Chuyển tới nội dung
Home » Full Stack Game Developer | Tasks And Responsibilities Of A Game Developer

Full Stack Game Developer | Tasks And Responsibilities Of A Game Developer

What is Full Stack Game Development

Chi tiết công việc Full-stack Game Developer tại Amanotes

 • Design client-side and server-side architecture
 • Build Backend API function base on product requirement (using Nodejs with Google Cloud function with FireCloud DB or AWS lambda with DynamoDB)
 • Build the front-end of applications through appealing visual design
 • Build features and applications with a mobile responsive design
 • Recommend and evaluate technical solutions based on product specifications
 • R&D server/cloud technology based on product requirements
 • Develop and manage well-functioning databases and applications
 • Write effective APIs
 • Test software to ensure responsiveness and efficiency
 • Troubleshoot, debug and upgrade software
 • Create security and data protection settings
 • Working based on story/tasks and product priority. You are a member in a scrum team
 • Always be available when product has issues
An Toàn khi tìm việc trên Glints

KHÔNG cung cấp thông tin ngân hàng hoặc thẻ tín dụng khi ứng tuyển. Nhà tuyển dụng KHÔNG bao giờ yêu cầu chi phí ứng tuyển hoặc phí đào tạo.

Learn More

Gaming is amongst the fastest-growing industry sectors, with nearly 2.8 billion gamers worldwide. If game development is a field that interests you, then a career in video game development can be exceptionally rewarding. This article lists information on how to become a game developer, the best career options in game design, the salary of a game developer, and other relevant facts relating to game development.

Game development entails an exciting blend of creative and technical skills to design and produce interactive video games for people and groups. It may comprise concept building, designing, building the graphics, AI characteristics, and game mechanics, testing and troubleshooting works in progress, and releasing the game.

Game development can be taken up by a huge game development studio or a single individual. It can be as large or small as one likes. As long as a player interacts with the content and can manipulate the elements within, you can call it a ‘game’. To begin with the game development process, one need not necessarily write codes. Artists can build and design assets, while a developer can concentrate on the programming aspect, and a tester can get involved to ensure that the game works as expected.

Choose The Right Software Development Program

This table compares various courses offered by Simplilearn, based on several key features and details. The table provides an overview of the courses’ duration, skills you will learn, additional benefits, among other important factors, to help learners make an informed decision about which course best suits their needs.

Program Name Automation Testing Masters Program Full Stack Developer – MEAN Stack Caltech Coding Bootcamp Geo All All US University Simplilearn Simplilearn Caltech Course Duration 11 Months 11 Months 6 Months Coding Experience Required Basic Knowledge Basic Knowledge Basic Knowledge Skills You Will Learn Java, AWS, API Testing, TDD, etc. HTML, CSS, Express.js, API Testing, etc. Java, JavaScript, Angular, MongoDB, etc. Additional Benefits Structured Guidance

Learn From ExpertsHands-on Training

Blended Learning Program

Learn 20+ Tools and SkillsIndustry Aligned Projects

Caltech Campus Connect

Career Services17 CEU Credits

Cost $$ $$ $$$$ Explore Program Explore Program Explore Program
What is Full Stack Game Development
What is Full Stack Game Development

Trends and Salary of a Game Developer

To validate your creativity and technical talents to employers, you must be able to give a working demo of your game that includes the examples of game code you have created. Your ability to code in programming languages, such as C++, scripting experience, and understanding of specific software tools are valuable assets.

A survey from the Entertainment Software Association states that approximately 227 million people in the US play video games, making it the most prevalent form of entertainment. Career advancement within the game development industry can be swift. Most people who begin their careers as juniors get into leadership positions within five to seven years, and many get into more senior roles within ten years. Technical directors, producers, and team managers are examples of senior-level positions.

The basic salary for game developers in India is approximately Rs. 5,00,000 per annum. Other associated job titles, such as game designers and video game programmers, also have similar pay scales.

 • Average game designer salary: Rs. 6,00,000 per year
 • Average gaming programmer salary: Rs. 4.8 lakh per year

The pay scale for game developers depends on the job location but is around the same range. Following is a city-wise salary in lakhs per annum (LPA) for game developers in India:

 • Mumbai – Rs. 4 LPA
 • Chennai – Rs. 3.6 LPA
 • Pune: Rs. 6 LPA
 • Gurgaon – Rs. 5 LPA
 • Bangalore – Rs. 6 LPA
 • Noida – Rs. 5 LPA
 • Hyderabad – Rs. 4 LPA
 • Kolkata – Rs. 3.3 LPA

One earns more as one progresses to senior roles; video game development salary can go as high as Rs. 30 LPA.

Làm Game Developer, Bạn Có Muốn?

Đọc bài phỏng vấn với anh Vũ Hoàng Sơn – Game Developer của gloops Vietnam – để nghe anh chia sẻ về:- Cách để phát triển kỹ năng dành cho Game Developer- Sai lầm anh mắc phải và bài học rút ra- Lời khuyên anh dành cho các bạn muốn trở thành Game DeveloperTiểu sử: Anh Sơn chuyển hẳn sự nghiệp sang làm game sau một năm rưỡi làm Web Developer tại Lotus Solution. Với hơn 7 năm kinh nghiệm làm game, hiện tại anh đang công tác cho gloops Vietnam ở vị trí Game Developer.

Vì sao anh lại chọn trở thành Game Developer?

Lý do thứ nhất là từ nhỏ anh đã thích chơi game.Thứ hai là khi anh lớn hơn, càng chơi anh càng cảm thấy tò mò không biết làm sao người ta có thể làm các hình ảnh chuyển động. Anh muốn biết game được lập trình như thế nào, vì vậy anh học cách làm game và anh kiếm công ty game để đầu quân.

Đâu là động lực để anh tiếp tục phát triển sự nghiệp làm Game của mình?

Ngoài công việc thường ngày là làm Game theo yêu cầu của khách hàng/ công ty mẹ, anh tạo thêm động lực cho bản thân bằng cách tự làm ra game theo ý thích của anh và mang đi dự thi ở nhiều cuộc thi, ví dụ như:- Vietgame 2008- Mobile Innovation Challenge 2013- The 2013 UNICEF Mobile Hackathon- Game JamTrong các cuộc thi này anh đều nhận được giải thưởng. Chính điều này khiến anh cảm thấy được động viên, và tạo nguồn cảm hứng cho anh làm thêm nhiều game cũng như giúp anh phát triển kỹ năng làm game tốt hơn.

Anh có thể giải thích cụ thể hơn là các cuộc thi giúp anh phát triển kỹ năng làm game như thế nào?

Nếu chỉ làm Developer trong công ty thì mình chỉ dừng lại ở cấp độ công ty, tức là kiến thức và mối quan hệ của mình cũng hạn chế. Tham gia các cuộc thi, anh thấy đó là cơ hội để làm việc chung với một nhóm những người mới, không phải những người đã làm chung hàng ngày, thì anh cảm thấy thú vị và học hỏi được nhiều thứ mới.Làm trong công ty thì 90% nội dung công việc đã được khách hàng/ công ty mẹ đưa ra. Khi tham gia các cuộc thi chỉ đơn thuần là cho vui thì mình có thể tự do thể hiện ý tưởng và sáng tạo.Những cuộc thi đó có thời gian ngắn nên nó cũng giúp mình kiểm tra lại được khả năng của mình.

Anh Sơn cùng đồng đội trong một cuộc thi

Anh thấy Game development khác quy trình phát triển phần mềm khác ở điểm nào?

– Game development khá giống quy trình làm phần mềm bình thường, chỉ khác là nó có những hình ảnh động hấp dẫn, nên mình phải kết hợp làm việc với họa sĩ và các bạn thiết kế game.- Những công ty phần mềm khác, họ làm phần mềm nên không có người gọi là Artist, 2D Artist và 3D Artist. Họ chỉ có người thiết kế giao diện – UI design.- Đâu là điều làm nên sự thú vị của nghề Game Developer so với các Developer khác?- Điều thú vị là em có thể chơi cái game do chính em tạo ra. Em thấy một nhân vật có thể hoạt động theo cách em lập trình.- Làm game là làm sản phẩm về mặt nội dung phục vụ cho mục đích giải trí, khác với những phần mềm khác, phục vụ cho công việc của một công ty hoặc một mục đích nghiệp vụ nào đó. Một số game còn phục vụ học tập.- Cái thú vị tiếp theo là mình thấy và xây dựng nhiều thứ, đôi khi là cả một câu chuyện lâm li bi đát trong game, có những nhân vật phải đứng trước các sự lựa chọn khó khăn… Mình có cảm giác vừa làm việc vừa giải trí, rất thú vị.

Trách nhiệm và công việc thường ngày của anh là gì?

– gloops Vietnam có khoảng hơn ba mươi người. Công việc chính của anh là coding, làm việc với các game developer và senior game developer khác.- Như nhiều công ty phần mềm khác, áp dụng phương pháp Agile, mỗi ngày bên anh có một buổi stand-up meeting khoảng năm phút để mọi người chia sẻ kế hoạch làm việc trong ngày, hoặc trình bày những vấn đề hôm qua gặp phải, bàn cách giải quyết rồi bắt tay vào việc.- Khi có dự án mới, mọi người thảo luận công việc gồm những phần nào, rồi từng người có thể chủ động nhận làm phần mình thích, hoặc người chủ trì cuộc họp sẽ chỉ định.

Công việc của anh có chuyên về một mảng game nào không?

– Tất cả dự án trước giờ của anh là làm game theo thị trường, tức là dự án đưa về game gì thì mình làm game đó chứ anh không chuyên hẳn về một loại game nào.- Tuy nhiên, trong game development, muốn chuyên thì mình chỉ chuyên về một lĩnh vực kỹ thuật nào đó, ví dụ lập trình client, lập trình back-end, hoặc server. Trong client, back-end, server lại chia nhỏ hơn nữa.- Hiện giờ ở Việt Nam không phân chia chuyên môn theo thể loại game, anh không biết ở nước ngoài thì thế nào.

Anh Sơn (thứ hai từ phải qua) cùng bạn bè

Để trở thành một Game Developer thì đòi hỏi những kỹ năng và tố chất gì?

– Game development cũng là một mảng trong Software development, vì vậy muốn trở thành Developer thì đầu tiên mình cần học lập trình.- Kỹ năng quan trọng thứ hai là Anh Văn. Nếu không nói được thì ít nhất là bạn cũng phải đọc hiểu được tiếng Anh, để biết cách tìm kiếm tài liệu mà học hỏi và phát triển kỹ năng.- Cuối cùng, việc làm ra game mình “muốn” và game mình “có thể làm” là hoàn toàn khác nhau. Các bạn sau khi tốt nghiệp trường IT có thể kiếm sách + tài liệu về làm game trên web để thử làm các game đơn giản, trước khi bắt đầu làm game theo đúng ý tưởng của mình.- Ngoài những kỹ năng cơ bản trên thì tất nhiên em phải thích chơi game. Chơi để hiểu game, để biết cách làm. Không cần chơi giỏi nhưng cần biết chơi để hiểu cách game vận hành, cách nó được thiết kế.- Riêng với anh, chơi game còn giúp tạo động lực để anh cải thiện Anh Văn.- Đa số game anh chơi là game tiếng Anh. Hồi trước có lúc thích chơi quá mà anh không hiểu nó muốn anh làm gì, anh cứ phải vừa chơi vừa tra từ điển nên qua vòng rất chậm, anh toàn chơi thua bạn anh. Sau một thời gian, anh quyết tâm học tiếng Anh để hiểu trò chơi và chơi cho bằng bạn bằng bè. Khả năng tiếng Anh của anh dần tốt lên.- Sau này, anh đọc hiểu được các tài liệu dễ dàng, và do chơi nhiều game, anh hiểu cách một game vận hành như thế nào để khi làm việc, anh hình dung được những yêu cầu cần làm.

– Có hai dạng game thủ hoàn toàn khác nhau: 1) chơi game nhiều, 2) chơi nhiều game.- Anh vẫn chơi game đều, nhưng anh không đầu tư quá nhiều thời gian vào một game nào đó, tức là thuộc loại game thủ thứ hai: anh chơi nhiều game. Ngược lại, nhiều bạn chỉ chơi một game, nhưng chơi rất lâu.- Game Developer thích chơi game là tốt, nhưng chỉ cày hoài cày mãi một game thì không học được cái hay của nhiều game khác.- Anh chơi game vừa để cập nhật công nghệ mới, vừa để biết cách người khác thiết kế game. Anh chơi khoảng 1-2 ngày, mỗi ngày khoảng 1-2 tiếng, và chơi nhiều game khác nhau để có trải nghiệm và nhận xét được cái hay/ dở của từng game mà học theo.- Anh không khuyến khích nhưng nếu bạn nào không có thời gian chơi game thì mình có thể chơi theo thụ động, tức là lên Youtube để xem video game mà nhiều game thủ thu hình lại.

Theo anh, như thế nào là một game thành công?

– Trong lĩnh vực phát triển game có hai khái niệm: game hay và game thành công.- Game thành công là game có nhiều người chơi và mang lại thu nhập cho người làm game để họ tiếp tục làm những sản phẩm mới.- Game hay là tuỳ vào sở thích của mỗi người.- Ví dụ có một game mà anh nhận định là nó vừa thành công và vừa hay là SimCity. Ra đời đầu tiên vào năm 1989, tới hiện tại game này đã có khoảng năm phiên bản và triệu triệu người chơi. Đây là một game thành công.

Trong đó, anh thích nhất phiên bản SimCity 4 vì nó giúp anh có thêm hiểu biết về cách thức một thành phố vận hành, từ đó anh có thể thử nghiệm các phương pháp của mình để xử lý nhiều vấn đề thành phố gặp phải như kẹt xe, ô nhiễm, thất nghiệp, v.v… Anh thích cách game tạo điều kiện cho mình tư duy và giải quyết vấn đề.

Sai lầm lớn nhất anh từng mắc phải là gì? Anh đã vượt qua như thế nào? Anh học được gì từ nó?

– Anh từng mắc phải sai lầm trong việc đưa ra phương án giải quyết vấn đề.- Lúc trước, anh gặp vấn đề khi đang code một feature, và không muốn hỏi người khác nên anh cũng không Google mà tự nghĩ ra giải pháp rồi áp dụng giải quyết vấn đề luôn. Cuối cùng, vấn đề không được giải quyết mà anh còn tốn thêm thời gian sửa bug, làm ảnh hưởng đến thời gian hoàn thành dự án của cả team.- Bài học anh rút ra là khi gặp vấn đề, bản thân mình có giải pháp nhưng vẫn cần bỏ qua cái tôi để tìm hiểu những giải pháp có sẵn khác ví dụ như hỏi mọi người xung quanh, hỏi những người có kinh nghiệm hoặc tìm kiếm giải pháp trên mạng. Áp dụng những giải pháp có sẵn giúp mình đảm bảo kết quả đạt được lại tiết kiệm thời gian.- Tuy nhiên, anh khuyên các bạn đừng quá phụ thuộc vào những giải pháp có sẵn. Muốn phát triển bản thân, mình nên áp dụng giải pháp mình tìm được trước, sau đó có thời gian thì thử cả giải pháp của mình, rồi so sánh xem giải pháp nào tốt hơn, hoặc thử để xem cách mình đưa ra có giải quyết được vấn đề không. Nếu không thì tìm hiểu nguyên do ở đâu và tìm cách cải thiện.

Anh có thường xuyên tham khảo sách, resource nào trong suốt sự nghiệp của mình?

– Về game, anh hay tham khảo gamedev.net. Trên đó có nhiều bài báo và tutorial hướng dẫn. Nhưng trang này nghiêng về C++ nhiều hơn dù vẫn có những kiến thức chung về lập trình và thiết kế game. Những người ở cấp độ mới bắt đầu cũng có thể tham khảo gamedev.net.- Khi gặp vấn đề, anh thường lên Google và tìm kiếm câu trả lời tại Stack Overflow.- Anh làm nhiều về lập trình iOS nên anh hay lên trang Ray Wenderlich để tham khảo tài liệu.- Với những bạn mới đi làm chưa có nhiều mối quan hệ thì mình nên bắt đầu từ internet, tìm kiếm từ khóa như “phát triển game,” cả tiếng Anh lẫn tiếng Việt. Vào các diễn đàn tìm bài dành cho người mới bắt đầu như “tutorial: game programming for beginners/ dummies.”

BTV.Trần Thị Thu HuyềnPhòng Truyền Thông IMicroSoft Việt NamHotline: 0916 878 224Email: [email protected]

Bạn đang muốn tìm kiếm 1 công việc với mức thu nhập cao.✅ Hoặc là bạn đang muốn chuyển đổi công việc mà chưa biết theo học ngành nghề gì cho tốt.✅ Giới thiệu với bạn Chương trình đào tạo nhân sự dài hạn trong 12 tháng với những điều đặc biệt mà chỉ có tại IMIC và đây cũng chính là sự lựa chọn phù hợp nhất dành cho bạn:👉 Thứ nhất: Học viên được đào tạo bài bản kỹ năng, kiến thức chuyên môn lý thuyết, thực hành, thực chiến nhiều dự án và chia sẻ những kinh nghiệm thực tế từ Chuyên gia có nhiều năm kinh nghiệm dự án cũng như tâm huyết truyền nghề.👉 Thứ hai: Được ký hợp đồng cam kết chất lượng đào tạo cũng như mức lương sau tốt nghiệp và đi làm tại các đối tác tuyển dụng của IMIC. Trả lại học phí nếu không đúng những gì đã ký kết.👉 Thứ ba: Cam kết hỗ trợ giới thiệu công việc sang đối tác tuyển dụng trong vòng 10 năm liên tục.👉 Thứ tư: Được hỗ trợ tài chính với mức lãi suất 0 đồng qua ngân hàng VIB Bank.👉 Có 4 Chương trình đào tạo nhân sự dài hạn dành cho bạn lựa chọn theo học. Gồm có:1) Data Scientist full-stack2) Embedded System & IoT development full-stack3) Game development full-stack4) Web development full-stack✅ Cảm ơn bạn đã dành thời gian lắng nghe những chia sẻ của mình. Và tuyệt vời hơn nữa nếu IMIC được góp phần vào sự thành công của bạn.✅ Hãy liên hệ ngay với Phòng tư vấn tuyển sinh để được hỗ trợ về thủ tục nhập học.✅ Chúc bạn luôn có nhiều sức khỏe và thành công!

First Steps to becoming a Game Developer - How to become a Game Developer
First Steps to becoming a Game Developer – How to become a Game Developer

A full-stack developer helps build and maintain both the front-end and the back-end of a website. Learn about full-stack developer skills, salary, and how you can become one.

A full-stack developer is a developer or engineer who can build both the front end and the back end of a website. The front end (the parts of a website a user sees and interacts with) and the back end (the behind-the-scenes data storage and processing) require different skill sets. Since full-stack developers are involved with all aspects of the development process, they must have expertise in both.

A full-stack developer can work in-house or at a computer development company that engineers websites, software, and other components for other businesses.

Full-stack developers design and create websites and applications for various platforms. A full-stack developer’s job description might include the following:

Develop and maintain web services and interfaces

Contribute to front-end and back-end development processes

Build new product features or APIs

Perform tests, troubleshoot software, and fix bugs

Collaborate with other departments on projects and sprints

The world of full-stack development is large, and many new and evolving technologies continually push the limits of what a full-stack developer can create. Staying on top of cutting-edge technology and techniques in the full-stack development field is one of the many exciting aspects of working in this role.

According to LinkedIn’s 2020 Emerging Jobs Report, the industries with the most full-stack developer jobs are:

Computer software

Information technology and services

Internet

Financial services

Higher education

Full-stack developers may be creative, graphically inclined, internet- and tech-savvy, and have excellent attention to detail. You’ll want to learn the following skills to have a career in full-stack development:

Front-end development is the process of creating the interface of a website. It entails coding details like drop-down menus, fonts, colors, and page layouts. Full-stack developers should also know how to work with front-end technologies like HTML, CSS, and scripting languages such as JavaScript to make websites and applications visually viable and appealing. If you want to transition into full-stack development from back-end development, you might consider earning a Professional Certificate in front-end development from an industry leader like Meta.

Back-end development skills entail using back-end programming languages like Python, PHP, Ruby on Rails, and CakePHP and understanding how algorithms and business logic work. You can enhance your back-end development skills to prepare for a full-stack developer role with Meta’s Back-End Developer Professional Certificate.

Web design includes using software such as Photoshop to create and design graphics and themes. It’ll be helpful to familiarize yourself with basic UI (user interface) design principles to help you create navigational elements, backgrounds, and audio and video elements.

Database management skills are required for full-stack developers, though it is part of the skills needed for back-end web development. A full-stack developer should be able to design, understand, and manipulate database queries and web storage.

As a full-stack developer, you may need to know your way around some of the following programming languages and tools:

Angular JS

Apache HTTP Server

AWS

CSS

Ember.js

JavaScript

jQuery

Laravel

Microsoft SQL Server

MySQL

Nginx

Node.js

PHP

Polymer

React

Ruby on Rails

Vue.js

A career in full-stack development combines creativity with analysis. As a full-stack developer, you’ll have plenty of opportunities to learn and implement innovative principles in your work.

As of October 2022, the average annual salary of a full-stack developer is $81,188, according to Glassdoor. This figure does not include bonuses, commissions, or other additional payments that may be offered to a full-stack developer on a yearly basis. The estimated additional pay for this role is $5,915 per year [1].

The job outlook for full-stack developers is bright. According to LinkedIn’s 2020 Emerging Jobs Report, rapid changes in technology have made full-stack developers valuable assets in companies. The profession has grown 35 percent a year since 2015 and appears to continue on that trend into the near future, LinkedIn reports [2].

Read more: Full-Stack Developer Salary: Your Guide

Seventy-two percent of software developers hold a bachelor’s degree, although it’s not a strict requirement [3]. Full-stack developers typically study computer science, computer engineering, or a related field. A degree can hone the technical and workplace skills necessary to be an effective full-stack engineer.

There are various levels of full-stack development jobs. Search for junior or entry-level positions on job sites to understand what skills employers are looking for in applicants.

To be an effective full-stack developer, you should acquire and continue upgrading your knowledge of applicable programming language skills. Consider taking courses in relevant languages like Python, HTML, CSS, and Javascript.

It can be challenging to showcase your skill set on a resume without hands-on experience. A portfolio shows potential employers what you’re capable of by highlighting your best work. Gather projects you’ve completed through coursework or previous jobs. Include screenshots, and describe the technologies you used and your role in each.

Interviews for tech-related roles often include a technical portion. During this part of the interview, you may be asked to complete a live coding exercise, design challenge, or take-home assessment.

Full-stack development is full of unique terms. Below you will find a few of the frequent ones:

Angular JS: An open-source web application framework that Google maintains

API: Software that allows two applications to exchange information, short for Application Programming Interface

Bootstrap: An open-source collection of front-end tools to create websites and apps

Flask: A micro-web application framework, written in Python

Framework: A layered structure that provides a foundation for developing software applications

MEAN stack: A free, open-source JavaScript software stack to build websites and apps

Open-source software (OSS): Software that has a source code that can be modified, distributed, or integrated into other projects freely

PHP: Short for Hypertext Preprocessor, a server-side (back-end) scripting language for web development

Python: A general-purpose, high-level programming language

Stack: A set of tools and technologies that developers use to do their jobs

Continue building your expertise by earning a Full-Stack Software Developer Professional Certificate from IBM.

Glassdoor. “How much does a Full Stack Developer make? https://business.linkedin.com/content/dam/me/business/en-us/talent-solutions/emerging-jobs-report/Emerging_Jobs_Report_U.S._FINAL.pdf.” Accessed October 5, 2022.

LinkedIn. “2020 Emerging Jobs Report, https://business.linkedin.com/content/dam/me/business/en-us/talent-solutions/emerging-jobs-report/Emerging_Jobs_Report_U.S._FINAL.pdf.” Accessed September 8, 2022.

Zippia. “Software Developer Education Requirements, https://www.zippia.com/software-developer-jobs/education/.” Accessed September 8, 2022.

Editorial Team

Coursera’s editorial team is comprised of highly experienced professional editors, writers, and fact…

This content has been made available for informational purposes only. Learners are advised to conduct additional research to ensure that courses and other credentials pursued meet their personal, professional, and financial goals.

Gaming is amongst the fastest-growing industry sectors, with nearly 2.8 billion gamers worldwide. If game development is a field that interests you, then a career in video game development can be exceptionally rewarding. This article lists information on how to become a game developer, the best career options in game design, the salary of a game developer, and other relevant facts relating to game development.

Game development entails an exciting blend of creative and technical skills to design and produce interactive video games for people and groups. It may comprise concept building, designing, building the graphics, AI characteristics, and game mechanics, testing and troubleshooting works in progress, and releasing the game.

Game development can be taken up by a huge game development studio or a single individual. It can be as large or small as one likes. As long as a player interacts with the content and can manipulate the elements within, you can call it a ‘game’. To begin with the game development process, one need not necessarily write codes. Artists can build and design assets, while a developer can concentrate on the programming aspect, and a tester can get involved to ensure that the game works as expected.

Choose The Right Software Development Program

This table compares various courses offered by Simplilearn, based on several key features and details. The table provides an overview of the courses’ duration, skills you will learn, additional benefits, among other important factors, to help learners make an informed decision about which course best suits their needs.

Program Name Automation Testing Masters Program Full Stack Developer – MEAN Stack Caltech Coding Bootcamp Geo All All US University Simplilearn Simplilearn Caltech Course Duration 11 Months 11 Months 6 Months Coding Experience Required Basic Knowledge Basic Knowledge Basic Knowledge Skills You Will Learn Java, AWS, API Testing, TDD, etc. HTML, CSS, Express.js, API Testing, etc. Java, JavaScript, Angular, MongoDB, etc. Additional Benefits Structured Guidance

Learn From ExpertsHands-on Training

Blended Learning Program

Learn 20+ Tools and SkillsIndustry Aligned Projects

Caltech Campus Connect

Career Services17 CEU Credits

Cost $$ $$ $$$$ Explore Program Explore Program Explore Program

Muốn theo nghề lập trình game thì nên bắt đầu từ đâu?

Lập trình game thì cũng là lập trình phần mềm. Để xác định xem mình có phù hợp với nghề lập trình game hay không, trước tiên, theo anh Nam, bạn hãy trả lời 3 câu hỏi sau:

 1. Bạn có thích trở thành Software Engineer không?
 2. Có thích chơi game không?
 3. Bạn đã từng muốn tham gia vào một dự án vừa mang tính thương mại, vừa có tính nghệ thuật (ví dụ như lập nhóm nhạc, làm phim, sáng tác truyện.v.v…) chưa?

Nếu cả ba câu trả lời đều là “có”, thì chúc mừng, bạn đã có thể “một chân” bước vào nghề lập trình game được rồi.

Việc tiếp theo bạn nên trau dồi những kỹ thuật về lập trình, phát triển game:

 • Bạn cũng có thể theo học các khóa học lập trình game tại VTC Academy hoặc bộ môn lập trình game của trường Đại học CNTT.
 • Các diễn đàn lớn về game như gamedev.net, gamasutra, hay các trang tutorial của các engine nổi tiếng như Unity3D, Unreal… cũng là nguồn resources học lập trình game miễn phí rất tốt.

Tham khảo 30+ tài liệu lập trình game chất nhất

Bạn có thể tham gia vào một vài nhóm nhỏ tự làm game, phát triển những game đơn giản. Sau đó, bạn nên ứng tuyển vào các công ty để có cơ hội làm những dự án lớn hơn.

30 Reasons Why Game Development Is BETTER Than Software & Web Development
30 Reasons Why Game Development Is BETTER Than Software & Web Development

Step-by-Step Guide to Become a Game Developer – Learning Road Map and Tools

While there is no definite path to a career in the gaming industry, one can always position themselves for an exciting career in the game development field. Let us discover how to become a game developer and the essential skills and qualifications required to help you find your niche.

Analyze Video Games

One needs to first gain an understanding of the various types of video games and their different components to be able to design video game features. Do ensure to study the aspects of these games as you play the game to see what may have driven the developer to make certain decisions. Also, pay close attention to the framework of the game and the way it develops with time. While playing video games attentively, one can better understand how the game works, what features the game includes, and how those features interact within themselves.

Earn a Degree

A bachelor’s degree in computer science or software engineering gives a candidate a certain competitive edge. You may have a lot of talent and skill; however, a certification or completion of a relevant program demonstrates detailed knowledge and a solid foundation in the field. Employers generally prefer candidates who have finished their three-year degree courses as they are familiar with the scientific background that is crucial for game development. Check with colleges in your area if they offer degree programs that can help you with a career in game development.

Know Your Computer Languages

Behind each video game is the code that executes the game for the user. Programming languages are essential to software development and are responsible for how we interact with and experience gaming platforms. Well-written code offers a smooth and continuous game playing experience, which is the ultimate goal of every game publisher. To achieve this, it is crucial for game developers to be familiar with the popular game engines and have good knowledge of programming languages, such as C++, C, Java, Lua, and so on. It can also be beneficial to have database development knowledge with MySQL, MS SQL, or Oracle. One needs to be aware of the changes in the implementation of the server backend and system architecture.

Instead of pursuing a programming job in a large game development studio that typically requires extensive experience, we recommend that you try and find your footing in the low-budget indie game or mobile game worlds. Knowledge about other game engines and programming languages can help increase your skillset and make you a good asset for future employers.

Develop Math and Physics skills

To become a game developer, one is required to have good coding skills, for which a basic knowledge of physics and maths is important. One requires mathematical skills to develop equations that direct computers to perform in a certain manner. For instance, for animation programming, one needs to know trigonometry, calculus, and linear algebra. Also, knowledge of physics can help one understand concepts such as mass, thermodynamics, and inertia.

While the graphics, physics, and lighting engines that prominent game development platforms offer have made things convenient for game developers, one still needs to brush up on their physics and math skills. Those scouting for an undergraduate degree should learn about linear algebra, trigonometry, basic algorithms, and geometry in detail.

Learn Storytelling Strategies

Most gaming firms employ writers to design and develop original tales or new versions of current novels, comics, and films. However, an understanding of linear and non-linear storytelling and narrative strategies can be advantageous for the steps on how to become a game developer. In a linear story, the activities of the player drive the plot ahead; however, in non-linear games, the actions of a player can affect the unfolding of the plot. Understanding how the story progresses and finally comes to a suitable conclusion can provide you with a valuable outlook while writing the code for such storylines. Thus, building up the skill of storytelling is essential to being a game developer.

Build a Game Developer Portfolio

A game development portfolio and experience are important factors that determine your future in the game development sector. One of the best ways to gain practical experience is to build a portfolio and gain practical experience and then draw the attention of large game studios. We recommend that you design and develop simple games initially and then build your way towards more complex games.

Once you add the games you have designed to your game developer portfolio, include screenshots of the game scenes so that your potential employers can assess the games. Also, include the links for the game installation software so that they can try playing the games. Don’t forget to give the necessary credits to anyone you may have collaborated with to design and develop the games.

Perform Routine Job Searches

Some video game organizations tend to post more about the vacancies they may have, so it is a good idea to keep checking the job boards from such companies. You can also create a profile on a job site to promote your skills and availability. Most smaller game companies cannot afford in-house programmers and look for freelancers, so be sure to advertise your skills. It does help to get an internship first and work in entry-level positions with smaller studios.

Trends and Salary of a Game Developer

To validate your creativity and technical talents to employers, you must be able to give a working demo of your game that includes the examples of game code you have created. Your ability to code in programming languages, such as C++, scripting experience, and understanding of specific software tools are valuable assets.

A survey from the Entertainment Software Association states that approximately 227 million people in the US play video games, making it the most prevalent form of entertainment. Career advancement within the game development industry can be swift. Most people who begin their careers as juniors get into leadership positions within five to seven years, and many get into more senior roles within ten years. Technical directors, producers, and team managers are examples of senior-level positions.

The basic salary for game developers in India is approximately Rs. 5,00,000 per annum. Other associated job titles, such as game designers and video game programmers, also have similar pay scales.

 • Average game designer salary: Rs. 6,00,000 per year
 • Average gaming programmer salary: Rs. 4.8 lakh per year

The pay scale for game developers depends on the job location but is around the same range. Following is a city-wise salary in lakhs per annum (LPA) for game developers in India:

 • Mumbai – Rs. 4 LPA
 • Chennai – Rs. 3.6 LPA
 • Pune: Rs. 6 LPA
 • Gurgaon – Rs. 5 LPA
 • Bangalore – Rs. 6 LPA
 • Noida – Rs. 5 LPA
 • Hyderabad – Rs. 4 LPA
 • Kolkata – Rs. 3.3 LPA

One earns more as one progresses to senior roles; video game development salary can go as high as Rs. 30 LPA.

Game Development VS Programming VS Web Development
Game Development VS Programming VS Web Development

Game Developer, trong ngành nói gì?

Với hơn 8 năm kinh nghiệm làm trong ngành lập trình game, anh Nam kể về bốn bài học quý giá nhất mà anh nghĩ mọi Game Developer nói riêng, những Developer nói chung, có thể cùng chia sẻ với anh.

 • Thứ nhất: Không nên áp đặt suy nghĩ chủ quan của mình lên người dùng

Khi làm game Thuận Thiên Kiếm, nhóm anh Nam đã bỏ rất nhiều công sức để làm những tính năng như dâng hương cúng giỗ vua Hùng, bắt sâu bọ ngày Tết Đoan Ngọ, hoặc tính năng thi cử Trạng Nguyên.

Thuận Thiên Kiếm – game thuần Việt do anh Trần Mai Nam tham gia phát triển

Bọn anh cứ ỷ y là những tính năng này lồng ghép yếu tố lịch sử, văn hóa Việt, rất là hay. Bản thân mình rất thích thì chắc hẳn user cũng sẽ thích.

Nhưng thực tế, khi vận hành game, user không hào hứng và doanh thu do những tính năng này mang lại cũng không khả quan.

Sau này, game được vận hành bởi một nhóm khác. Họ đã nghiên cứu thị hiếu người dùng và đề nghị làm những tính năng khác, phù hợp hơn. Chẳng hạn: Bầu Cua Cá Cọp, quay số may mắn.v.v…

Những tính năng này phù hợp với tâm lý thích may rủi của người Việt. Kết quả là đã đem lại doanh thu lớn cho sản phẩm.

 • Thứ hai: Trong một vài trường hợp, vẫn có thể đề cao cá tính của người lập trình game

Suy cho cùng, lập trình game vẫn là sáng tạo. Ngành game luôn có chỗ cho những sản phẩm độc đáo, thể hiện cá tính mạnh của người phát triển.

Game Flappy Bird là một ví dụ. Làm game, ai cũng nằm lòng “chân lý” là gamer không muốn chơi một game quá khó ngay từ đầu. Tuy nhiên, đó lại chính là điểm gây nghiện của game này.

 • Thứ ba: Không nên chủ quan

Một trong những sai lầm “nhớ đời” nhất của anh Nam là khi anh làm game Madzone.

Madzone – game gần đây nhất do anh Trần Mai Nam tham gia phát triển.

Bởi vì nhóm anh đã chủ quan, thay vì phải build và test game cùng lúc trên 2 nền tảng là iOS và Android, nhưng anh chỉ chạy test iOS thôi vì cho rằng game làm bằng engine cocos2dx version 2.x thì sẽ chạy tốt trên mọi nền tảng khác nhau.

Hậu quả là khi phát hành game trên nền tảng Android, game đã không tương thích trên nhiều loại điện thoại khác nhau do cùng OS là Android nhưng mỗi hãng lại thay đổi mã nguồn, UI của OS theo định hướng riêng.

Sau đó, team đã phải giải thích, xin lỗi khách hàng và mất gần 2 tháng, tập trung toàn lực để khắc phục.

Bài học “nhớ đời” mà anh và team rút ra được là luôn luôn không được chủ quan khi làm sản phẩm dạng multiplatform. Cụ thể, nền tảng Android rất đa dạng, và mỗi dòng điện thoại lại rất khác nhau.

Trước khi làm, tốt nhất là nên thống kê những loại điện thoại nào phổ biến nhất trong thị trường mà bạn muốn nhắm đến.

Từ đó, xây dựng kế hoạch build và test thử trên tất cả các devices đó. Bởi vì việc game chạy tốt cho tất cả các điện thoại Android gần như là không thể!

 • Thứ tư: Không cần xây dựng một core framework

Nhiều Game Developer muốn thường có xu hướng đề cao tính tái sử dụng (re-usable). Họ luôn muốn xây dựng một framework có thể áp dụng cho nhiều dự án, nhiều quãng thời gian khác nhau.

Tuy nhiên theo cá nhân anh thì việc này có lẽ đúng với các ngành lập trình khác, nhưng không hẳn đúng với ngành lập trình game Việt Nam.

Theo anh, ngành game hiện nay đòi hỏi việc thực hiện các tính năng càng nhanh càng tốt, để có thể thử nghiệm và kiểm tra nhiều ý tưởng khác nhau.Bên cạnh đó, các công ty Việt Nam cũng thường phải thay đổi business liên tục theo thị hiếu của khách hàng.

Bởi vậy, việc đầu tư thời gian xây dựng một core framework áp dụng chung cho mọi dự án có lẽ không thực sự hiệu quả về mặt chi phí.

Tiểu sử:

Khi vừa tốt nghiệp khoa CNTT Đại học Bách khoa TP. Hồ Chí Minh (2008), anh Trần Mai Nam tình cờ được tuyển vào GSS, bộ phận chuyên làm game của Vinagame (VNG hiện nay) và làm ở đó đến đầu năm 2012, vị trí Senior Game Developer. Sau đó, anh làm dự án mô hình thực tế ảo máy bay F16 cho Singapore Air Force.

Tháng 06/2012, anh quay lại ngành game làm Lead Developer cho Joombi Games. Sau đó, anh đầu quân cho GIANTY Vietnam ở vị trí Game Developer trong suốt hơn 4 năm.

Đến nay, anh vẫn gắn bó với ngành lập trình game và hiện là Game Developer cho AMANOTES.

Việc làm Game Developer TP. HCM

Nếu bạn nghĩ những chia sẻ này có thể giúp ích cho bạn bè hoặc đồng nghiệp, đừng quên nhấn nút Share bên dưới nhé!

Và đừng quên tham khảo ngay các việc làm lập trình game tại ITviec!

Skills

Communication

To help others grasp technical material, game developers should be able to communicate. This includes both oral and written communication.

Teamwork

To enable the team to achieve its common goals, developers must possess excellent cooperation abilities, including the capabilities to interact effectively, exchange ideas, and offer feedback.

Problem Solving

Developers should be able to efficiently solve issues through analysis, research, and sound judgment.

Creativity

Creativity enables developers to consider new ways to resolve complex problems in video games and progress to the next level.

Adaptability

As the video game industry is always changing, adaptability is crucial for developers. There is always a chance that new technologies will emerge, impacting the game development process.

Become a Game Developer for FREE!🔥 | Game Development Roadmap
Become a Game Developer for FREE!🔥 | Game Development Roadmap

Tasks and Responsibilities of a Game Developer

The type of work one does as a game developer depends on the size of the organization that one works for and their specialization. In more prominent and reputed gaming organizations, one is more likely to have a specialized role working on a detailed element of the game. In smaller organizations, one may work on various processes in a game’s lifecycle. Following are some of the daily tasks that the job of a game developer entails:

 • Design and develop new ideas for game design
 • Transform visual ideas into code
 • Prototype, iterate, and polish gameplay
 • Interact with designers, artists, producers, and quality analysts
 • Monitor game stability across platforms
 • Evaluate existing code and suggest improvements
 • Port elements or games from one system to another
 • Animate objects and characters inside the game
 • Handle audio-visual elements of the game
 • Maintain quality by designing validation procedures and unit tests
 • Document the technical specifications
 • Fix bugs and solve the problems as they arise

Apar Games, 99Games, Dhruva Interactive, CreatioSoft, GSN Games, and 2Pi Interactive are some of the well-known recruiters in this space. Broadcasting companies, event organizers, education resource suppliers, marketing firms, and advertising agencies hire gaming professionals for various roles.

Conclusion

This blog lays out all the necessary information and tips on how to become a game developer, the skills and responsibilities required to become a game developer, and the salary of a game developer. If you are ready to take the next step towards your career as a game developer, consider taking up the Caltech Coding Bootcamp from Simplilearn. This course will get you started with the required techniques and tools to develop your own video games.

If you have any questions or queries, please feel free to post them in the comments section below. Our team will get back to you at the earliest.

Nội dung chính

Lập trình game đang là một trong những nghề thu hút nhất đối với nhân lực IT trẻ hiện nay. Một vài lý do nổi bật là với nghề này, bạn được thỏa sức sáng tạo và có mức thu nhập hấp dẫn so với mặt bằng chung lương ngành công nghệ thông tin.

Nghề lập trình game, hay còn gọi là Game Developer, có phải chỉ cần “mê chơi game” là đủ? Cũng như bao nghề lập trình viên khác, Game Developer cũng có những câu chuyện “hậu trường” không phải ai cũng biết. Hãy cùng ITviec khám phá nghề lập trình game với anh Trần Mai Nam – Game Developer của AMANOTES, để hiểu thêm về nghề này nhé.

Tham khảo việc làm lập trình game tại ITviec

7 DEVS Make a GAME without COMMUNICATING! (centipede edition)
7 DEVS Make a GAME without COMMUNICATING! (centipede edition)

How to Become a Game Developer

Here are several steps you can take to become a game developer:

 1. Obtain a bachelor’s degree.
 2. Brush up your math and physics skills.
 3. Expand your software engineering skills.
 4. Develop your storytelling skills.
 5. Build a game developer portfolio.
 6. Get an entry-level game developer position.
 7. Prepare for stiff competition in the job market.

Skills and Responsibilities of a Game Developer

Developing a video game requires a combination of creative and analytical skills. Video game developers must work together to develop the concept for a game while following project timelines, interacting with team members, and working within a budget.

A degree in interactive media, animation, art, and games design, or graphic design could be beneficial if your profession combines both development and design. A variety of undergraduate and postgraduate games courses are accredited by the Independent Games Developers’ Association (TIGA). Working as a tester or quality assurance technician is another way to get into game production. Although you do not need a Higher National Diploma (HND) or a degree for this position, you should have some programming experience and considerable game playing experience, a grasp of diverse styles, and database and platform expertise.

Any degree subject can help in a career as a game developer; however, employers frequently look for a degree, foundation degree, or HND in:

 • Computer Games Programming
 • Computer Games (development or design)
 • Games Technology
 • Computer Science
 • Physics
 • Mathematics
 • Software Engineering

Following are the skills that a game developer should possess:

Game Dev Có Phải Là Một Lời Nguyền?
Game Dev Có Phải Là Một Lời Nguyền?

Conclusion

This blog lays out all the necessary information and tips on how to become a game developer, the skills and responsibilities required to become a game developer, and the salary of a game developer. If you are ready to take the next step towards your career as a game developer, consider taking up the Caltech Coding Bootcamp from Simplilearn. This course will get you started with the required techniques and tools to develop your own video games.

If you have any questions or queries, please feel free to post them in the comments section below. Our team will get back to you at the earliest.

Unlock your complete game development potential with personalized 1-on-1 online mentorship, meticulously curated to help you land a job as a game developer. With a 100% placement record, our best alumni work at leading studios like Ubisoft, Sumo, Zynga and MPL as game developers. Duration – 8 months Salary after course – 6 to 15 LPA

428 already enrolled

Available Seats: 4

Unique games built by learners

Job Placement Success

Hiring Partners

Salary after course

Vinay Kashyap

Outscal delivers an unmatched journey into game programming: exceptional instructors, real-world projects, and a supportive community.

Gameplay Programmer

Ranjit Singh Panjwani

Outscal helped me transition to my dream career in game development at the age of 32, highly recommended if you are looking to learn coding and build a career in games.

Game Developer

Joy Kumar

Outscal’s unique approach to online learning prepared me for future hurdles, the 1-on-1 mentor sessions accelerated my growth to the next level.

Software Engineer [Games]

Milan George

The project-oriented approach helped me completely grasp concepts better than anything taught to me during my conventional education.

Game Programmer

Sethunath

The project-oriented approach at Outscal helped me make my portfolio and gave me a boost in getting my resume shortlisted with the studios I applied with.

GamePlay Engineer 2

Tanya Gupta

A great place to learn and grow in the video game development industry. The team is super supportive and went above and beyond to help me achieve my dream job.

Game Programmer

Chinmay Virmani

The comprehensive game programming course offered by Outscal exceeded my expectations, highly recommended for aspiring game developers.

Associate Software Engineer

Flemin Johnson

In a short span of 6 months, Outscal’s game development course helped me excel in my career and crack into one of the top gaming companies in India.

Unity Developer

Manas Gangwani

One of the best game development courses in the country that actually delivers the promised results.

Game Programmer

Mridul Agrawal

Outscal has taught me a lot, and due to them, I am living my childhood dream of making games.

Senior Game Developer

Malhar Devasthali

The industry connections that Outscal has helped me train, and accelerated my game development journey.

Junior Game Developer

Swapnil Rane

Outscal boosted my confidence and taught me how to express my thoughts through game development.

Game Programmer

Aihasas Yadu

Best part about Outscal is their 1-on-1 reviews for all codes and focusing on students individually.

Technical Artist/Game Programmer

Darren Henry

Outscal’s Game Development course is completely career-oriented, unlike traditional colleges which are just meant for exams.

Game Developer

Vidit Rawat

With supportive and approachable mentors at Outscal and hands-on industry-level projects, I was able to turn my passion for game development into a career.

Game Developer

Komal Kurundwade

’I was a born genius, education ruined me.’ Outscal helped me rise again like a Phoenix contributing to my career transition from a sketch artist to a game programmer.

Game Developer

Step 1

Join the waitlist

Step 2

Complete Registration Process

Step 3

Attend the Orientation Session

Step 4

Start the course with an onboarding session

Duration: 6 – 12 months based on your prior experience

Recorded content for building projects (Lifetime access)

Weekly 1-on-1 mentor sessions with game development professionals

Unlimited 1-on-1 doubt sessions with topic experts

Unlimited 1-on-1 code reviews with senior developers

20+ mock interviews for interview preparation

2 months of dedicated placement preparation.

Personal live projects build with guidance from mentors

Aspiring Game Developers:Freshers aspiring to learn the fundamentals & launch a career in game development.

Experienced Game Developers:Those with prior game development and coding experience seeking entry into their dream companies.

Working Professionals:Both technical and non-technical professionals aiming to pivot their careers to game development.

Entrepreneurs:Individuals interested in creating their own game development studios.

KALAARI CAPITAL

On a global scale, the gaming industry creates roughly 250,000 jobs per year in game development.

NIKHIL KAMATH

Indian Game Development raised $2.8 Bn from investors in the last 5 years.

NIKHIL KAMATH

Indian gaming market is expected to grow at 27% p.a. to reach $8.6 Bn in FY27.

Worked on – AAA VR Project

Gameplay Programmer

Ubisoft

Worked On – Microsoft Azure, R&D for Samsung

Software Engineer 2

Microsoft

Ex-CMU,DENA,EA,Junglee. Worked On – Multiplayer games with 5M+ players

Founder – CEO

Outscal

Worked On – Multiplayer Project for Xbox,PC

Unity Developer

Sviper

Worked On – Casual Games 1M+ downloads, XR Enthusiast

Game Programmer

Gameshastra

Worked On – AWS services

SDE 2

Amazon

Worked on social casino games

Associate Software Engineer

GSN Games

Worked on AR/VR simulations, puzzle games

Software Developer

Tensech

Worked on – Robust Data Management Systems using MongoDB, NoSQL

Software Developer

Tensech

Game – Built Gamestarz, an open-world platform with multiplayer games

Senior Game Programmer

Dirtcube

Worked on – Fall Guys: Ultimate Knockout

Junior Programmer

Sumo Digital

Taught coding to more than 25 students from Stanford University

Software Developer

Tutorly

Worked on – IP phone application using C++

Senior Technical Analyst

Orion Innovation

Placement Process

Dedicated Placement Team

With over 150+ partner companies, our placement team works tirelessly to match your skills with the best game studios that align with your career goals.

Game Development Community

Make use of the community to collaborate, share insights, and exchange feedback in a supportive environment that nurtures creativity and innovation.

Portfolio, LinkedIn, & Resume Prep

Make your portfolio, resume, & LinkedIn profile with training from industry experts to present your skills effectively to potential employers and collaborators.

Build in Public

Create projects across AR,VR, HTML, Android & iOS games and showcase your game development journey to recruiters

Unlock your game development dreams with affordable and hassle-free EMI options starting at – ₹9,042.42 per month.

Total fee – INR 2.5 lakhs + GST. With pocket-friendly EMI choices, Kickstart the program right after you register and make your first EMI payment

Baba is You is an award-winning puzzle game where you can change the rules by which you play. In every level, the rules themselves are present as blocks you can interact with.

Created By:

Aasish Varma

The goal is to move the cubes to the spheres of the corresponding color. Your actions like pushing the blocks while moving the first cube will affect the second cube’s path.

Created By:

Yogesh Krishnan Svs

A Classic Platformer game with 5 challenging Levels. Students make the platformer games while working on their first project.

Created By:

Ravi Kiran Svs

Outscal has always been passionate about delivering accessible upskilling opportunities to enthusiasts looking to train themselves and take the next step in their career as a game developer.

Though there are no specific eligibility criteria, learners are required to have the following prerequisite to make this experience one of the best possible.

Though game development as a whole is a very unique vertical which comes with its own quirks, some prior experience in a related industry/role might help expedite the transition to a game development role. Here are examples of a few prior work experiences that will make your transition easier.

Game Development Advance

Skills: C#, Unity3D, Programming Patterns

Goal: Upskill, Better Placements/Jobs

Elevate your game development expertise, master building scalable gameplay and unlock jobs with AAA studios

Advanced,Career Development, 3 Months

Game design can be divided into two parts, front-end and back-end. The front end allows you to design everything the players can see in the game and the back-end is where all the more invisible parts live, like systems and servers.

You can find a range of professions specialising in either front-end or back-end development. A Fullstack Programmer undertakes a stack of technical layers and works in both ends of game development.

An appreciation for game design and gameplay will help you get ahead in this role. On top of being a brilliant communicator and inventive problem solver you also must possess a vast scope of technical knowledge and skills in programming.

Những kỹ năng cần thiết để trở thành Game Developer

Ngoại trừ những kỹ năng về mặt chuyên môn, theo anh Nam, để theo nghề lập trình game thì bạn cũng cần những kỹ năng mềm khác, cụ thể:

 • Kỹ năng phân tích và giải quyết vấn đề một cách logic

Lập trình game cũng giống như giải toán.

Cái bạn nhận được là “đề bài” (ý tưởng, thiết kế). Nhiệm vụ của bạn là sử dụng công cụ/kiến thức để giải quyết vấn đề tốt nhất có thể.

Bạn sẽ nhận được một bản thiết kế UI, trong đó có tính năng user dùng ngón tay để xoay các nhân vật trong game.

Vậy nhiệm vụ của bạn là phân tích xem cần dùng những câu lệnh nào để theo dõi vị trí ngón tay trên điện thoại, câu lệnh nào để xoay nhân vật trong game, cũng như công thức xoay nhanh/chậm ra sao cho hợp lý.

 • Kỹ năng “tự giác” học

Anh Nam nhấn mạnh rằng đây là một kỹ năng cần phỉ được đề cao, vì tốc độ thay đổi trong ngành phát triển phần mềm cực kỳ nhanh.

Trong dự án Võ Sĩ Thép, có một tính năng quan trọng là đối kháng trực tiếp qua môi trường Internet.

Anh đã phải tự học lập trình mạng, cách kết nối người chơi với nhau qua Internet và công nghệ Photon server để có thể xây dựng tính năng này.

Ngoài ra, khi một nền tảng bị thoái trào, những kĩ năng, kinh nghiệm mà mình đã tích lũy được trong nền tảng đó sẽ thành vô dụng, bạn phải luôn sẵn sàng để học cái mới.

Kỹ thuật Flash dùng để làm web game từng làm mưa làm gió một thời, giờ gần như đã vắng bóng trên thị trường.

Việc học nhiều, trải qua nhiều công nghệ giúp cho người lập trình game có cơ hội hiểu sâu hơn về các nền tảng toán học cơ bản chung.

Nhờ vậy, mình học hỏi nhanh hơn khi phải tiếp xúc với những công nghệ mới.

Một developer của engine Unity3D khi chuyển sang engine Unreal Engine thì cũng không quá bỡ ngỡ.

 • Kỹ năng hợp tác với mọi người

Hẳn bạn đã nghe về việc phải biết cách làm việc với mọi người rất nhiều lần nhưng dù đề cập nhiều đến thế nào cũng không đủ nhấn mạnh rằng đây là một kỹ năng vô cùng quan trọng.

Trừ khi bạn làm việc một mình hoặc làm phần mềm cho mình bạn dùng.

Trong dự án Madzone, có lần QA/QC báo bug nhưng khi kiểm tra thì anh lại không thấy lỗi này xuất hiện. Có thể sẽ có Developer trong tình huống này nghĩ rằng QA/QC cố tình “bới móc” và gây khó khăn cho họ.

Tuy nhiên, anh đã gặp, trao đổi trực tiếp với QA/QC. Hai bên bàn bạc, thống nhất phương án để tái hiện lỗi này với tần suất cao hơn (từ 20% lên 80%). Nhờ vậy mà lỗi được fix sớm.

 • Kỹ năng chấp nhận sự khác biệt, chịu thay đổi

Do ngành game khá đặc thù, đòi hỏi sự sáng tạo cao nên theo anh Nam, để làm trong ngành rất cần sự cởi mở, open-minded và chấp nhận sự khác biệt.Trong một dự án game, bạn sẽ tiếp xúc với rất nhiều kiểu người, đa dạng về tính cách, trình độ, vẻ ngoài cũng như phong cách.

Liệu bạn có gạt bỏ được định kiến ban đầu để thoải mái làm việc với một Designer chỉ học hết lớp 9 và là playboy hạng nặng? Hoặc với một artist tóc vàng hoe, xăm trổ đầy mình? Để có thể nhìn nhận thực sự tài năng/khả năng của họ?

Ngoài ra, sự cởi mở còn thể hiện ở chỗ bạn có khả năng thay đổi để phù hợp hay không.

Anh Nam kể về một người đồng nghiệp của anh, suốt nhiều năm chuyên làm cho các công ty game Âu Mỹ nên có tác phong thoải mái, thường xuyên đi làm với giờ giấc không cố định.

Tuy nhiên, sau này khi làm cho một công ty Nhật, anh ấy đã tự thay đổi để phù hợp. Anh ấy còn chịu khó học thêm tiếng Nhật để giao tiếp trực tiếp với sếp. Và, anh ấy đã thành công! Hiện nay anh ấy là nhân lực chủ chốt của công ty, được đưa sang Nhật để lãnh đạo đội ngũ Developer người Nhật.

All 100 NEW ABILITIES in Apex Season 20 (Gameplay)
All 100 NEW ABILITIES in Apex Season 20 (Gameplay)

Lập trình game là làm gì?

Những vị trí trong ngành lập trình game

Anh Nam chia sẻ rằng người lập trình game là người bằng hiểu biết về kỹ thuật của mình, hiện thực hóa ý tưởng/bản thiết kế của Designer thành sản phẩm cụ thể, hoàn chỉnh.

Nghề lập trình game chia làm 2 nhánh chính là front-end và back-end. Cả front-end lẫn back-end đều tham gia phát triển các tính năng cho game. Cụ thể hơn:

 • Front-end sẽ đảm nhiệm những tính năng giao tiếp trực tiếp với người dùng.
 • Những tính năng này bao gồm hệ thống UI, các hiệu ứng đồ họa, âm thanh, hình ảnh trong game.v.v…

  • Các nhánh nhỏ của front-end sẽ gồm UI/UX, graphic, gameplay, tools, engine, script programmer.v.v…

Xem thêm: UI UX là gì?

 • Back-end sẽ đảm nhiệm những phần mà người dùng không “nhìn tận mắt, nghe tận tai”.

  • Ví dụ như lưu trữ dữ liệu trên các server, quản lý hệ thống mạng.v.v…
  • Các nhánh nhỏ của front-end sẽ gồm Database administrator, system engineer, network programmer, custom services developer.v.v…

Ảnh vui về Front-end và Back-end trong lập trình game

Cá nhân anh Nam thì chuyên về front-end. Anh chia sẻ rằng bạn nên học các kỹ năng về đồ họa, ví dụ vẽ model 3D, sử dụng photoshop, thiết kế UI UX v.v. điều đó sẽ hỗ trợ tốt hơn rất nhiều cho nghề nghiệp.

Làm front-end cũng vui, vì được làm việc trực tiếp với các họa sĩ. Rồi còn được góp phần tạo ra những hiệu ứng hình ảnh đẹp mắt nữa.

Tuy nhiên, anh cũng chia sẻ rằng hầu hết các game developer sau một thời gian dài làm việc đều tự học hỏi để trở thành Full-stack Developer vì muốn có thể tự phát triển một sản phẩm game của riêng mình.

Bản thân anh đã từng đóng vai trò Full-stack Developer trong một vài dự án, ví dụ như Võ Sĩ Thép của Joombi Games.

Xem thêm: Full-stack Developer là gì?

Lập trình game chỉ có ngồi chơi game cả ngày?

Anh Nam cho rằng một trong những câu hỏi, và cũng là hiểu lầm, anh nghe nhiều nhất chính là “Lập trình game chắc sẽ được chơi game suốt ngày”. Nhiều người thích chơi game đều sẽ chọn theo nghề lập trình game vì họ đều nghĩ như vậy. Tuy nhiên, sự thật không phải vậy.

Trong giờ làm việc, Game Developer chỉ chơi phần tính năng game mà anh ta đang tham gia phát triển, chứ không thể chơi toàn bộ game. Mục đích phục vụ công việc, chứ không để giải trí.

Thử tưởng tượng, cả ngày bạn chỉ ăn mỗi món phở, hết tô này đến tô khác, thì dù có yêu phở đến mấy, đảm bảo cuối ngày bạn cũng sẽ ngán thôi.

Ngành lập trình game ở Việt Nam

Anh Nam đánh giá rằng ngành lập trình game hiện nay ở Việt Nam vẫn khá tốt, với rất nhiều công ty start-up ra đời. Tuy khả năng thất bại vẫn rất cao nhưng chỉ cần 1 sản phẩm thành công là công ty có thể lớn mạnh nhanh chóng.

Ngoài ra, anh cũng chia sẻ rằng mức lương cho Game Developer không cao so với các vị trí lập trình hot khác như AI, Blockchain, Mobile .v.v tuy nhiên so với mặt bằng chung của xã hội thì vẫn tốt, đặc biệt là bạn có thể làm giàu được bằng cách tự mình làm ra sản phẩm.

Bạn có thể tham khảo mức lương lập trình viên ngành Game theo kinh nghiệm ở bảng dưới đây (trích từ “Báo cáo Lương IT: Mức Lương & Mong Đợi Nghề Nghiệp Của Các Chuyên Gia IT 2022-2023” do ITviec thực hiện):

Số năm kinh nghiệm

Mức lương

Dưới 1 năm

19.000.000

Từ 1 đến dưới 3 năm

22.000.000

Từ 3 đến dưới 5 năm

28.500.000

Từ 5 đến dưới 8 năm

32.000.000

Trên 8 năm

51.000.000

* Mức lương Gross trung vị theo tháng (VNĐ), không bao gồm Thưởng và các phúc lợi khác.

Who Can Become a Game Developer?

Passion and creativity are essential qualities in the game development area. Today, the steady and ongoing advancements in technology and the expansion of e-games have grabbed center stage.

Let us first understand the gaming scope from an Indian perspective:

 • Based on a survey by NASSCOM, the revenue of the Indian gaming industry is close to $890 million annually.
 • A joint study by KPMG and Google evaluates that online gaming is a billion-dollar business opportunity for India.
 • Another report indicates that the gaming sector will grow rapidly due to increasing mobile penetration and engagement along with high user awareness.

Most individuals love video games, and those with excellent technical abilities and a detailed understanding of gaming systems may find excellent professional prospects in the gaming sector. The crucial facets that bring a video game to life are built by game developers. If you enjoy video games and have strong arithmetic skills along with a creative attitude, then you have excellent potential to become a game developer.

Video game developers help transform a game’s perception into a playable reality. They create the features that make a video game usable for users. Developers write the code that instructs a system or computer to execute the game so that users can play it. Designing games or essential features, testing games, and conducting design reviews are what game developers do. They achieve this by coding aesthetic aspects, programming functionality, and testing the iterations till the game is ready for release. While designing and developing a game, it is crucial to think about the game mechanics, player engagement, rewards, and level design. A profession in the field of video game production could be extremely lucrative if you love video games and working with computers.

Visuals, Artificial Intelligence (AI), game logic, and user interface are all areas that game developers often work on.

From its idea to completion, the development of a game includes teams of specialists and could take years to complete. Designing and developing a game’s look and how it works, animating objects and characters, generating audio, localization, programming, editing, testing, and producing are some of the processes involved in game development.

Solo Development: Myths, Reality and Survival Strategies
Solo Development: Myths, Reality and Survival Strategies

Skills

Communication

To help others grasp technical material, game developers should be able to communicate. This includes both oral and written communication.

Teamwork

To enable the team to achieve its common goals, developers must possess excellent cooperation abilities, including the capabilities to interact effectively, exchange ideas, and offer feedback.

Problem Solving

Developers should be able to efficiently solve issues through analysis, research, and sound judgment.

Creativity

Creativity enables developers to consider new ways to resolve complex problems in video games and progress to the next level.

Adaptability

As the video game industry is always changing, adaptability is crucial for developers. There is always a chance that new technologies will emerge, impacting the game development process.

How to Become a Game Developer

Here are several steps you can take to become a game developer:

 1. Obtain a bachelor’s degree.
 2. Brush up your math and physics skills.
 3. Expand your software engineering skills.
 4. Develop your storytelling skills.
 5. Build a game developer portfolio.
 6. Get an entry-level game developer position.
 7. Prepare for stiff competition in the job market.
CableMod Recall, Upcoming Windows Changes & More | The Full Nerd ep. 290
CableMod Recall, Upcoming Windows Changes & More | The Full Nerd ep. 290

Step-by-Step Guide to Become a Game Developer – Learning Road Map and Tools

While there is no definite path to a career in the gaming industry, one can always position themselves for an exciting career in the game development field. Let us discover how to become a game developer and the essential skills and qualifications required to help you find your niche.

Analyze Video Games

One needs to first gain an understanding of the various types of video games and their different components to be able to design video game features. Do ensure to study the aspects of these games as you play the game to see what may have driven the developer to make certain decisions. Also, pay close attention to the framework of the game and the way it develops with time. While playing video games attentively, one can better understand how the game works, what features the game includes, and how those features interact within themselves.

Earn a Degree

A bachelor’s degree in computer science or software engineering gives a candidate a certain competitive edge. You may have a lot of talent and skill; however, a certification or completion of a relevant program demonstrates detailed knowledge and a solid foundation in the field. Employers generally prefer candidates who have finished their three-year degree courses as they are familiar with the scientific background that is crucial for game development. Check with colleges in your area if they offer degree programs that can help you with a career in game development.

Know Your Computer Languages

Behind each video game is the code that executes the game for the user. Programming languages are essential to software development and are responsible for how we interact with and experience gaming platforms. Well-written code offers a smooth and continuous game playing experience, which is the ultimate goal of every game publisher. To achieve this, it is crucial for game developers to be familiar with the popular game engines and have good knowledge of programming languages, such as C++, C, Java, Lua, and so on. It can also be beneficial to have database development knowledge with MySQL, MS SQL, or Oracle. One needs to be aware of the changes in the implementation of the server backend and system architecture.

Instead of pursuing a programming job in a large game development studio that typically requires extensive experience, we recommend that you try and find your footing in the low-budget indie game or mobile game worlds. Knowledge about other game engines and programming languages can help increase your skillset and make you a good asset for future employers.

Develop Math and Physics skills

To become a game developer, one is required to have good coding skills, for which a basic knowledge of physics and maths is important. One requires mathematical skills to develop equations that direct computers to perform in a certain manner. For instance, for animation programming, one needs to know trigonometry, calculus, and linear algebra. Also, knowledge of physics can help one understand concepts such as mass, thermodynamics, and inertia.

While the graphics, physics, and lighting engines that prominent game development platforms offer have made things convenient for game developers, one still needs to brush up on their physics and math skills. Those scouting for an undergraduate degree should learn about linear algebra, trigonometry, basic algorithms, and geometry in detail.

Learn Storytelling Strategies

Most gaming firms employ writers to design and develop original tales or new versions of current novels, comics, and films. However, an understanding of linear and non-linear storytelling and narrative strategies can be advantageous for the steps on how to become a game developer. In a linear story, the activities of the player drive the plot ahead; however, in non-linear games, the actions of a player can affect the unfolding of the plot. Understanding how the story progresses and finally comes to a suitable conclusion can provide you with a valuable outlook while writing the code for such storylines. Thus, building up the skill of storytelling is essential to being a game developer.

Build a Game Developer Portfolio

A game development portfolio and experience are important factors that determine your future in the game development sector. One of the best ways to gain practical experience is to build a portfolio and gain practical experience and then draw the attention of large game studios. We recommend that you design and develop simple games initially and then build your way towards more complex games.

Once you add the games you have designed to your game developer portfolio, include screenshots of the game scenes so that your potential employers can assess the games. Also, include the links for the game installation software so that they can try playing the games. Don’t forget to give the necessary credits to anyone you may have collaborated with to design and develop the games.

Perform Routine Job Searches

Some video game organizations tend to post more about the vacancies they may have, so it is a good idea to keep checking the job boards from such companies. You can also create a profile on a job site to promote your skills and availability. Most smaller game companies cannot afford in-house programmers and look for freelancers, so be sure to advertise your skills. It does help to get an internship first and work in entry-level positions with smaller studios.

Who Can Become a Game Developer?

Passion and creativity are essential qualities in the game development area. Today, the steady and ongoing advancements in technology and the expansion of e-games have grabbed center stage.

Let us first understand the gaming scope from an Indian perspective:

 • Based on a survey by NASSCOM, the revenue of the Indian gaming industry is close to $890 million annually.
 • A joint study by KPMG and Google evaluates that online gaming is a billion-dollar business opportunity for India.
 • Another report indicates that the gaming sector will grow rapidly due to increasing mobile penetration and engagement along with high user awareness.

Most individuals love video games, and those with excellent technical abilities and a detailed understanding of gaming systems may find excellent professional prospects in the gaming sector. The crucial facets that bring a video game to life are built by game developers. If you enjoy video games and have strong arithmetic skills along with a creative attitude, then you have excellent potential to become a game developer.

Video game developers help transform a game’s perception into a playable reality. They create the features that make a video game usable for users. Developers write the code that instructs a system or computer to execute the game so that users can play it. Designing games or essential features, testing games, and conducting design reviews are what game developers do. They achieve this by coding aesthetic aspects, programming functionality, and testing the iterations till the game is ready for release. While designing and developing a game, it is crucial to think about the game mechanics, player engagement, rewards, and level design. A profession in the field of video game production could be extremely lucrative if you love video games and working with computers.

Visuals, Artificial Intelligence (AI), game logic, and user interface are all areas that game developers often work on.

From its idea to completion, the development of a game includes teams of specialists and could take years to complete. Designing and developing a game’s look and how it works, animating objects and characters, generating audio, localization, programming, editing, testing, and producing are some of the processes involved in game development.

The Most Legendary Programmers Of All Time
The Most Legendary Programmers Of All Time

Skills and Responsibilities of a Game Developer

Developing a video game requires a combination of creative and analytical skills. Video game developers must work together to develop the concept for a game while following project timelines, interacting with team members, and working within a budget.

A degree in interactive media, animation, art, and games design, or graphic design could be beneficial if your profession combines both development and design. A variety of undergraduate and postgraduate games courses are accredited by the Independent Games Developers’ Association (TIGA). Working as a tester or quality assurance technician is another way to get into game production. Although you do not need a Higher National Diploma (HND) or a degree for this position, you should have some programming experience and considerable game playing experience, a grasp of diverse styles, and database and platform expertise.

Any degree subject can help in a career as a game developer; however, employers frequently look for a degree, foundation degree, or HND in:

 • Computer Games Programming
 • Computer Games (development or design)
 • Games Technology
 • Computer Science
 • Physics
 • Mathematics
 • Software Engineering

Following are the skills that a game developer should possess:

Tasks and Responsibilities of a Game Developer

The type of work one does as a game developer depends on the size of the organization that one works for and their specialization. In more prominent and reputed gaming organizations, one is more likely to have a specialized role working on a detailed element of the game. In smaller organizations, one may work on various processes in a game’s lifecycle. Following are some of the daily tasks that the job of a game developer entails:

 • Design and develop new ideas for game design
 • Transform visual ideas into code
 • Prototype, iterate, and polish gameplay
 • Interact with designers, artists, producers, and quality analysts
 • Monitor game stability across platforms
 • Evaluate existing code and suggest improvements
 • Port elements or games from one system to another
 • Animate objects and characters inside the game
 • Handle audio-visual elements of the game
 • Maintain quality by designing validation procedures and unit tests
 • Document the technical specifications
 • Fix bugs and solve the problems as they arise

Apar Games, 99Games, Dhruva Interactive, CreatioSoft, GSN Games, and 2Pi Interactive are some of the well-known recruiters in this space. Broadcasting companies, event organizers, education resource suppliers, marketing firms, and advertising agencies hire gaming professionals for various roles.

Is A Game Development Career Worth It???
Is A Game Development Career Worth It???

Keywords searched by users: full stack game developer

What Is Full Stack Game Development? | Ft. Swapnil Rane #Jobs #Jobsingaming #Gamdev - Youtube
What Is Full Stack Game Development? | Ft. Swapnil Rane #Jobs #Jobsingaming #Gamdev – Youtube
🔴 Full Stack Developer Guide 2021 (Your Roadmap To A Successful Career) - Youtube
🔴 Full Stack Developer Guide 2021 (Your Roadmap To A Successful Career) – Youtube
What Is A Game Developer? Required Skills, Salary, & More! - Skillcrush
What Is A Game Developer? Required Skills, Salary, & More! – Skillcrush
Full Stack Game Dev With All The Stages | Teaser - Youtube
Full Stack Game Dev With All The Stages | Teaser – Youtube
How To Become A Game Developer In 2024? (Step-By-Step Guide)
How To Become A Game Developer In 2024? (Step-By-Step Guide)
Full Stack Game Dev - Indie Game Developer - Cheese Burger T-Shirt
Full Stack Game Dev – Indie Game Developer – Cheese Burger T-Shirt” Essential T-Shirt For Sale By Lukifo-Dream | Redbubble
Full Stack Developer Là Gì? Bí Kíp Để Trở Thành 1 Fullstack Developer
Full Stack Developer Là Gì? Bí Kíp Để Trở Thành 1 Fullstack Developer

See more here: kientrucannam.vn

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *