sometimes useful for testing).

For more details look at Section 24.2.3, “Customizing embedded servlet containers”
in the “Spring Boot features” section, or the

ServerProperties

source
code.

To scan for a free port (using OS natives to prevent clashes) use

server.port=0

.

You can access the port the server is running on from log output or from the

EmbeddedWebApplicationContext

via its

EmbeddedServletContainer

. The best way to get
that and be sure that it has initialized is to add a

@Bean

of type

ApplicationListener

and pull the container
out of the event when it is published.

A really useful thing to do in is to use

@IntegrationTest

to set

server.port=0

and then inject the actual (“local”) port as a

@Value

. For example:

@RunWith(SpringJUnit4ClassRunner.class) @SpringApplicationConfiguration(classes = SampleDataJpaApplication.class) @WebAppConfiguration @IntegrationTest(“server.port:0”) public class CityRepositoryIntegrationTests { @Autowired EmbeddedWebApplicationContext server; @Value(“${local.server.port}”) int port; // … }

SSL can be configured declaratively by setting the various

server.ssl.*

properties,
typically in

application.properties

or

application.yml

. For example:

server.port = 8443 server.ssl.key-store = classpath:keystore.jks server.ssl.key-store-password = secret server.ssl.key-password = another-secret

See

Ssl

for details of all of the
supported properties.

Note

Tomcat requires the key store (and trust store if you’re using one) to be directly accessible on the filesystem, i.e. it cannot be read from within a jar file.

Generally you can follow the advice from
Section 58.7, “Discover built-in options for external properties” about

@ConfigurationProperties

(

ServerProperties

is the main one here), but also look at

EmbeddedServletContainerCustomizer

and various Tomcat specific

*Customizers

that you
can add in one of those. The Tomcat APIs are quite rich so once you have access to the

TomcatEmbeddedServletContainerFactory

you can modify it in a number of ways. Or the
nuclear option is to add your own

TomcatEmbeddedServletContainerFactory

.

Add a

org.apache.catalina.connector.Connector

to the

TomcatEmbeddedServletContainerFactory

which can allow multiple connectors eg a HTTP and
HTTPS connector:

@Bean public EmbeddedServletContainerFactory servletContainer() { TomcatEmbeddedServletContainerFactory tomcat = new TomcatEmbeddedServletContainerFactory(); tomcat.addAdditionalTomcatConnectors(createSslConnector()); return tomcat; } private Connector createSslConnector() { Connector connector = new Connector(“org.apache.coyote.http11.Http11NioProtocol”); Http11NioProtocol protocol = (Http11NioProtocol) connector.getProtocolHandler(); try { File keystore = new ClassPathResource(“keystore”).getFile(); File truststore = new ClassPathResource(“keystore”).getFile(); connector.setScheme(“https”); connector.setSecure(true); connector.setPort(8443); protocol.setSSLEnabled(true); protocol.setKeystoreFile(keystore.getAbsolutePath()); protocol.setKeystorePass(“changeit”); protocol.setTruststoreFile(truststore.getAbsolutePath()); protocol.setTruststorePass(“changeit”); protocol.setKeyAlias(“apitester”); return connector; } catch (IOException ex) { throw new IllegalStateException(“can’t access keystore: [” + “keystore” + “] or truststore: [” + “keystore” + “]”, ex); } }

Spring Boot will automatically configure Tomcat’s

RemoteIpValve

. This allows you to
transparently use the standard

x-forwarded-for

and

x-forwarded-proto

headers that
most front-end proxy servers add. If your proxy uses different headers you can
customize the valve’s configuration by adding some entries to

application.properties

,
e.g.

server.tomcat.remote_ip_header=x-your-remote-ip-header server.tomcat.protocol_header=x-your-protocol-header

The valve is also configured with a default regular expression that matches internal
proxies that are to be trusted. By default, IP addresses in 10/8, 192.168/16, 169.254/16
and 127/8 are trusted. You can customize the valve’s configuration by adding an entry
to

application.properties

, e.g.

server.tomcat.internal_proxies=192\.168\.\d{1,3}\.\d{1,3}

Alternatively, you can take complete control of the configuration of the

RemoteIpValve

by configuring and adding it in a

TomcatEmbeddedServletContainerFactory

bean.

Lastly, you can switch off the valve by adding some entries to

application.properties

:

server.tomcat.remote_ip_header= server.tomcat.protocol_header=

The Spring Boot starters (

spring-boot-starter-web

in particular) use Tomcat as an
embedded container by default. You need to exclude those dependencies and include the
Jetty one instead. Spring Boot provides Tomcat and Jetty dependencies bundled together
as separate starters to help make this process as easy as possible.

Example in Maven:org.springframework.boot


spring-boot-starter-web
org.springframework.boot


spring-boot-starter-tomcat


org.springframework.boot


spring-boot-starter-jetty

Example in Gradle:

configurations { compile.exclude module: “spring-boot-starter-tomcat” } dependencies { compile(“org.springframework.boot:spring-boot-starter-web:1.1.7.RELEASE”) compile(“org.springframework.boot:spring-boot-starter-jetty:1.1.7.RELEASE”) // … }

Generally you can follow the advice from
Section 58.7, “Discover built-in options for external properties” about

@ConfigurationProperties

(

ServerProperties

is the main one here), but also look at

EmbeddedServletContainerCustomizer

. The Jetty APIs are quite rich so once you have
access to the

JettyEmbeddedServletContainerFactory

you can modify it in a number
of ways. Or the nuclear option is to add your own

JettyEmbeddedServletContainerFactory

.

Tomcat 8 works with Spring Boot, but the default is to use Tomcat 7 (so we can support Java 1.6 out of the box). You should only need to change the classpath to use Tomcat 8 for it to work. For example, using the starter poms in Maven:


8.0.8
org.springframework.boot


spring-boot-starter-webchange the classpath to use Tomcat 8 for it to work.

Jetty 9 works with Spring Boot, but the default is to use Jetty 8 (so we can support Java 1.6 out of the box). You should only need to change the classpath to use Jetty 9 for it to work.

If you are using the starter poms and parent you can just add the Jetty starter and change the version properties, e.g. for a simple webapp or service:


1.7


9.1.0.v20131115


3.1.0org.springframework.boot


spring-boot-starter-web
org.springframework.boot


spring-boot-starter-tomcat


org.springframework.boot


spring-boot-starter-jetty


Any Spring

@RestController

in a Spring Boot application should render JSON response by
default as long as Jackson2 is on the classpath. For example:

@RestController public class MyController { @RequestMapping(“/thing”) public MyThing thing() { return new MyThing(); } }

As long as

MyThing

can be serialized by Jackson2 (e.g. a normal POJO or Groovy object)
then

http://localhost:8080/thing

will serve a JSON representation of it by default.
Sometimes in a browser you might see XML responses (but by default only if

MyThing

was
a JAXB object) because browsers tend to send accept headers that prefer XML.

Since JAXB is in the JDK the same example as we used for JSON would work, as long as the

MyThing

was annotated as

@XmlRootElement

:

@XmlRootElement public class MyThing { private String name; // .. getters and setters }

To get the server to render XML instead of JSON you might have to send an

Accept: text/xml

header (or use a browser).

Spring MVC (client and server side) uses

HttpMessageConverters

to negotiate content
conversion in an HTTP exchange. If Jackson is on the classpath you already get a default
converter with a vanilla

ObjectMapper

. Spring Boot has some features to make it easier
to customize this behavior.

The smallest change that might work is to just add beans of type

com.fasterxml.jackson.databind.Module

to your context. They will be registered with the
default

ObjectMapper

and then injected into the default message converter. To replace
the default

ObjectMapper

completely, define a

@Bean

of that type and mark it as

@Primary

.

In addition, if your context contains any beans of type

ObjectMapper

then all of the

Module

beans will be registered with all of the mappers. So there is a global mechanism
for contributing custom modules when you add new features to your application.

Finally, if you provide any

@Beans

of type

MappingJackson2HttpMessageConverter

then
they will replace the default value in the MVC configuration. Also, a convenience bean is
provided of type

HttpMessageConverters

(always available if you use the default MVC
configuration) which has some useful methods to access the default and user-enhanced
message converters.

See also the Section 60.4, “Customize the @ResponseBody rendering” section and the

WebMvcAutoConfiguration

source code for more details.

Spring uses

HttpMessageConverters

to render

@ResponseBody

(or responses from

@RestController

). You can contribute additional converters by simply adding beans of
that type in a Spring Boot context. If a bean you add is of a type that would have been
included by default anyway (like

MappingJackson2HttpMessageConverter

for JSON
conversions) then it will replace the default value. A convenience bean is provided of
type

HttpMessageConverters

(always available if you use the default MVC configuration)
which has some useful methods to access the default and user-enhanced message converters
(useful, for example if you want to manually inject them into a custom

RestTemplate

).

As in normal MVC usage, any

WebMvcConfigurerAdapter

beans that you provide can also
contribute converters by overriding the

configureMessageConverters

method, but unlike
with normal MVC, you can supply only additional converters that you need (because Spring
Boot uses the same mechanism to contribute its defaults). Finally, if you opt-out of the
Spring Boot default MVC configuration by providing your own

@EnableWebMvc

configuration,
then you can take control completely and do everything manually using

getMessageConverters

from

WebMvcConfigurationSupport

.

See the

WebMvcAutoConfiguration

source code for more details.

Spring Boot embraces the Servlet 3

javax.servlet.http.Part

API to support uploading
files. By default Spring Boot configures Spring MVC with a maximum file of 1Mb per
file and a maximum of 10Mb of file data in a single request. You may override these
values, as well as the location to which intermediate data is stored (e.g., to the

/tmp

directory) and the threshold past which data is flushed to disk by using the properties
exposed in the

MultipartProperties

class. If you want to specify that files be
unlimited, for example, set the

multipart.maxFileSize

property to

-1

.

The multipart support is helpful when you want to receive multipart encoded file data as
a

@RequestParam

-annotated parameter of type

MultipartFile

in a Spring MVC controller
handler method.

See the

MultipartAutoConfiguration

s
ource for more details.

Spring Boot wants to serve all content from the root of your application down. If you
would rather map your own servlet to that URL you can do it, but of course you may lose
some of the other Boot MVC features. To add your own servlet and map it to the root
resource just declare a

@Bean

of type

Servlet

and give it the special bean name

dispatcherServlet

(You can also create a bean of a different type with that name if
you want to switch it off and not replace it).

The easiest way to take complete control over MVC configuration is to provide your own

@Configuration

with the

@EnableWebMvc

annotation. This will leave all MVC
configuration in your hands.

A

ViewResolver

is a core component of Spring MVC, translating view names in

@Controller

to actual

View

implementations. Note that

ViewResolvers

are mainly
used in UI applications, rather than REST-style services (a

View

is not used to render
a

@ResponseBody

). There are many implementations of

ViewResolver

to choose from, and
Spring on its own is not opinionated about which ones you should use. Spring Boot, on the
other hand, installs one or two for you depending on what it finds on the classpath and
in the application context. The

DispatcherServlet

uses all the resolvers it finds in
the application context, trying each one in turn until it gets a result, so if you are
adding your own you have to be aware of the order and in which position your resolver is
added.


WebMvcAutoConfiguration

adds the following

ViewResolvers

to your context:


InternalResourceViewResolverwith bean id “defaultViewResolver”. This one locates physical resources that can be rendered using the


DefaultServlet(e.g. static resources and JSP pages if you are using those). It applies a prefix and a suffix to the view name and then looks for a physical resource with that path in the servlet context (defaults are both empty, but accessible for external configuration via


spring.view.prefixand


spring.view.suffix). It can be overridden by providing a bean of the same type.


BeanNameViewResolverwith id “beanNameViewResolver”. This is a useful member of the view resolver chain and will pick up any beans with the same name as the


Viewbeing resolved. It shouldn’t be necessary to override or replace it.


ContentNegotiatingViewResolverwith id “viewResolver” is only added if there are actually beans of type


Viewpresent. This is a “master” resolver, delegating to all the others and attempting to find a match to the “Accept” HTTP header sent by the client. There is a useful blog about


ContentNegotiatingViewResolverthat you might like to study to learn more, and also look at the source code for detail. You can switch off the auto-configured


ContentNegotiatingViewResolverby defining a bean named “viewResolver”.


ThymeleafViewResolverwith id “thymeleafViewResolver”. It looks for resources by surrounding the view name with a prefix and suffix (externalized to


spring.thymeleaf.prefixand


spring.thymeleaf.suffix, defaults “classpath:/templates/” and “.html” respectively). It can be overridden by providing a bean of the same name.


FreeMarkerViewResolverwith id “freeMarkerViewResolver”. It looks for resources in a loader path (externalized to


spring.freemarker.templateLoaderPath, default “classpath:/templates/”) by surrounding the view name with a prefix and suffix (externalized to


spring.freemarker.prefixand


spring.freemarker.suffix, with empty and “.ftl” defaults respectively). It can be overridden by providing a bean of the same name.


Groovy TemplateViewResolverwith id “groovyTemplateViewResolver”. It looks for resources in a loader path by surrounding the view name with a prefix and suffix (externalized to


spring.groovy.template.prefixand


spring.groovy.template.suffix, defaults “classpath:/templates/” and “.tpl” respectively). It can be overriden by providing a bean of the same name.


VelocityViewResolverwith id “velocityViewResolver”. It looks for resources in a loader path (externalized to


spring.velocity.resourceLoaderPath, default “classpath:/templates/”) by surrounding the view name with a prefix and suffix (externalized to


spring.velocity.prefixand


spring.velocity.suffix, with empty and “.vm” defaults respectively). It can be overridden by providing a bean of the same name.

Check out

WebMvcAutoConfiguration

,

ThymeleafAutoConfiguration

,

FreeMarkerAutoConfiguration

,

GroovyTemplateAutoConfiguration

and

VelocityAutoConfiguration

Spring Boot has no mandatory logging dependence, except for the

commons-logging

API, of
which there are many implementations to choose from. To use Logback
you need to include it, and some bindings for

commons-logging

on the classpath. The
simplest way to do that is through the starter poms which all depend on

spring-boot-starter-logging

. For a web application you only need

spring-boot-starter-web

since it depends transitively on the logging starter.
For example, using Maven:org.springframework.boot


spring-boot-starter-web

Spring Boot has a

LoggingSystem

abstraction that attempts to configure logging based on
the content of the classpath. If Logback is available it is the first choice.

If the only change you need to make to logging is to set the levels of various loggers
then you can do that in

application.properties

using the “logging.level” prefix, e.g.

logging.level.org.springframework.web: DEBUG logging.level.org.hibernate: ERROR

You can also set the location of a file to log to (in addition to the console) using “logging.file”.

To configure the more fine grained settings of a logging system you need to use the native
configuration format supported by the

LoggingSystem

in question. By default Spring Boot
picks up the native configuration from its default location for the system (e.g.

classpath:logback.xml

for Logback), but you can set the location of the config file
using the “logging.config” property.

If you put a

logback.xml

in the root of your classpath it will be picked up from there.
Spring Boot provides a default base configuration that you can include if you just want
to set levels, e.g.

If you look at the default

logback.xml

in the spring-boot jar you will see that it uses
some useful System properties which the

LoggingSystem

takes care of creating for you.
These are:


${PID}the current process ID.


${LOG_FILE}if


logging.filewas set in Boot’s external configuration.


${LOG_PATH}if


logging.pathwas set (representing a directory for log files to live in).

Spring Boot also provides some nice ANSI colour terminal output on a console (but not in
a log file) using a custom Logback converter. See the default

base.xml

configuration
for details.

If Groovy is on the classpath you should be able to configure Logback with

logback.groovy

as well (it will be given preference if present).

Spring Boot supports Log4j for logging
configuration, but it has to be on the classpath. If you are using the starter poms for
assembling dependencies that means you have to exclude logback and then include log4j
instead. If you aren’t using the starter poms then you need to provide

commons-logging

(at least) in addition to Log4j.

The simplest path to using Log4j is probably through the starter poms, even though it requires some jiggling with excludes, e.g. in Maven:org.springframework.boot


spring-boot-starter-web
org.springframework.boot


spring-boot-starter
org.springframework.boot


spring-boot-starter-logging


org.springframework.boot


spring-boot-starter-log4j

Note

The use of the log4j starter gathers together the dependencies for common logging
requirements (e.g. including having Tomcat use

To override the default settings just define a

@Bean

of your own of type

DataSource

.
Spring Boot provides a utility builder class

DataSourceBuilder

that can be used
to create one of the standard ones (if it is on the classpath), or you can just create
your own, and bind it to a set of

Environment

properties e.g.

@Bean @ConfigurationProperties(prefix=”datasource.mine”) public DataSource dataSource() { return new FancyDataSource(); }

datasource.mine.jdbcUrl=jdbc:h2:mem:mydb datasource.mine.user=sa datasource.mine.poolSize=30

See Section 26.1, “Configure a DataSource” in the
“Spring Boot features” section and the

DataSourceAutoConfiguration

class for more details.

Creating more than one data source works the same as creating the first one. You might
want to mark one of them as

@Primary

if you are using the default auto-configuration for
JDBC or JPA (then that one will be picked up by any

@Autowired

injections).

@Bean @Primary @ConfigurationProperties(prefix=”datasource.primary”) public DataSource primaryDataSource() { return DataSourceBuilder.create().build(); } @Bean @ConfigurationProperties(prefix=”datasource.secondary”) public DataSource secondaryDataSource() { return DataSourceBuilder.create().build(); }

Spring Data can create implementations for you of

@Repository

interfaces of various
flavours. Spring Boot will handle all of that for you as long as those

@Repositories

are included in the same package (or a sub-package) of your

@EnableAutoConfiguration

class.

For many applications all you will need is to put the right Spring Data dependencies on
your classpath (there is a

spring-boot-starter-data-jpa

for JPA and a

spring-boot-starter-data-mongodb

for Mongodb), create some repository interfaces to handle your

@Entity

objects. Examples are in the JPA sample
or the Mongodb sample.

Spring Boot tries to guess the location of your

@Repository

definitions, based on the

@EnableAutoConfiguration

it finds. To get more control, use the

@EnableJpaRepositories

annotation (from Spring Data JPA).

Spring Boot tries to guess the location of your

@Entity

definitions, based on the

@EnableAutoConfiguration

it finds. To get more control, you can use the

@EntityScan

annotation, e.g.

@Configuration @EnableAutoConfiguration @EntityScan(basePackageClasses=City.class) public class Application { //… }

Spring Data JPA already provides some vendor-independent configuration options (e.g. for SQL logging) and Spring Boot exposes those, and a few more for hibernate as external configuration properties. The most common options to set are:

spring.jpa.hibernate.ddl-auto: create-drop spring.jpa.hibernate.naming_strategy: org.hibernate.cfg.ImprovedNamingStrategy spring.jpa.database: H2 spring.jpa.show-sql: true

(Because of relaxed data binding hyphens or underscores should work equally well as
property keys.) The

ddl-auto

setting is a special case in that it has different
defaults depending on whether you are using an embedded database (

create-drop

) or not
(

none

). In addition all properties in

spring.jpa.properties.*

are passed through as
normal JPA properties (with the prefix stripped) when the local

EntityManagerFactory

is
created.

See

HibernateJpaAutoConfiguration

and

JpaBaseConfiguration

for more details.

To take full control of the configuration of the

EntityManagerFactory

, you need to add
a

@Bean

named “entityManagerFactory”. Spring Boot auto-configuration switches off its
entity manager based on the presence of a bean of that type.

Even if the default

EntityManagerFactory

works fine, you will need to define a new one
because otherwise the presence of the second bean of that type will switch off the
default. To make it easy to do that you can use the convenient

EntityManagerBuilder

provided by Spring Boot, or if you prefer you can just use the

LocalContainerEntityManagerFactoryBean

directly from Spring ORM.

Example:

// add two data sources configured as above @Bean public LocalContainerEntityManagerFactoryBean customerEntityManagerFactory( EntityManagerFactoryBuilder builder) { return builder .dataSource(customerDataSource()) .packages(Customer.class) .persistenceUnit(“customers”) .build(); } @Bean public LocalContainerEntityManagerFactoryBean orderEntityManagerFactory( EntityManagerFactoryBuilder builder) { return builder .dataSource(orderDataSource()) .packages(Order.class) .persistenceUnit(“orders”) .build(); }

The configuration above almost works on its own. To complete the picture you need to
configure

TransactionManagers

for the two

EntityManagers

as well. One of them could
be picked up by the default

JpaTransactionManager

in Spring Boot if you mark it as

@Primary

. The other would have to be explicitly injected into a new instance. Or you
might be able to use a JTA transaction manager spanning both.

Spring doesn’t require the use of XML to configure the JPA provider, and Spring Boot
assumes you want to take advantage of that feature. If you prefer to use

persistence.xml

then you need to define your own

@Bean

of type

LocalEntityManagerFactoryBean

(with
id “entityManagerFactory”, and set the persistence unit name there.

See

JpaBaseConfiguration

for the default settings.

Spring Data JPA and Spring Data Mongo can both create

Repository

implementations for you
automatically. If they are both present on the classpath, you might have to do some extra
configuration to tell Spring Boot which one (or both) you want to create repositories for
you. The most explicit way to do that is to use the standard Spring Data

@Enable*Repositories

and tell it the location of your

Repository

interfaces
(where “*” is “Jpa” or “Mongo” or both).

There are also flags

spring.data.*.repositories.enabled

that you can use to switch the
auto-configured repositories on and off in external configuration. This is useful for
instance in case you want to switch off the Mongo repositories and still use the
auto-configured

MongoTemplate

.

The same obstacle and the same features exist for other auto-configured Spring Data repository types (Elasticsearch, Solr). Just change the names of the annotations and flags respectively.

An SQL database can be initialized in different ways depending on what your stack is. Or of course you can do it manually as long as the database is a separate process.

JPA has features for DDL generation, and these can be set up to run on startup against the database. This is controlled through two external properties:


spring.jpa.generate-ddl(boolean) switches the feature on and off and is vendor independent.


spring.jpa.hibernate.ddl-auto(enum) is a Hibernate feature that controls the behavior in a more fine-grained way. See below for more detail.

You can set

spring.jpa.hibernate.ddl-auto

explicitly and the standard Hibernate property
values are

none

,

validate

,

update

,

create-drop

. Spring Boot chooses a default
value for you based on whether it thinks your database is embedded (default

create-drop

)
or not (default

none

). An embedded database is detected by looking at the

Connection

type:

hsqldb

,

h2

and

derby

are embedded, the rest are not. Be careful when switching
from in-memory to a “real” database that you don’t make assumptions about the existence of
the tables and data in the new platform. You either have to set

ddl-auto

explicitly, or
use one of the other mechanisms to initialize the database.

In addition, a file named

import.sql

in the root of the classpath will be executed on
startup. This can be useful for demos and for testing if you are careful, but probably
not something you want to be on the classpath in production. It is a Hibernate feature
(nothing to do with Spring).

Spring JDBC has a

DataSource

initializer feature. Spring Boot enables it by default and
loads SQL from the standard locations

schema.sql

and

data.sql

(in the root of the
classpath). In addition Spring Boot will load the

schema-${platform}.sql

and

data-${platform}.sql

files (if present), where

platform

is the value of

spring.datasource.platform

, e.g. you might choose to set
it to the vendor name of the database (

hsqldb

,

h2

,

oracle

,

mysql

,

postgresql

etc.). Spring Boot enables the failfast feature of the Spring JDBC
initializer by default, so if the scripts cause exceptions the application will fail
to start. The script locations can be changed by setting

spring.datasource.schema

and

spring.datasource.data

, and neither location will be processed if

spring.datasource.initialize=false

.

To disable the failfast you can set

spring.datasource.continueOnError=true

. This can be
useful once an application has matured and been deployed a few times, since the scripts
can act as “poor man’s migrations” — inserts that fail mean that the data is already
there, so there would be no need to prevent the application from running, for instance.

If you want to use the

schema.sql

initialization in a JPA app (with
Hibernate) then

ddl-auto=create-drop

will lead to errors if
Hibernate tries to create the same tables. To avoid those errors set

ddl-auto

explicitly to “” (preferable) or “none”. Whether or not you use

ddl-auto=create-drop

you can always use

data.sql

to initialize new
data.

If you are using Spring Batch then it comes pre-packaged with SQL initialization scripts
for most popular database platforms. Spring Boot will detect your database type, and
execute those scripts by default, and in this case will switch the fail fast setting to
false (errors are logged but do not prevent the application from starting). This is
because the scripts are known to be reliable and generally do not contain bugs, so errors
are ignorable, and ignoring them makes the scripts idempotent. You can switch off the
initialization explicitly using

spring.batch.initializer.enabled=false

.

Spring Boot works fine with higher level migration tools Flyway (SQL-based) and Liquibase (XML). In general we prefer Flyway because it is easier on the eyes, and it isn’t very common to need platform independence: usually only one or at most couple of platforms is needed.

To automatically run Flyway database migrations on startup, add the

org.flywaydb:flyway-core

to your classpath.

The migrations are scripts in the form

V

__

.sql(with an
underscore-separated version, e.g. “1” or “2_1”). By default they live in a folder

classpath:db/migration

but you can modify that using

flyway.locations

(a list). See
the Flyway class from flyway-core for details of available settings like schemas etc. In
addition Spring Boot provides a small set of properties in

FlywayProperties

that can be used to disable the migrations, or switch off the location checking.

By default Flyway will autowire the (

@Primary

)

DataSource

in your context and
use that for migrations. If you like to use a different

DataSource

you can create
one and mark its

@Bean

as

@FlywayDataSource

– if you do that remember to create
another one and mark it as

@Primary

if you want 2 data sources.
Or you can use Flyway’s native

DataSource

by setting

flyway.[url,user,password]

in external properties.

There is a Flyway sample so you can see how to set things up.

To automatically run Liquibase database migrations on startup, add the

org.liquibase:liquibase-core

to your classpath.

The master change log is by default read from

db/changelog/db.changelog-master.yaml

but
can be set using

liquibase.change-log

. See

LiquibaseProperties

for details of available settings like contexts, default schema etc.

There is a Liquibase sample so you can see how to set things up.

Spring Batch auto configuration is enabled by adding

@EnableBatchProcessing

(from Spring Batch) somewhere in your context.

By default it executes all

Jobs

in the application context on startup (see
JobLauncherCommandLineRunner
for details). You can narrow down to a specific job or jobs by specifying

spring.batch.job.names

(comma separated job name patterns).

If the application context includes a

JobRegistry

then the jobs in

spring.batch.job.names

are looked up in the registry instead of being autowired from the
context. This is a common pattern with more complex systems where multiple jobs are
defined in child contexts and registered centrally.

See BatchAutoConfiguration and @EnableBatchProcessing for more details.

In a standalone application the Actuator HTTP port defaults to the same as the main HTTP
port. To make the application listen on a different port set the external property

management.port

. To listen on a completely different network address (e.g. if you have
an internal network for management and an external one for user applications) you can
also set

management.address

to a valid IP address that the server is able to bind to.

For more detail look at the

ManagementServerProperties

source code and
Section 36.3, “Customizing the management server port”
in the “Production-ready features” section.

Spring Boot installs a “whitelabel” error page that you will see in browser client if
you encounter a server error (machine clients consuming JSON and other media types should
see a sensible response with the right error code). To switch it off you can set

error.whitelabel.enabled=false

, but normally in addition or alternatively to that you
will want to add your own error page replacing the whitelabel one. Exactly how you do this
depends on the templating technology that you are using. For example, if you are using
Thymeleaf you would add an

error.html

template and if you are using FreeMarker you would
add an

error.ftl

template. In general what you need is a

View

that resolves with a name
of

error

, and/or a

@Controller

that handles the

/error

path. Unless you replaced some
of the default configuration you should find a

BeanNameViewResolver

in your

ApplicationContext

so a

@Bean

with id

error

would be a simple way of doing that.
Look at

ErrorMvcAutoConfiguration

for more options.

See also the section on Error Handling for details of how to register handlers in the servlet container.

If you define a

@Configuration

with

@EnableWebSecurity

anywhere in your application
it will switch off the default webapp security settings in Spring Boot. To tweak the
defaults try setting properties in

security.*

(see

SecurityProperties

for details of available settings) and

SECURITY

section of
Common application properties.

If you provide a

@Bean

of type

AuthenticationManager

the default one will not be
created, so you have the full feature set of Spring Security available (e.g.
various authentication options).

Spring Security also provides a convenient

AuthenticationManagerBuilder

which can be
used to build an

AuthenticationManager

with common options. The recommended way to
use this in a webapp is to inject it into a callback method in a

WebSecurityConfigurerAdapter

, e.g.

@Configuration @Order(SecurityProperties.ACCESS_OVERRIDE_ORDER) public class SecurityConfiguration extends WebSecurityConfigurerAdapter { @Override public void configure(AuthenticationManagerBuilder auth) throws Exception { auth.inMemoryAuthentication() .withUser(“barry”).password(“password”).roles(“USER”); // … etc. } // … other stuff for application security }

You will get the best results if you put this in a nested class, or a standalone class
(i.e. not mixed in with a lot of other

@Beans

that might be allowed to influence the
order of instantiation). The secure web sample
is a useful template to follow.

If you experience instantiation issues (e.g. using JDBC or JPA for the user detail store)
it might be worth extracting the

AuthenticationManagerBuilder

callback into a

GlobalAuthenticationConfigurerAdapter

(in the

init()

method so it happens before the
authentication manager is needed elsewhere), e.g.

@Configuration public class AuthenticationManagerConfiguration extends GlobalAuthenticationConfigurerAdapter { @Override public void init(AuthenticationManagerBuilder auth) { auth.inMemoryAuthentication() // … etc. } }

Ensuring that all your main endpoints are only available over HTTPS is an important
chore for any application. If you are using Tomcat as a servlet container, then
Spring Boot will add Tomcat’s own

RemoteIpValve

automatically if it detects some
environment settings, and you should be able to rely on the

HttpServletRequest

to
report whether it is secure or not (even downstream of a proxy server that handles the
real SSL termination). The standard behavior is determined by the presence or absence of
certain request headers (

x-forwarded-for

and

x-forwarded-proto

), whose names are
conventional, so it should work with most front end proxies. You can switch on the valve
by adding some entries to

application.properties

, e.g.

server.tomcat.remote_ip_header=x-forwarded-for server.tomcat.protocol_header=x-forwarded-proto

(The presence of either of those properties will switch on the valve. Or you can add the

RemoteIpValve

yourself by adding a

TomcatEmbeddedServletContainerFactory

bean.)

Spring Security can also be configured to require a secure channel for all (or some
requests). To switch that on in a Spring Boot application you just need to set

security.require_https

to

true

in

application.properties

.

There are several options for hot reloading. Running in an IDE (especially with debugging on) is a good way to do development (all modern IDEs allow reloading of static resources and usually also hot-swapping of Java class changes). The Maven and Gradle plugins also support running from the command line with reloading of static files. You can use that with an external css/js compiler process if you are writing that code with higher level tools.

If you are using Thymeleaf, then set

spring.thymeleaf.cache

to

false

. See

ThymeleafAutoConfiguration

for other Thymeleaf customization options.

If you are using FreeMarker, then set

spring.freemarker.cache

to

false

. See

FreeMarkerAutoConfiguration

for other FreeMarker customization options.

If you are using Groovy templates, then set

spring.groovy.template.cache

to

false

. See

GroovyTemplateAutoConfiguration

for other Groovy customization options.

If you are using Velocity, then set

spring.velocity.cache

to

false

. See

VelocityAutoConfiguration

for other Velocity customization options.

Modern IDEs (Eclipse, IDEA, etc.) all support hot swapping of bytecode, so if you make a change that doesn’t affect class or method signatures it should reload cleanly with no side effects.

Spring Loaded goes a little further in
that it can reload class definitions with changes in the method signatures. With some
customization it can force an

ApplicationContext

to refresh itself (but there is no
general mechanism to ensure that would be safe for a running application anyway, so it
would only ever be a development time trick probably).

You need to jump through a few hoops if you want to use Spring Loaded in combination with Gradle and IntelliJ. By default, IntelliJ will compile classes into a different location than Gradle, causing Spring Loaded monitoring to fail.

To configure IntelliJ correctly you can use the

idea

Gradle plugin:

buildscript { repositories { mavenCentral() } dependencies { classpath “org.springframework.boot:spring-boot-gradle-plugin:1.1.7.RELEASE” classpath ‘org.springframework:springloaded:1.2.0.RELEASE’ } } apply plugin: ‘idea’ idea { module { inheritOutputDirs = false outputDir = file(“$buildDir/classes/main/”) } } // …

Note

Intellij must be configured to use the same Java version as the command line Gradle
task and

You can also additionally enable “Make Project Automatically” inside Intellij to automatically compile your code whenever a file is saved.

If you use a Maven build that inherits directly or indirectly from

spring-boot-dependencies

(for instance

spring-boot-starter-parent

) but you want to override a specific
third-party dependency you can add appropriate elements. Browse
the

spring-boot-dependencies

POM for a complete list of properties. For example, to pick a different

slf4j

version
you would add the following:


1.7.5
Note

this only works if your Maven project inherits (directly or indirectly) from

Warning

Each Spring Boot release is designed and tested against a specific set of third-party dependencies. Overriding versions may cause compatibility issues.

The

spring-boot-maven-plugin

can be used to create an executable “fat” JAR. If you
are using the

spring-boot-starter-parent

POM you can simply declare the plugin and
your jars will be repackaged:


org.springframework.boot


spring-boot-maven-plugin

If you are not using the parent POM you can still use the plugin, however, you must
additionally add an section:


org.springframework.boot


spring-boot-maven-plugin


1.1.7.RELEASE

repackageSee the plugin documentation for full usage details.

If you want to use your project as a library jar for other projects to depend on, and in addition have an executable (e.g. demo) version of it, you will want to configure the build in a slightly different way.

For Maven the normal JAR plugin and the Spring Boot plugin both have a “classifier” configuration that you can add to create an additional JAR. Example (using the Spring Boot Starter Parent to manage the plugin versions and other configuration defaults):


org.springframework.boot


spring-boot-maven-pluginexec

Two jars are produced, the default one, and an executable one using the Boot plugin with classifier “exec”.

For Gradle users the steps are similar. Example:

bootRepackage { classifier = ‘exec’ }

Most nested libraries in an executable jar do not need to be unpacked in order to run,
however, certain libraries can have problems. For example, JRuby includes its own nested
jar support which assumes that the

jruby-complete.jar

is always directly available as a
file in its own right.

To deal with any problematic libraries, you can flag that specific nested jars should be automatically unpacked to the “temp folder” when the executable jar first runs.

For example, to indicate that JRuby should be flagged for unpack using the Maven Plugin you would add the following configuration:


org.springframework.boot


spring-boot-maven-plugin

org.jruby


jruby-completeAnd to do that same with Gradle:

springBoot { requiresUnpack = [‘org.jruby:jruby-complete’] }

Often if you have an executable and a non-executable jar as build products, the executable
version will have additional configuration files that are not needed in a library jar.
E.g. the

application.yml

configuration file might excluded from the non-executable JAR.

Here’s how to do that in Maven:


org.springframework.boot


spring-boot-maven-pluginexec


maven-jar-plugin
exec
package

jar
execpackage

jar

trueapplication.yml
In Gradle you can create a new JAR archive with standard task DSL features, and then have
the

bootRepackage

task depend on that one using its

withJarTask

property:

jar { baseName = ‘spring-boot-sample-profile’ version = ‘0.0.0’ excludes = [‘**/application.yml’] } task(‘execJar’, type:Jar, dependsOn: ‘jar’) { baseName = ‘spring-boot-sample-profile’ version = ‘0.0.0’ classifier = ‘exec’ from sourceSets.main.output } bootRepackage { withJarTask = tasks[‘execJar’] }

To attach a remote debugger to a Spring Boot application started with Maven you can use
the

jvmArguments

property of the maven plugin.

Check this example for more details.

To attach a remote debugger to a Spring Boot application started with Gradle you can use
the

applicationDefaultJvmArgs

in

build.gradle

or

--debug-jvm

command line option.


build.gradle

:

applicationDefaultJvmArgs = [ “-agentlib:jdwp=transport=dt_socket,server=y,suspend=y,address=5005” ]

Command line:

$ gradle run –debug-jvm

Check Gradle Application Plugin for more details.

To build with Ant you need to grab dependencies, compile and then create a jar or war archive as normal. To make it executable:


Main-Class, e.g.


JarLauncherfor a jar file, and specify the other properties it needs as manifest entries, principally a


Start-Class.


provided(embedded container) dependencies in a nested


lib-provideddirectory. Remember not to compress the entries in the archive.


spring-boot-loaderclasses at the root of the archive (so the


Main-Classis available).

Example:

The Actuator Sample has a

build.xml

that should work if you run it with

$ ant -lib /ivy-2.2.jar

after which you can run the application with

$ java -jar target/*.jar

Use the

SpringBootServletInitializer

base class, which is picked up by Spring’s
Servlet 3.0 support on deployment. Add an extension of that to your project and build a
war file as normal. For more detail, see the
“Converting a jar Project to a war” guide
on the spring.io website and the sample below.

The war file can also be executable if you use the Spring Boot build tools. In that case
the embedded container classes (to launch Tomcat for instance) have to be added to the
war in a

lib-provided

directory. The tools will take care of that as long as the
dependencies are marked as “provided” in Maven or Gradle. Here’s a Maven example
in the Boot Samples.

Older Servlet containers don’t have support for the

ServletContextInitializer

bootstrap
process used in Servlet 3.0. You can still use Spring and Spring Boot in these containers
but you are going to need to add a

web.xml

to your application and configure it to load
an

ApplicationContext

via a

DispatcherServlet

.

For a non-web application it should be easy (throw away the code that creates your

ApplicationContext

and replace it with calls to

SpringApplication

or

SpringApplicationBuilder

). Spring MVC web applications are generally amenable to first
creating a deployable war application, and then migrating it later to an executable war
and/or jar. Useful reading is in the Getting
Started Guide on Converting a jar to a war.

Create a deployable war by extending

SpringBootServletInitializer

(e.g. in a class
called

Application

), and add the Spring Boot

@EnableAutoConfiguration

annotation.
Example:

@Configuration @EnableAutoConfiguration @ComponentScan public class Application extends SpringBootServletInitializer { @Override protected SpringApplicationBuilder configure(SpringApplicationBuilder application) { return application.sources(Application.class); } }

Remember that whatever you put in the

sources

is just a Spring

ApplicationContext

and
normally anything that already works should work here. There might be some beans you can
remove later and let Spring Boot provide its own defaults for them, but it should be
possible to get something working first.

Static resources can be moved to

/public

(or

/static

or

/resources

or

/META-INF/resources

) in the classpath root. Same for

messages.properties

(Spring Boot
detects this automatically in the root of the classpath).

Vanilla usage of Spring

DispatcherServlet

and Spring Security should require no further
changes. If you have other features in your application, using other servlets or filters
for instance, then you may need to add some configuration to your

Application

context,
replacing those elements from the

web.xml

as follows:


@Beanof type


Servletor


ServletRegistrationBeaninstalls that bean in the container as if it was a


and


in


web.xml.


@Beanof type


Filteror


FilterRegistrationBeanbehaves similarly (like a


and


ApplicationContextin an XML file can be added to an


@Importin your


Application. Or simple cases where annotation configuration is heavily used already can be recreated in a few lines as


@Beandefinitions.

Once the war is working we make it executable by adding a

main

method to our

Application

, e.g.

public static void main(String[] args) { SpringApplication.run(Application.class, args); }

Applications can fall into more than one category:


web.xml.


web.xml.

All of these should be amenable to translation, but each might require slightly different tricks.

Servlet 3.0 applications might translate pretty easily if they already use the Spring
Servlet 3.0 initializer support classes. Normally all the code from an existing

WebApplicationInitializer

can be moved into a

SpringBootServletInitializer

. If your
existing application has more than one

ApplicationContext

(e.g. if it uses

AbstractDispatcherServletInitializer

) then you might be able to squash all your context
sources into a single

SpringApplication

. The main complication you might encounter is if
that doesn’t work and you need to maintain the context hierarchy. See the
entry on building a hierarchy for
examples. An existing parent context that contains web-specific features will usually
need to be broken up so that all the

ServletContextAware

components are in the child
context.

Applications that are not already Spring applications might be convertible to a Spring Boot application, and the guidance above might help, but your mileage may vary.

Various properties can be specified inside your

application.properties

/

application.yml

file or as command line switches. This section provides a list common Spring Boot
properties and references to the underlying classes that consume them.

Note

Property contributions can come from additional jar files on your classpath so you should not consider this an exhaustive list. It is also perfectly legit to define your own properties.

Warning

This sample file is meant as a guide only. Do not copy/paste the entire content into your application; rather pick only the properties that you need.

# =================================================================== # COMMON SPRING BOOT PROPERTIES # # This sample file is provided as a guideline. Do NOT copy it in its # entirety to your own application. ^^^ # =================================================================== # —————————————- # CORE PROPERTIES # —————————————- # SPRING CONFIG (ConfigFileApplicationListener) spring.config.name= # config file name (default to ‘application’) spring.config.location= # location of config file # PROFILES spring.profiles.active= # comma list of active profiles # APPLICATION SETTINGS (SpringApplication) spring.main.sources= spring.main.web-environment= # detect by default spring.main.show-banner=true spring.main….= # see class for all properties # LOGGING logging.path=/var/logs logging.file=myapp.log logging.config= # location of config file (default classpath:logback.xml for logback) logging.level.*= # levels for loggers, e.g. “logging.level.org.springframework=DEBUG” (TRACE, DEBUG, INFO, WARN, ERROR, FATAL, OFF) # IDENTITY (ContextIdApplicationContextInitializer) spring.application.name= spring.application.index= # EMBEDDED SERVER CONFIGURATION (ServerProperties) server.port=8080 server.address= # bind to a specific NIC server.session-timeout= # session timeout in seconds server.context-path= # the context path, defaults to ‘/’ server.servlet-path= # the servlet path, defaults to ‘/’ server.ssl.client-auth= # want or need server.ssl.key-alias= server.ssl.key-password= server.ssl.key-store= server.ssl.key-store-password= server.ssl.key-store-provider= server.ssl.key-store-type= server.ssl.protocol=TLS server.ssl.trust-store= server.ssl.trust-store-password= server.ssl.trust-store-provider= server.ssl.trust-store-type= server.tomcat.access-log-pattern= # log pattern of the access log server.tomcat.access-log-enabled=false # is access logging enabled server.tomcat.internal-proxies=10\.\d{1,3}\.\d{1,3}\.\d{1,3}|\ 192\.168\.\d{1,3}\.\d{1,3}|\ 169\.254\.\d{1,3}\.\d{1,3}|\ 127\.\d{1,3}\.\d{1,3}\.\d{1,3} # regular expression matching trusted IP addresses server.tomcat.protocol-header=x-forwarded-proto # front end proxy forward header server.tomcat.port-header= # front end proxy port header server.tomcat.remote-ip-header=x-forwarded-for server.tomcat.basedir=/tmp # base dir (usually not needed, defaults to tmp) server.tomcat.background-processor-delay=30; # in seconds server.tomcat.max-threads = 0 # number of threads in protocol handler server.tomcat.uri-encoding = UTF-8 # character encoding to use for URL decoding # SPRING MVC (HttpMapperProperties) http.mappers.json-pretty-print=false # pretty print JSON http.mappers.json-sort-keys=false # sort keys spring.mvc.locale= # set fixed locale, e.g. en_UK spring.mvc.date-format= # set fixed date format, e.g. dd/MM/yyyy spring.mvc.message-codes-resolver-format= # PREFIX_ERROR_CODE / POSTFIX_ERROR_CODE spring.view.prefix= # MVC view prefix spring.view.suffix= # … and suffix spring.resources.cache-period= # cache timeouts in headers sent to browser spring.resources.add-mappings=true # if default mappings should be added # THYMELEAF (ThymeleafAutoConfiguration) spring.thymeleaf.prefix=classpath:/templates/ spring.thymeleaf.suffix=.html spring.thymeleaf.mode=HTML5 spring.thymeleaf.encoding=UTF-8 spring.thymeleaf.content-type=text/html # ;charset=

is added spring.thymeleaf.cache=true # set to false for hot refresh # FREEMARKER (FreeMarkerAutoConfiguration) spring.freemarker.allowRequestOverride=false spring.freemarker.cache=true spring.freemarker.checkTemplateLocation=true spring.freemarker.charSet=UTF-8 spring.freemarker.contentType=text/html spring.freemarker.exposeRequestAttributes=false spring.freemarker.exposeSessionAttributes=false spring.freemarker.exposeSpringMacroHelpers=false spring.freemarker.prefix= spring.freemarker.requestContextAttribute= spring.freemarker.settings.*= spring.freemarker.suffix=.ftl spring.freemarker.templateLoaderPath=classpath:/templates/ spring.freemarker.viewNames= # whitelist of view names that can be resolved # GROOVY TEMPLATES (GroovyTemplateAutoConfiguration) spring.groovy.template.cache=true spring.groovy.template.charSet=UTF-8 spring.groovy.template.configuration.*= # See Groovy’s TemplateConfiguration spring.groovy.template.contentType=text/html spring.groovy.template.prefix=classpath:/templates/ spring.groovy.template.suffix=.tpl spring.groovy.template.viewNames= # whitelist of view names that can be resolved # VELOCITY TEMPLATES (VelocityAutoConfiguration) spring.velocity.allowRequestOverride=false spring.velocity.cache=true spring.velocity.checkTemplateLocation=true spring.velocity.charSet=UTF-8 spring.velocity.contentType=text/html spring.velocity.dateToolAttribute= spring.velocity.exposeRequestAttributes=false spring.velocity.exposeSessionAttributes=false spring.velocity.exposeSpringMacroHelpers=false spring.velocity.numberToolAttribute= spring.velocity.prefix= spring.velocity.properties.*= spring.velocity.requestContextAttribute= spring.velocity.resourceLoaderPath=classpath:/templates/ spring.velocity.suffix=.vm spring.velocity.viewNames= # whitelist of view names that can be resolved # INTERNATIONALIZATION (MessageSourceAutoConfiguration) spring.messages.basename=messages spring.messages.cacheSeconds=-1 spring.messages.encoding=UTF-8 # SECURITY (SecurityProperties) security.user.name=user # login username security.user.password= # login password security.user.role=USER # role assigned to the user security.require-ssl=false # advanced settings … security.enable-csrf=false security.basic.enabled=true security.basic.realm=Spring security.basic.path= # /** security.headers.xss=false security.headers.cache=false security.headers.frame=false security.headers.contentType=false security.headers.hsts=all # none / domain / all security.sessions=stateless # always / never / if_required / stateless security.ignored=false # DATASOURCE (DataSourceAutoConfiguration & DataSourceProperties) spring.datasource.name= # name of the data source spring.datasource.initialize=true # populate using data.sql spring.datasource.schema= # a schema (DDL) script resource reference spring.datasource.data= # a data (DML) script resource reference spring.datasource.sqlScriptEncoding= # a charset for reading SQL scripts spring.datasource.platform= # the platform to use in the schema resource (schema-${platform}.sql) spring.datasource.continueOnError=false # continue even if can’t be initialized spring.datasource.separator=; # statement separator in SQL initialization scripts spring.datasource.driverClassName= # JDBC Settings… spring.datasource.url= spring.datasource.username= spring.datasource.password= spring.datasource.max-active=100 # Advanced configuration… spring.datasource.max-idle=8 spring.datasource.min-idle=8 spring.datasource.initial-size=10 spring.datasource.validation-query= spring.datasource.test-on-borrow=false spring.datasource.test-on-return=false spring.datasource.test-while-idle= spring.datasource.time-between-eviction-runs-millis= spring.datasource.min-evictable-idle-time-millis= spring.datasource.max-wait= # MONGODB (MongoProperties) spring.data.mongodb.host= # the db host spring.data.mongodb.port=27017 # the connection port (defaults to 27107) spring.data.mongodb.uri=mongodb://localhost/test # connection URL spring.data.mongo.repositories.enabled=true # if spring data repository support is enabled # JPA (JpaBaseConfiguration, HibernateJpaAutoConfiguration) spring.jpa.properties.*= # properties to set on the JPA connection spring.jpa.openInView=true spring.jpa.show-sql=true spring.jpa.database-platform= spring.jpa.database= spring.jpa.generate-ddl=false # ignored by Hibernate, might be useful for other vendors spring.jpa.hibernate.naming-strategy= # naming classname spring.jpa.hibernate.ddl-auto= # defaults to create-drop for embedded dbs spring.data.jpa.repositories.enabled=true # if spring data repository support is enabled # SOLR (SolrProperties}) spring.data.solr.host=http://127.0.0.1:8983/solr spring.data.solr.zkHost= spring.data.solr.repositories.enabled=true # if spring data repository support is enabled # ELASTICSEARCH (ElasticsearchProperties}) spring.data.elasticsearch.cluster-name= # The cluster name (defaults to elasticsearch) spring.data.elasticsearch.cluster-nodes= # The address(es) of the server node (comma-separated; if not specified starts a client node) spring.data.elasticsearch.repositories.enabled=true # if spring data repository support is enabled # FLYWAY (FlywayProperties) flyway.locations=classpath:db/migrations # locations of migrations scripts flyway.schemas= # schemas to update flyway.initVersion= 1 # version to start migration flyway.sql-migration-prefix=V flyway.sql-migration-suffix=.sql flyway.enabled=true flyway.url= # JDBC url if you want Flyway to create its own DataSource flyway.user= # JDBC username if you want Flyway to create its own DataSource flyway.password= # JDBC password if you want Flyway to create its own DataSource # LIQUIBASE (LiquibaseProperties) liquibase.change-log=classpath:/db/changelog/db.changelog-master.yaml liquibase.contexts= # runtime contexts to use liquibase.default-schema= # default database schema to use liquibase.drop-first=false liquibase.enabled=true liquibase.url= # specific JDBC url (if not set the default datasource is used) liquibase.user= # user name for liquibase.url liquibase.password= # password for liquibase.url # JMX spring.jmx.enabled=true # Expose MBeans from Spring # RABBIT (RabbitProperties) spring.rabbitmq.host= # connection host spring.rabbitmq.port= # connection port spring.rabbitmq.addresses= # connection addresses (e.g. myhost:9999,otherhost:1111) spring.rabbitmq.username= # login user spring.rabbitmq.password= # login password spring.rabbitmq.virtualHost= spring.rabbitmq.dynamic= # REDIS (RedisProperties) spring.redis.host=localhost # server host spring.redis.password= # server password spring.redis.port=6379 # connection port spring.redis.pool.max-idle=8 # pool settings … spring.redis.pool.min-idle=0 spring.redis.pool.max-active=8 spring.redis.pool.max-wait=-1 # ACTIVEMQ (ActiveMQProperties) spring.activemq.broker-url=tcp://localhost:61616 # connection URL spring.activemq.user= spring.activemq.password= spring.activemq.in-memory=true # broker kind to create if no broker-url is specified spring.activemq.pooled=false # HornetQ (HornetQProperties) spring.hornetq.mode= # connection mode (native, embedded) spring.hornetq.host=localhost # hornetQ host (native mode) spring.hornetq.port=5445 # hornetQ port (native mode) spring.hornetq.embedded.enabled=true # if the embedded server is enabled (needs hornetq-jms-server.jar) spring.hornetq.embedded.serverId= # auto-generated id of the embedded server (integer) spring.hornetq.embedded.persistent=false # message persistence spring.hornetq.embedded.data-directory= # location of data content (when persistence is enabled) spring.hornetq.embedded.queues= # comma separate queues to create on startup spring.hornetq.embedded.topics= # comma separate topics to create on startup spring.hornetq.embedded.cluster-password= # customer password (randomly generated by default) # JMS (JmsProperties) spring.jms.pub-sub-domain= # false for queue (default), true for topic # SPRING BATCH (BatchDatabaseInitializer) spring.batch.job.names=job1,job2 spring.batch.job.enabled=true spring.batch.initializer.enabled=true spring.batch.schema= # batch schema to load # AOP spring.aop.auto= spring.aop.proxy-target-class= # FILE ENCODING (FileEncodingApplicationListener) spring.mandatory-file-encoding=false # SPRING SOCIAL (SocialWebAutoConfiguration) spring.social.auto-connection-views=true # Set to true for default connection views or false if you provide your own # SPRING SOCIAL FACEBOOK (FacebookAutoConfiguration) spring.social.facebook.app-id= # your application’s Facebook App ID spring.social.facebook.app-secret= # your application’s Facebook App Secret # SPRING SOCIAL LINKEDIN (LinkedInAutoConfiguration) spring.social.linkedin.app-id= # your application’s LinkedIn App ID spring.social.linkedin.app-secret= # your application’s LinkedIn App Secret # SPRING SOCIAL TWITTER (TwitterAutoConfiguration) spring.social.twitter.app-id= # your application’s Twitter App ID spring.social.twitter.app-secret= # your application’s Twitter App Secret # SPRING MOBILE SITE PREFERENCE (SitePreferenceAutoConfiguration) spring.mobile.sitepreference.enabled=true # enabled by default # SPRING MOBILE DEVICE VIEWS (DeviceDelegatingViewResolverAutoConfiguration) spring.mobile.devicedelegatingviewresolver.enabled=true # disabled by default spring.mobile.devicedelegatingviewresolver.normalPrefix= spring.mobile.devicedelegatingviewresolver.normalSuffix= spring.mobile.devicedelegatingviewresolver.mobilePrefix=mobile/ spring.mobile.devicedelegatingviewresolver.mobileSuffix= spring.mobile.devicedelegatingviewresolver.tabletPrefix=tablet/ spring.mobile.devicedelegatingviewresolver.tabletSuffix= # —————————————- # ACTUATOR PROPERTIES # —————————————- # MANAGEMENT HTTP SERVER (ManagementServerProperties) management.port= # defaults to ‘server.port’ management.address= # bind to a specific NIC management.contextPath= # default to ‘/’ management.add-application-context-header= # default to true # ENDPOINTS (AbstractEndpoint subclasses) endpoints.autoconfig.id=autoconfig endpoints.autoconfig.sensitive=true endpoints.autoconfig.enabled=true endpoints.beans.id=beans endpoints.beans.sensitive=true endpoints.beans.enabled=true endpoints.configprops.id=configprops endpoints.configprops.sensitive=true endpoints.configprops.enabled=true endpoints.configprops.keys-to-sanitize=password,secret endpoints.dump.id=dump endpoints.dump.sensitive=true endpoints.dump.enabled=true endpoints.env.id=env endpoints.env.sensitive=true endpoints.env.enabled=true endpoints.health.id=health endpoints.health.sensitive=false endpoints.health.enabled=true endpoints.info.id=info endpoints.info.sensitive=false endpoints.info.enabled=true endpoints.metrics.id=metrics endpoints.metrics.sensitive=true endpoints.metrics.enabled=true endpoints.shutdown.id=shutdown endpoints.shutdown.sensitive=true endpoints.shutdown.enabled=false endpoints.trace.id=trace endpoints.trace.sensitive=true endpoints.trace.enabled=true # MVC ONLY ENDPOINTS endpoints.jolokia.path=jolokia endpoints.jolokia.sensitive=true endpoints.jolokia.enabled=true # when using Jolokia # JMX ENDPOINT (EndpointMBeanExportProperties) endpoints.jmx.enabled=true endpoints.jmx.domain= # the JMX domain, defaults to ‘org.springboot’ endpoints.jmx.unique-names=false endpoints.jmx.staticNames= # JOLOKIA (JolokiaProperties) jolokia.config.*= # See Jolokia manual # REMOTE SHELL shell.auth=simple # jaas, key, simple, spring shell.command-refresh-interval=-1 shell.command-path-patterns= # classpath*:/commands/**, classpath*:/crash/commands/** shell.config-path-patterns= # classpath*:/crash/* shell.disabled-plugins=false # don’t expose plugins shell.ssh.enabled= # ssh settings … shell.ssh.keyPath= shell.ssh.port= shell.telnet.enabled= # telnet settings … shell.telnet.port= shell.auth.jaas.domain= # authentication settings … shell.auth.key.path= shell.auth.simple.user.name= shell.auth.simple.user.password= shell.auth.spring.roles= # GIT INFO spring.git.properties= # resource ref to generated git info properties file

Here is a list of all auto configuration classes provided by Spring Boot with links to
documentation and source code. Remember to also look at the autoconfig report in your
application for more details of which features are switched on.
(start the app with

--debug

or

-Ddebug

, or in an Actuator application use the

autoconfig

endpoint).

The following auto-configuration classes are from the

spring-boot-autoconfigure

module:

Configuration Class Links

The following auto-configuration classes are from the

spring-boot-actuator

module:

Configuration Class Links

The

spring-boot-loader

modules allows Spring Boot to support executable jar and
war files. If you’re using the Maven or Gradle plugin, executable jars are
automatically generated and you generally won’t need to know the details of how
they work.

If you need to create executable jars from a different build system, or if you are just curious about the underlying technology, this section provides some background.

Java does not provide any standard way to load nested jar files (i.e. jar files that are themselves contained within a jar). This can be problematic if you are looking to distribute a self contained application that you can just run from the command line without unpacking.

To solve this problem, many developers use “shaded” jars. A shaded jar simply packages all classes, from all jars, into a single uber jar. The problem with shaded jars is that it becomes hard to see which libraries you are actually using in your application. It can also be problematic if the the same filename is used (but with different content) in multiple jars. Spring Boot takes a different approach and allows you to actually nest jars directly.

Spring Boot Loader compatible jar files should be structured in the following way:

example.jar | +-META-INF | +-MANIFEST.MF +-org | +-springframework | +-boot | +-loader | +-

+-com | +-mycompany | + project | +-YouClasses.class +-lib +-dependency1.jar +-dependency2.jar

Dependencies should be placed in a nested

lib

directory.

Spring Boot Loader compatible war files should be structured in the following way:

example.jar | +-META-INF | +-MANIFEST.MF +-org | +-springframework | +-boot | +-loader | +-

+-WEB-INF +-classes | +-com | +-mycompany | +-project | +-YouClasses.class +-lib | +-dependency1.jar | +-dependency2.jar +-lib-provided +-servlet-api.jar +-dependency3.jar

Dependencies should be placed in a nested

WEB-INF/lib

directory. Any dependencies
that are required when running embedded but are not required when deploying to
a traditional web container should be placed in

WEB-INF/lib-provided

.

The core class used to support loading nested jars is

org.springframework.boot.loader.jar.JarFile

. It allows you load jar
content from a standard jar file, or from nested child jar data. When first loaded, the
location of each

JarEntry

is mapped to a physical file offset of the outer jar:

myapp.jar +———+———————+ | | /lib/mylib.jar | | A.class |+———+———+| | || B.class | B.class || | |+———+———+| +———+———————+ ^ ^ ^ 0063 3452 3980

The example above shows how

A.class

can be found in

myapp.jar

position

0063

.

B.class

from the nested jar can actually be found in

myapp.jar

position

3452

and

B.class

is at position

3980

.

Armed with this information, we can load specific nested entries by simply seeking to appropriate part if the outer jar. We don’t need to unpack the archive and we don’t need to read all entry data into memory.

Spring Boot Loader strives to remain compatible with existing code and libraries.

org.springframework.boot.loader.jar.JarFile

extends from

java.util.jar.JarFile

and
should work as a drop-in replacement. The

RandomAccessJarFile.getURL()

method will
return a

URL

that opens a

java.net.JarURLConnection

compatible connection.

RandomAccessJarFile

URLs can be used with Java’s

URLClassLoader

.

The

org.springframework.boot.loader.Launcher

class is a special bootstrap class that
is used as an executable jars main entry point. It is the actual

Main-Class

in your jar
file and it’s used to setup an appropriate

URLClassLoader

and ultimately call your

main()

method.

There are 3 launcher subclasses (

JarLauncher

,

WarLauncher

and

PropertiesLauncher

).
Their purpose is to load resources (

.class

files etc.) from nested jar files or war
files in directories (as opposed to explicitly on the classpath). In the case of the

[Jar|War]Launcher

the nested paths are fixed

(lib/*.jar

and

lib-provided/*.jar

for
the war case) so you just add extra jars in those locations if you want more. The

PropertiesLauncher

looks in

lib/

by default, but you can add additional locations by
setting an environment variable

LOADER_PATH

or

loader.path

in

application.properties

(comma-separated list of directories or archives).

You need to specify an appropriate

Launcher

as the

Main-Class

attribute of

META-INF/MANIFEST.MF

. The actual class that you want to launch (i.e. the class that
you wrote that contains a

main

method) should be specified in the

Start-Class

attribute.

For example, here is a typical

MANIFEST.MF

for an executable jar file:

Main-Class: org.springframework.boot.loader.JarLauncher Start-Class: com.mycompany.project.MyApplication

For a war file, it would be:

Main-Class: org.springframework.boot.loader.WarLauncher Start-Class: com.mycompany.project.MyApplication

Note

You do not need to specify


PropertiesLauncher

has a few special features that can be enabled with external
properties (System properties, environment variables, manifest entries or

application.properties

).

Key Purpose

Comma-separated Classpath, e.g.

Location of additional properties file, e.g.

Default arguments for the main method (space separated)

Name of main class to launch, e.g.

Name of properties file, e.g.

Path to properties file, e.g.

Boolean flag to indicate that all properties should be added to System properties
(defaults to

Manifest entry keys are formed by capitalizing initial letters of words and changing the
separator to “” from “” (e.g.

Loader-Path

). The exception is

loader.main

which
is looked up as

Start-Class

in the manifest for compatibility with

JarLauncher

).

Environment variables can be capitalized with underscore separators instead of periods.


loader.homeis the directory location of an additional properties file (overriding the default) as long as


loader.config.locationis not specified.


loader.pathcan contain directories (scanned recursively for jar and zip files), archive paths, or wildcard patterns (for the default JVM behavior).

There are a number of restrictions that you need to consider when working with a Spring Boot Loader packaged application.

The

ZipEntry

for a nested jar must be saved using the

ZipEntry.STORED

method. This
is required so that we can seek directly to individual content within the nested jar.
The content of the nested jar file itself can still be compressed, as can any other
entries in the outer jar.

Launched applications should use

Thread.getContextClassLoader()

when loading classes
(most libraries and frameworks will do this by default). Trying to load nested jar
classes via

ClassLoader.getSystemClassLoader()

will fail. Please be aware that

java.util.Logging

always uses the system classloader, for this reason you should
consider a different logging implementation.

If the above restrictions mean that you cannot use Spring Boot Loader the following alternatives could be considered:

The table below provides details of all of the dependency versions that are provided by Spring Boot in its CLI, Maven dependency management and Gradle plugin. When you declare a dependency on one of these artifacts without declaring a version the version that is listed in the table will be used.

Group ID Artifact ID Version

1.1.2

3.0.2

3.0.2

3.0.2

3.0.2

2.3.4

2.3.4

2.3.4

2.3.4

2.3.4

7.0.2

1.3.176

0.9.1

1.4.0

1.9.2

3.2.1

1.4

2.1

1.6

1.1-rev-1

3.0.1

1.2

1.1.6

2.3

4.11

1.2.17

5.1.32

1.2.5

5.9.1

5.9.1

5.9.1

2.2

4.0.2

4.3.5

4.3.5

4.7.2

7.0.55

7.0.55

7.0.55

7.0.55

7.0.55

7.0.55

7.0.55

1.7

2.0

1.8.2

1.8.2

1.8.2

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.3.6

2.6.1

1.3.0

1.3.0

1.3.0

1.3.0

1.3.0

1.3.0

1.3.0

8.1.15.v20140411

8.1.15.v20140411

8.1.15.v20140411

8.1.15.v20140411

2.2.0.v201112011158

3.0

2.3.20

1.3

1.3

4.3.6.Final

5.0.3.Final

1.0.1.Final

2.4.3.Final

2.4.3.Final

2.3.2

3.18.1-GA

2.0.5

1.2.2

3.0.8

1.9.5

2.12.3

1.1.4.RELEASE

1.1.4.RELEASE

1.1.4.RELEASE

1.1.4.RELEASE

1.1.4.RELEASE

1.1.3.RELEASE

1.1.3.RELEASE

1.1.3.RELEASE

1.1.3.RELEASE

1.7.7

1.7.7

1.7.7

1.7.7

1.7.7

1.7.7

0.7-groovy-2.0

0.7-groovy-2.0

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

1.2.0.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

4.0.7.RELEASE

1.3.6.RELEASE

1.3.6.RELEASE

1.3.6.RELEASE

3.0.1.RELEASE

3.0.1.RELEASE

3.0.1.RELEASE

3.0.1.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.1.7.RELEASE

1.0.4.RELEASE

1.0.4.RELEASE

1.8.4.RELEASE

1.1.4.RELEASE

1.0.4.RELEASE

1.4.4.RELEASE

1.6.4.RELEASE

1.5.4.RELEASE

1.5.4.RELEASE

1.5.4.RELEASE

3.1.4.RELEASE

1.3.4.RELEASE

2.1.4.RELEASE

2.1.4.RELEASE

1.2.4.RELEASE

0.16.0.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

4.0.4.RELEASE

1.1.2.RELEASE

3.2.5.RELEASE

3.2.5.RELEASE

3.2.5.RELEASE

3.2.5.RELEASE

3.2.5.RELEASE

3.2.5.RELEASE

1.0.2.RELEASE

3.2.5.RELEASE

3.2.5.RELEASE

3.2.5.RELEASE

3.2.5.RELEASE

3.2.5.RELEASE

1.1.0.RELEASE

1.1.0.RELEASE

1.1.1.RELEASE

1.1.1.RELEASE

1.0.1.RELEASE

1.1.0.RELEASE

1.1.0.RELEASE

1.1.0.RELEASE

2.2.0.RELEASE

2.2.0.RELEASE

2.2.0.RELEASE

2.2.0.RELEASE

2.1.3.RELEASE

2.1.3.RELEASE

2.1.1.RELEASE

1.13

2.4.2

1.6.3

To change ports

There are several ways to change the port number.

Using a Java command line option:


$ java -Dserver.port=9999 -jar build/libs/demo-0.0.1-SNAPSHOT.jar

Using an environment variable:


$ SERVER_PORT=9999 java -jar build/libs/demo-0.0.1-SNAPSHOT.jar

Using the file

application.properties

in

src/main/resources/

:


server.port=9999

Using the file

application.properties

with a custom command line variable:


server.port=${myport:8080} $ java -Dmyport=9999 -jar build/libs/demo-0.0.1-SNAPSHOT.jar

Using the file application.yml:


server.port: 9999

Using source code:


@Controller public class ServletConfig { @Bean public EmbeddedServletContainerCustomizer containerCustomizer() { return (container -> { container.setPort(9999); }); } }

Using a scan for a free port, and using OS natives to prevent clashes: use port 0.

To switch off the HTTP endpoints completely, but still create a WebApplicationContext, use port 1. This is sometimes useful for testing.

Building an Application with Spring Boot

In this post, we will explore Building an Application with Spring Boot. We will cover different aspects of Spring Boot along with different options to build an application using Spring Boot.

Introduction

Spring Boot is an opinionated, convention over configuration. Spring Boot takes away most part of the project set up by taking an opinionated view of the Spring platform so that new and existing users can quickly get to the bits they need. Spring Boot makes it easy to create a Spring-powered enterprise application with minimum fuss.

Spring Boot Features

Spring Boot provides the following feature out of the box

 1. It simplifies Spring dependencies by taking the opinionated view (we will discuss it in more details).
 2. Spring Boot provides a pre-configured set of technologies/framework to reduces error-prone configuration so we as a developer focused on building our business logic rather than thinking of project setup.
 3. You really don’t need those big

  XML configurations

  for your project.
 4. Embed Tomcat, Jetty or Undertow directly.
 5. Provide opinionated

  Maven POM

  to simplify your configuration

Creating Spring Boot Project

One of the main challenges to starting up a new project is the initial setup for the project. We need to take a call about the different directory structure and also need to make sure we are following all the industry standards. If you are using Maven, you might already use Maven startup artefact which helps us to do those initial setups more quickly.

Spring Initializr is another great tool to quickly start Spring Boot projects. Spring Initializr is a web application that generates Spring Boot projects. Keep in mind it will only generate project structure and not any code for you based on your preference (

Maven or Gradle

). If you are starting your project, my recommendation is to start with Spring Initializr.

There are multiple ways to use Spring Boot Initializr to generate project structure for you.

 1. Using Spring Initializr Web Interface.
 2. Use Spring Boot CLI tool.
 3. Use your IDE
3.1 Using Spring Initializer Web Interface

This is the simplest way to generate project structure for your application.Open Spring Initializr Web interface your browser and you will be presented with a wizard to start your configurations.

It requires you to fill information in the web interface to start with

 1. What kind of project you want to generate (Maven or Gradle)
 2. What is your preferred language (Apart from Java you will get an option for Kotlin and Groovy)
 3. Spring Boot Version
 4. Standard project group and artefact details.
 5. Dependencies.

Dependencies is an interesting feature in the web interface, based on your selected Dependencies, we interface will automatically add Spring Boot Starter dependencies in the generated

pom.xml

file. In case you want a more control on the generated project structure or not sure what all dependencies you want to add to your project, click on the “Switch to the full version”.

With the full version, you have the option to select Java version, packaging mode (maybe .war for traditional deployment) along with an option to select dependencies for your project. Once you click on “Generate Project” button, Spring Initializr will generate a project and it will give you a zip to download. You can import the unzipped project as a simple Maven/ Gradle based project in your IDE.I will not be covering details how you can import this in your IDE. Please refer to relevant IDE document for more details.

3.2 Using Spring Boot CLI

We can also use Spring Boot CLI to generate the structure for your project, once you have installed CLI, open the command prompt and type spring. If CLI is installed correctly, you should be seeing the very similar output on typing spring.


localhost:~ javadevjournal$ spring usage: spring [--help] [--version] [

] Commands are: run [options] [--] [args] Run a spring groovy script

We can use init as an additional parameter with the spring to create a new project. Spring Boot CLI will internally go to use the start.spring.io to generate project structure for you.


localhost:~ javadevjournal$ spring init --dependencies=web springboot-demo-project Using service at https://start.spring.io Project extracted to '/Users/umesh/springboot-demo-project'

It created springboot-demo-project directory with a maven based project using spring-boot-starter-web. This will create a project with the same default setting as available on the

start.spring.io

web interface. We can pass different parameters to customize project generation.

Let’s say we want to generate our project based on

Java 1.7

, we can pass

--java-version=1.8

as an additional parameter to Spring Boot CLI.


spring init --java-version=1.7 --dependencies=web springboot-demo-project

When you will run above command, it will automatically set

java-version

in the generated

pom.xml

file as 1.7.


1.7

If you are not sure what are the capabilities of the Spring init service, run init command with

--list flag

.


spring init --list

Peek Inside pom.xml

Let’s look into

pom.xml

file to understand Spring Boot configurations in more detail. I will cover only Spring Boot related changes in

pom.xml

. Here is the

pom.xml

file from our sample project.4.0.0


com.umeshawasthi


ems


0.0.1-SNAPSHOT
war
ems


Employee Management System outline Spring Boot Features

org.springframework.boot


spring-boot-starter-parent


1.5.4.RELEASE

org.springframework.boot


spring-boot-starter-web
org.springframework.boot


spring-boot-starter-tomcat


providedOne of the main features of Spring Boot is the Starters, they are an easy way to add required dependencies (jars) in your classpath. When using Spring Boot, we don’t have to add jar/dependencies in your classpath (In case a starter is not available, you might have to add these dependencies in the

pom.xml

or can create your own custom starter). We need to add correct

“Starters”

in our

pom.xml

file and Spring Boot will add those dependencies automatically.

Application Entry Point


@SpringBootApplication public class EmsApplication { public static void main(String[] args) { SpringApplication.run(EmsApplication.class, args); } }

5.1 @SpringBootApplication Annotation

Our main class is using

@SpringBootApplication

annotation.

@SpringBootApplication

is equivalent to using

@Configuration

,

@EnableAutoConfiguration

and

@ComponentScan

with their default values.If you are starting your project, it’s recommended to use annotation. Using

@SpringBootApplication

in your main class is equivalent to following 3 annotations


 1. @Configuration

  as a source of bean definitions.

 2. @EnableAutoConfiguration

  It gives Spring Boot an idea how you want to configure your application.

 3. @ComponentScan

  to automatically pick up all Spring components, including

  @Configuration

  classes.
5.2 Main Method

Another interesting feature of our main class is the main method. This is a standard method that will follow standard Java workflow. Our main class will pass on control to Spring Boot SpringApplication class. SpringApplication Class run method will be used to the BootStrap application. We will take a more deep look into the SpringApplication later section.

Hello World Controller


package com.javadevjournal.demo.controller; import org.springframework.web.bind.annotation.RequestMapping; import org.springframework.web.bind.annotation.RestController; @RestController public class HelloWorldController { @RequestMapping("/") public String helloWorld(){ return "Hello World!!"; } }

There is nothing special in our

Controller

. It’s a standard

Spring-MVC

controller with standard Spring MVC annotations.

Running Application

It’s time to run our first Spring Boot powered application. We have multiple ways to run our Spring Boot application.

 1. If you are using IDE, you can use IDE to run your application.
 2. We can use

  mvn spring-boot:run

  command from the root directory to start our first Spring Boot application.


. ____ _ __ _ _ /\\ / ___'_ __ _ _(_)_ __ __ _ \ \ \ \ ( ( )\___ | '_ | '_| | '_ \/ _` | \ \ \ \ \\/ ___)| |_)| | | | | || (_| | ) ) ) ) ' |____| .__|_| |_|_| |_\__, | / / / / =========|_|==============|___/=/_/_/_/ :: Spring Boot :: (v1.5.4.RELEASE) 2017-07-08 15:49:50.319 INFO 1238 --- [ main] com.javadevjournal.demo.EmsApplication : Starting EmsApplication on localhost with

Open the browser of your choice and type

http://localhost:8080

, see “Hello World” as an output.

[Spring Boot] Thành thạo Spring Boot trong 1 giờ - Netbean
[Spring Boot] Thành thạo Spring Boot trong 1 giờ – Netbean

Resources

Help improve this contentOur documentation is open source and available on GitHub. Your contributions are welcome, whether fixing a typo (drat!) or suggesting an update (“yeah, this would be better”).

Our documentation is open source and available on GitHub. Your contributions are welcome, whether fixing a typo (drat!) or suggesting an update (“yeah, this would be better”).

Package:
maven:io.sentry:sentry-spring-boot-starter
Version:
7.3.0
Repository:
https://github.com/getsentry/sentry-java
API Documentation:
https://javadoc.io/doc/io.sentry

I compile spring boot application using jdk 1.7 to application.jar file, but when I run application.jar on machine that installed jdk 1.6, this error is occured

Exception in thread “main” java.lang.UnsupportedClassVersionError: com/saifiahmada/spring/Application : Unsupported major.minor version 51.0

this is my pom.xml


4.0.0


com.saifiahmada.spring


dashboard


0.0.1-SNAPSHOT


dashboard tsd


dashboard tsd
jar
org.springframework.boot


spring-boot-starter-parent


1.2.1.RELEASE

3.2.0


1.9.2


2.1.1


1.6
UTF-8 UTF-8
${java.version}


${java.version}


7.0.59org.springframework.boot


spring-boot-starter-web
org.springframework.boot


spring-boot-starter-thymeleaf
org.springframework.boot


spring-boot-starter-test


test
org.springframework.boot


spring-boot-starter-data-jpa
mysql


mysql-connector-java
org.apache.poi


poi


3.9
org.scala-lang


scala-library


2.10.4
commons-fileupload


commons-fileupload


1.3.1
org.springframework.boot


spring-boot-maven-plugin

org.springframework


springloaded


1.2.0.RELEASE


thanks

[edit]to @Saurabh, I change dependency in my pom.xml for spring-boot-starter-data-jpa, like this :
org.springframework.boot


spring-boot-starter-data-jpa
javax.transaction


javax.transaction-api


org.jboss.spec.javax.transaction


jboss-transaction-api_1.1_spec


1.0.0.Final


Demo Java Spring Boot REST

See http://projects.spring.io/spring-boot/

From the Spring website: “Spring Boot makes it easy to create stand-alone, production-grade Spring based Applications that you can “just run”. We take an opinionated view of the Spring platform and third-party libraries so you can get started with minimum fuss. Most Spring Boot applications need very little Spring configuration.”

Keywords searched by users: spring boot java 1.7

Spring Boot Tutorial For Beginners (Java Framework) - Youtube
Spring Boot Tutorial For Beginners (Java Framework) – Youtube
Building An Application With Spring Boot | Java Development Journal
Building An Application With Spring Boot | Java Development Journal
Spring & Spring Boot Annotations Series - #5 - @Bean Annotation | @Configuration | Java Config - Youtube
Spring & Spring Boot Annotations Series – #5 – @Bean Annotation | @Configuration | Java Config – Youtube
Spring Boot #1」 Hướng Dẫn @Component Và @Autowired
Spring Boot #1」 Hướng Dẫn @Component Và @Autowired
Sentry With Spring Boot
Sentry With Spring Boot
Spring Mvc - Exception Handling - Geeksforgeeks
Spring Mvc – Exception Handling – Geeksforgeeks
Spring Boot #7」 Spring Boot Application Config Và @Value
Spring Boot #7」 Spring Boot Application Config Và @Value

See more here: kientrucannam.vn

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *